Világ
Súlyos a helyzet Kubában: 48 óra alatt négyszer omlott össze az elektromos rendszer
Betűméret:             

Vasárnap ismét összeomlott a kubai elektromos hálózat, 48 órán belül ez volt a negyedik ilyen jellegű hiba, ami újabb kétségeket ébresztett a gyors javítással kapcsolatban a szigeten, amely már így is súlyos élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánytól szenved.

Kuba elektromos hálózata először péntek dél körül omlott össze, miután a sziget legnagyobb erőműve leállt. A hálózat azóta további háromszor omlott össze.

Az ismételt meghibásodások komoly visszaesést jelentenek a kormány azon erőfeszítéseiben, hogy gyorsan helyreállítsa az áramellátást a kimerült lakosok számára, akiknek nagy része már hónapok óta szenved az áramkimaradásoktól.

Miguel Diaz-Canel kubai elnök vasárnap este az állami televízióban arra biztatta a kubaiakat, hogy fegyelmezetten viseljék az áramkimaradásokat.

A főváros, Havanna vasárnap este teljesen elsötétült, csak elszórtan működtek kisebb, üzemanyaggal működő generátorokkal működő üzletek, bárok és otthonok. A kétmilliós város nagy része csendes volt. A város egyes pontjain erős rendőri jelenlét volt látható.

Vicente de la O Levy energiaügyi és bányászati miniszter vasárnap azt mondta, elismeri, hogy az áramkimaradások zavarják a lakosokat, de szerinte a kubaiak többsége megérti és támogatja a kormány erőfeszítéseit az áramszolgáltatás helyreállítására.

Vasárnap ugyan átmenetileg helyreállítotték az áramellátást 160.000 havannai ügyfél számára, késő délután azonban rosszabbra fordult a helyzet, amikor a hatóságok újabb teljes hálózati összeomlás miatt kénytelenek voltak mindent elölről kezdeni, ami további napokig tartó, széles körű áramkimaradások veszélyét vetítette előre.

A hatóságok eredetileg azt mondták, hogy hétfőre vagy keddre helyreáll az áramszolgáltatás.

A NetBlocks internetfigyelő csoport adatai szerint az internetforgalom jelentősen visszaesett Kubában a hétvégén, mivel a hatalmas áramkimaradások szinte lehetetlenné tették a legtöbb szigetlakó számára a telefonok feltöltését és az internetezést.

A kormány a hetek óta tartó, egyre súlyosbodó áramkimaradásokért a romló infrastruktúrát, az üzemanyaghiányt és a növekvő keresletet okolta. Kuba az amerikai kereskedelmi embargót, valamint a Donald Trump akkori elnök által bevezetett szankciókat is okolja az olajerőművek üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges üzemanyag és pótalkatrészek beszerzésének folyamatos nehézségeiért. Az Egyesült Államok tagadta, hogy bármilyen szerepe lenne a hálózati zavarokban.

A Reuters újságírói több "cacerolazót", Latin-Amerikában elterjedt cserépdobálós tüntetést láttak Havanna külvárosaiban. Az élelmiszer-, víz- és áramhiány miatt feldühödött tüntetők szemétkupacokkal torlaszolták el az utakat San Miguel de Padronban, a város szélén fekvő szegénynegyedben, mielőtt a biztonsági erők feloszlatták őket, írja a portfolio.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Bizottság és az uniós külügyi szolgálat (EEAS) is üdvözölte a moldovai elnökválasztás és az európai uniós csatlakozásról tartott népszavazás eredményét, amelyen a moldovai nép kifejezte azon szándékát, hogy országa jövőjét az Európai Unióban képzeli el - jelentette ki az Európai Bizottság, valamint az...
2024. OKTÓBER 22.
[ 6:37 ]
Az 55 éves Ilir Meta 2017 és 2022 között volt elnöke Albániának, jelenleg pedig az ellenzéki Szabadságpártot vezeti, a szomszédos Koszovóból tért vissza a fővárosba, Tiranába, amikor a fekete maszkos rendőrök megállították autóját. Az Albanian Press híre szerint, amit a FoNet idéz, Metát erőszakkal kellett elvinniük. A...
2024. OKTÓBER 21.
[ 21:59 ]
Róma a biztonságos országok listájának módosításáról szóló rendeleten dolgozik, hogy elhárítsa az olasz-albán migrációs modell végrehajtása előtt álló jogi akadályokat. Egy római bíróság ugyanis pénteken elrendelte, hogy az első 12 migránst vissza kell hozni Olaszországba. A menedékkérők albániai...
2024. OKTÓBER 21.
[ 20:07 ]
Beolvasás folyamatban