Világ
Hivatalosan is bejelentették a Hamász-vezér megölését
Betűméret:             

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték.

Véletlenszerű rafahi megölése után már a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli rendőrség közölte, hogy azonosítási osztálya a helyszínről származó fényképekkel is igazolta személyazonosságát. Az izraeli szakértők a fogak alapján gyorsan és pontosan tudnak dönteni, az eljárást a háború során többször alkalmazták.

A végső, a DNS-minták alapján történő vizsgálat eredménye is hamarosan várható, de a 13-as kereskedelmi televízióban megszólított szakemberek szerint ez már inkább csak formális kérdés, gyakorlatilag bizonyosak Jahja esz-Szinvár megölésében.

Herci Halevi vezérkari főnök és a Sin Bet belbiztonsági szolgálatot vezető Ronan Bar ellátogatott ahhoz az épülethez, ahol a Hamász vezetőjével végeztek, és ott kijelentették, hogy megfizetett tetteiért, üldözöttként, legyőzve fejezte be életét.

Jichák Hercog államelnök elismerését fejezte ki a fegyveres erőknek és a biztonsági szolgálatoknak „az ősterrorista Jahja esz-Szinvár” likvidálásáért. (MTI)

Netanjahu: a harcok folytatódnak amíg az összes túszt ki nem szabadítják

Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu csütörtökön nyilatkozott a Hamász-vezér, Jahja esz-Szinvár halálával kapcsolatban, kiemelve annak potenciális hatását a közel-keleti békére. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gázai konfliktus még nem ért véget, és Izrael addig folytatja a harcokat, amíg az összes túszt ki nem szabadítják.

„Ma lerendeztük a számlát. Ma a gonoszra mértünk egy csapást, de a feladatunk még mindig nem ért véget”, fogalmazott Netanjahu.

Az izraeli kormányfő külön üzenetet intézett a túszok családjaihoz is. Hangsúlyozta, hogy bár ez egy fontos mérföldkő a háborúban, az erőfeszítések nem állnak le.

Az izraeli vezetés tehát egyértelművé tette, hogy a Hamász-vezér halála nem jelenti a konfliktus végét, hanem inkább egy újabb szakasz kezdetét a gázai háborúban. (Portfolio)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Németországban kezd kétnapos búcsúlátogatást ma Joe Biden amerikai elnök, aki a német kormány vezetőivel találkozik – közölte a Fehér Ház szóvivője. Az amerikai elnök berlini tárgyalásainak napirendjén szerepelnek Ukrajna védelmének kérdései, valamint a közel-keleti helyzet – olvasható a közleményben, amely...
2024. OKTÓBER 17.
[ 11:37 ]
Elnöki rendeletben tiltaná meg Donald Trump, hogy a transzneműekre vonatkozó politika jegyében biológiai értelemben vett férfiak női sportversenyeken indulhassanak. A volt elnök és republikánus elnökjelölt erről szerdán beszélt Georgia államban egy nők számára szervezett kampányrendezvényen. Donald Trump olyan esetekre...
2024. OKTÓBER 17.
[ 8:50 ]
Kamala Harris alelnök, demokrata elnökjelölt a republikánus szavazók támogatását kérte szerdai kampányeseményein, arra figyelmeztetve őket, hogy szerinte Donald Trump egyre instabilabb és zavartabb. A Pennsylvania állambeli Washington Crossing városban rendezett demokrata kampánygyűlésen számos volt republikánus...
2024. OKTÓBER 17.
[ 8:15 ]
Beolvasás folyamatban