Világ
Meghalt Fethullah Gülen, a 2016-os török puccskísérlet értelmi szerzője
Betűméret:             

Fethullah Gülen 1999 óta élt az Egyesült Államokban, Pennsylvania államban. A török hatóságok 2017-ben megfosztották állampolgárságától.

Meghalt az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török muzulmán hitszónok, akit Törökországban a 2016-os, sikertelen államcsíny szervezésével vádolnak. A 83 éves prédikátor haláláról a török állami televízió (TRT) számolt be hétfőn az X közösségi oldalra és a Gülen mozgalmához közel álló honlapokra hivatkozva.

A TRT szerint a hitszónok, aki Ankara szerint 2016 júliusában puccskísérletet szervezett Recep Tayyip Erdogan elnök ellen Törökországban, vasárnap este halt meg egy kórházban. A hitszónok Herkul című honlapja, amelyre hivatkozva a török közmédia bejelentette Gülen halálát, be van tiltva Törökországban.

Fethullah Gülen befolyásos vallási mozgalmat alapított. Hajdan Erdogan szövetségese volt, de egy ponton látványosan szakítottak, és az elnök őt tette felelőssé a 2016. július 15-i államcsínykísérletért, amelyben mintegy 250 ember vesztette életét. A hitszónok tagadta, hogy ő lett volna a puccskísérlet értelmi szerzője.

Gülen 1999 óta élt az Egyesült Államokban, Pennsylvania államban. A török hatóságok 2017-ben megfosztották állampolgárságától, emlékeztet az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Bizottság és az uniós külügyi szolgálat (EEAS) is üdvözölte a moldovai elnökválasztás és az európai uniós csatlakozásról tartott népszavazás eredményét, amelyen a moldovai nép kifejezte azon szándékát, hogy országa jövőjét az Európai Unióban képzeli el - jelentette ki az Európai Bizottság, valamint az...
2024. OKTÓBER 22.
[ 6:37 ]
Az 55 éves Ilir Meta 2017 és 2022 között volt elnöke Albániának, jelenleg pedig az ellenzéki Szabadságpártot vezeti, a szomszédos Koszovóból tért vissza a fővárosba, Tiranába, amikor a fekete maszkos rendőrök megállították autóját. Az Albanian Press híre szerint, amit a FoNet idéz, Metát erőszakkal kellett elvinniük. A...
2024. OKTÓBER 21.
[ 21:59 ]
Róma a biztonságos országok listájának módosításáról szóló rendeleten dolgozik, hogy elhárítsa az olasz-albán migrációs modell végrehajtása előtt álló jogi akadályokat. Egy római bíróság ugyanis pénteken elrendelte, hogy az első 12 migránst vissza kell hozni Olaszországba. A menedékkérők albániai...
2024. OKTÓBER 21.
[ 20:07 ]
Beolvasás folyamatban