Világ
Meloni új rendelettel mentené az olasz-albán menekültügyi megállapodást
Betűméret:             

Róma a biztonságos országok listájának módosításáról szóló rendeleten dolgozik, hogy elhárítsa az olasz-albán migrációs modell végrehajtása előtt álló jogi akadályokat. Egy római bíróság ugyanis pénteken elrendelte, hogy az első 12 migránst vissza kell hozni Olaszországba.

A menedékkérők albániai "exportját" megvétózó római bírósági döntés nyomán az olasz miniszterelnök hétfőn 18 órára hívta össze a kabinetet, hogy jogalkotási megoldást találjon. Giorgia Meloni megerősítette korábbi kijelentését, miszerint a kormánynak, nem pedig az igazságszolgáltatásnak kell eldöntenie, hogy mely országok biztonságosak.

Előzőleg a bíróság ítélete miatt Olaszország szombaton kénytelen volt hazaszállítani az előzőleg Albániába vitt migránsokat. Olaszország két befogadóközpontot hozott létre Albániában, ahol a menedékkérelmeket akarta feldolgozni.

A bíróság azért döntött a 12 menekült visszaszállítása mellett, mert álláspontja szerint származási országuk (Banglades és Egyiptom) "nem biztonságos". Bár Banglades és Egyiptom nem áll háborúban, és nem is kell szembenéznie nagy menekültválsággal, a római bírák szerint döntésük a közelmúltban hozott nemzetközi ítéleteken alapult, amelyek szerint a diszkrimináció vagy az üldöztetés akár egy országrészben is indokolja az ilyen megállapítást.

A döntés tehát azt jelenti, hogy ha egy adott országnak akár csak egy régiója nem biztonságos, akkor az egész ország annak minősül.

Az EU bíróság álláspontja az, hogy a tagállamok nem toloncolhatják ki a migránsokat – még azokat sem, akiknek a menedékkérelmét elutasították – olyan harmadik országokba, ahol halálbüntetés, kínzás vagy embertelen bánásmód fenyeget.

Az olasz külügy-, a belügy- és az igazságügyi minisztérium állítólag a hétvégén már ki is dolgozta az új rendelet tervezetét, azzal a javaslattal, hogy a biztonságos országok listáját félévente frissíteni lehetne - jelentette a Corriere della Sera.

A biztonságos ország meghatározását nem lehet az igazságszolgáltatásra bízni; ez politikai döntés, bár a nemzetközi jog keretein belül

- mondta Carlo Nordio igazságügyi miniszter. Meloni "elfogultnak" nevezte a bíróság döntését, amely szerinte akadályozza, hogy "megpróbáljanak válaszokat adni ennek a nemzetnek."

Az olasz-albáni migrációs megállapodásra, tehát a menedékjogi kérelmek kiszervezésére felfigyelt Keir Starmer brit miniszterelnök és az Európai Bizottság is, amely az Európai Tanácshoz intézett levelében azt írta, az EU "gyakorlati tanulságokat is le tud majd vonni ebből a tapasztalatból".

Ursula von der Leyen bizottsági elnök kifejezetten támogatta az ötletet, mint az "újszerű gondolkodás példáját" az Európai Unióba irányuló migráció kérdésének kezelésében.

A római bíróság pénteki döntését követően egyébként az olasz baloldali ellenzék (a Demokrata Párt, az Öt Csillag Mozgalom, valamint a Zöldek és Baloldaliak Ligája) kérdést intézett az Európai Bizottsághoz, hogy Brüsszel szándékozik-e kötelezettségszegési eljárást indítani Olaszország ellen az Albániával kötött migrációs megállapodás miatt, írja a Euronews.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Bizottság és az uniós külügyi szolgálat (EEAS) is üdvözölte a moldovai elnökválasztás és az európai uniós csatlakozásról tartott népszavazás eredményét, amelyen a moldovai nép kifejezte azon szándékát, hogy országa jövőjét az Európai Unióban képzeli el - jelentette ki az Európai Bizottság, valamint az...
2024. OKTÓBER 22.
[ 6:37 ]
Az 55 éves Ilir Meta 2017 és 2022 között volt elnöke Albániának, jelenleg pedig az ellenzéki Szabadságpártot vezeti, a szomszédos Koszovóból tért vissza a fővárosba, Tiranába, amikor a fekete maszkos rendőrök megállították autóját. Az Albanian Press híre szerint, amit a FoNet idéz, Metát erőszakkal kellett elvinniük. A...
2024. OKTÓBER 21.
[ 21:59 ]
Oroszország "minden téren" a kapcsolatok továbbfejlesztésére készül Észak-Koreával (KNDK) - reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn arra az újságírói kérdésre, küldött-e a KNDK katonákat, hogy orosz oldalon harcoljanak az Ukrajnai háborúban. "A KNDK közeli szomszédunk, partnerünk,...
2024. OKTÓBER 21.
[ 19:28 ]
Beolvasás folyamatban