Világ
Joe Biden elbúcsúzott az egyik legközelebbi szövetségestől
Betűméret:             

Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök Berlinben megerősítették az Ukrajnának nyújtandó támogatások fontosságát. Hangsúlyozták, hogy a két ország közötti partnerség alapvető fontosságú.

Joe Biden amerikai elnök berlini látogatásán Olaf Scholz német kancellárral találkozott. Scholz ezt követően arról beszélt, hogy közösen kell felelősséget vállalni a békéért, különös tekintettel az orosz–ukrán háborúra.

„Álláspontunk egyértelmű: a lehető leghatározottabban támogatjuk Ukrajnát. Ugyanakkor biztosítjuk, hogy a NATO ne váljon a háború részesévé, hogy ez a háború ne vezessen egy sokkal nagyobb katasztrófához” – mondta a szociáldemokrata politikus.

Scholz kifejtette, hogy az Egyesült Államok és Németország együtt dolgozik Ukrajna szuverenitásának és integritásának megvédésén, hogy Oroszország ne tudja erőszakkal leigázni azt.

„Addig fogunk Ukrajna mellett állni, ameddig csak szükséges. Putyin elszámította magát, nem ülheti ki ezt a háborút” – fogalmazott. Scholz a közel-keleti háborúval kapcsolatban is nyilatkozott: a Hamász-vezető Dzsahia Sinwar meggyilkolása után ő és Biden abban reménykedett, hogy a háborús térségben elhallgatnak a fegyverek. Sinwar halála remélhetőleg megnyitja a konkrét kilátást a gázai tűzszünetre, a Hamász túszainak szabadon bocsátásáról szóló megállapodásra.

Joe Biden Jahja Szinvár Hamász-vezér előző napi halálát az igazság pillanatának nevezte. Szinvár kezéhez amerikaiak, izraeliek, palesztinok, németek és sok más ember vére tapadt, emelte ki az amerikai elnök, aki Németországot Amerika legközelebbi és legfontosabb szövetségesének nevezte.

„Amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök brutális inváziót indított Ukrajna ellen, Németország mindenkit emlékeztetett arra, hogy miért olyan fontos ez a szövetség” – mondta Biden, majd megjegyezte, Scholz vezetése alatt Németország felállt és szembenézett a pillanattal. Megköszönte továbbá a német kormánynak az antiszemitizmus elleni küzdelmet és az Iránnal kapcsolatos világos álláspontját. Scholzhoz fordulva azt mondta: „Szeretném megköszönni a barátságát”.

Kitüntetés a búcsún

Az amerikai elnök csütörtök este óta tartózkodik Berlinben. A kancellárral való találkozója előtt Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök a Német Szövetségi Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének különleges fokozatával – Németország legmagasabb kitüntetésével – tüntette ki. A Német Szövetségi Köztársaság megalapítása óta uralkodó 14 amerikai elnök közül csak idősebb George Bush kapta meg ezt a kitüntetést Biden előtt.

Steinmeier a Bellevue-palotában mondott beszédében méltatta Bident: „Az Ön vezetése alatt a transzatlanti szövetség erősebb, partnerségünk pedig szorosabb, mint valaha” – mondta az elnökhöz fordulva, majd hozzátette: Németország számára az Egyesült Államokkal való barátság továbbra is egzisztenciális mind biztonságunk, mind demokráciánk szempontjából. Steinmeier hangsúlyozta, hogy Biden különös elismerést érdemel a transzatlanti kapcsolatok helyreállításáért. Az amerikai elnök berlini programjában még szerepel egy négyoldalú csúcstalálkozó Olaf Scholz, Emmanuel Macron francia elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök részvételével. (Magyar Nemzet)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden üdvözölte a Hamász egyik kulcsfontosságú vezetőjének likvidálását, és reményét fejezte ki, hogy ez elősegítheti a gázai konfliktus lezárását. Biden elnök csütörtökön kiadott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Jahja esz-Szinvár halála megkönnyebbülést jelent az izraeliek...
2024. OKTÓBER 17.
[ 21:49 ]
Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték. Véletlenszerű rafahi megölése után már a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli...
2024. OKTÓBER 17.
[ 20:48 ]
Az izraeli hadsereg (IDF) katonái valószínűleg megölték Jahja esz-Szinvárt, a Hamász iszlamista terrorszervezet augusztusban kinevezett új politikai vezetőjét – jelentette a helyi média katonai források alapján csütörtökön. A biztonsági szervek nagyon valószínűnek tartják, hogy az IDF katonái által a Gázai övezetben...
2024. OKTÓBER 17.
[ 18:24 ]
Beolvasás folyamatban