Világ
Kína felmérést indít a gyermekvállalástól való félelem megértése érdekében
Betűméret:             

Kína nemzeti egészségügyi bizottsága (NHC) 30 ezer ember részvételével végez felmérést, hogy megértse a kínai fiatal párok gyermekvállalással kapcsolatos hozzáállását befolyásoló tényezőket és az azt övező félelmet, hogy ösztönző intézkedésekkel megoldást találjanak a csökkenő népesség problémájára.

A felmérésben Kína 150 megyéjének és 1500 különböző közösségnek lakói vesznek majd részt – jelentette a kínai állami média a kínai népesedési és fejlesztési kutatóközpontot idézve.

A felmérés célja, hogy elemezze „a gyermekvállalással kapcsolatos vonakodást és félelmet”, és végül termékenységi támogatással és ösztönző intézkedésekkel szolgáljon – tették hozzá.

Szung Csien, a központ demográfusa elmondta, hogy a háromgyerekes politika és az azt támogató intézkedések 2021-es bevezetése óta a kormány létrehozott egy termékenységtámogató politikai rendszert, és a különböző régiók aktívan végrehajtották ezeket az intézkedéseket.

„Meg kell értenünk, hogy a családok hogyan érzékelik ezeket a politikákat, és milyen kielégítetlen igények vannak még” – hangsúlyozta.

Hozzátette: az országosan reprezentatív mintavételes felmérés választ fog adni ezekre a kérdésekre, és az adatokkal segíteni fogja a szakpolitikai keret finomítását.

Szung azt is megjegyezte, hogy bár a felmérés önmagában nem tudja hatékonyan kezelni azokat a problémákat, hogy egyesek nem akarnak vagy nem mernek gyereket vállalni, de feltárhatja a mögöttes okokat, és adatokkal szolgálhat a megoldások kidolgozásához.

A központ szerint utoljára 2021-ben végeztek országos család- és termékenységi felmérést. 2022 óta azonban Kínában népességcsökkenés tapasztalható.

A kínai nemzeti statisztikai hivatal által közzétett adatok szerint 2022 végére a szárazföldi népesség 1,41 milliárd fő volt, ami 850 ezer fővel csökkent 2021-hez képest. 1962 óta ez volt az első alkalom, hogy az ország népessége csökkent.

A gyermekvállalási kedvet tovább rontotta, hogy 2023-ban a fiatalok munkanélkülisége rekordmagas volt, csökkentek a bérek és fokozódott a válság az ingatlanszektorban is, ami kiegészülve a magas gyermekgondozási és oktatási költségek okozta teherrel, sok kínai pár visszatart a gyermekvállalástól. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték. Véletlenszerű rafahi megölése után már a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli...
2024. OKTÓBER 17.
[ 20:48 ]
Az izraeli hadsereg (IDF) katonái valószínűleg megölték Jahja esz-Szinvárt, a Hamász iszlamista terrorszervezet augusztusban kinevezett új politikai vezetőjét – jelentette a helyi média katonai források alapján csütörtökön. A biztonsági szervek nagyon valószínűnek tartják, hogy az IDF katonái által a Gázai övezetben...
2024. OKTÓBER 17.
[ 18:24 ]
Megkezdődött csütörtök délután az európai uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők értekezletének középpontjában az ukrajnai háború, a közel-keleti konfliktus, a migráció, az Európai Unió versenyképessége, valamint gazdasági helyzete áll. A kétnaposra tervezett, de várhatóan...
2024. OKTÓBER 17.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban