Világ
Az Európai Bizottság üdvözölte az uniós csatlakozásról tartott moldovai népszavazás eredményét
Betűméret:             

Az Európai Bizottság és az uniós külügyi szolgálat (EEAS) is üdvözölte a moldovai elnökválasztás és az európai uniós csatlakozásról tartott népszavazás eredményét, amelyen a moldovai nép kifejezte azon szándékát, hogy országa jövőjét az Európai Unióban képzeli el - jelentette ki az Európai Bizottság, valamint az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

A brüsszeli közlemény kiemelte, nemzetközi megfigyelők előzetes megállapításai szerint a népszavazás folyamata jól irányított volt. Az indulók szabadon kampányolhattak még egy olyan környezetben is, amelyet külföldi beavatkozás és aktív dezinformációs erőfeszítések jellemeztek.

Emlékeztettek: a bűnüldöző hatóságok, számos nemzetközi és civil szervezet figyelmeztetett, hogy Moldova egy külföldről irányított "hibrid háború" célpontja, amely magában foglalja az ország destabilizálására irányuló manipulatív beavatkozás különféle formáit, a politikai szereplők tiltott finanszírozását, dezinformációs kampányokat és kibertámadásokat.

"Oroszország és meghatalmazottai aktívan megpróbálták aláásni a moldovai demokratikus és szavazási folyamatot. Dicsérjük a moldovai hatóságokat a választási és alkotmányos népszavazás sikeres megszervezéséért" - fogalmaztak.

Az Európai Unió szorosan nyomon fogja követni a fejleményeket az elnökválasztás november 3-i, második fordulójában és a 2025-ös parlamenti választások előtt - szögezték le.

"Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy továbbra is támogassuk Moldova demokratikus fejlődését, reformjait és gazdasági növekedését, valamint erősítsük az ország ellenálló képességét, különösen az Európai Unió felé vezető úton. Az EU-nak és Moldovának közös jövője van" - tették hozzá.

A vasárnap tartott elnökválasztást és népszavazást követően hétfőn, a moldovai központi választási bizottság a szavazatok csaknem teljes összesítése után tudatta, hogy a hivatalban lévő Maia Sandu államfő a voksok 42,4 százalékát kapta. Szocialista kihívójára a választópolgárok 26 százaléka voksolt, így november 3-án második fordulót kell tartani.

Az uniós csatlakozásról tartott népszavazáson a szűk többség, a választók 50,4 százaléka támogatta, hogy bekerüljön az ország alkotmányába, hogy Moldova az uniós csatlakozásra törekszik. Sandu szerint példátlan külföldi beavatkozás és választási csalás is történt, ami aláássa a népszavazás hitelét.

A 2,5 milliós lélekszámú, Ukrajna és Románia között fekvő volt szovjet köztársaság 2022 júniusa óta hivatalos európai uniós tagjelölt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Róma a biztonságos országok listájának módosításáról szóló rendeleten dolgozik, hogy elhárítsa az olasz-albán migrációs modell végrehajtása előtt álló jogi akadályokat. Egy római bíróság ugyanis pénteken elrendelte, hogy az első 12 migránst vissza kell hozni Olaszországba. A menedékkérők albániai...
2024. OKTÓBER 21.
[ 20:07 ]
Oroszország "minden téren" a kapcsolatok továbbfejlesztésére készül Észak-Koreával (KNDK) - reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn arra az újságírói kérdésre, küldött-e a KNDK katonákat, hogy orosz oldalon harcoljanak az Ukrajnai háborúban. "A KNDK közeli szomszédunk, partnerünk,...
2024. OKTÓBER 21.
[ 19:28 ]
Vasárnap ismét összeomlott a kubai elektromos hálózat, 48 órán belül ez volt a negyedik ilyen jellegű hiba, ami újabb kétségeket ébresztett a gyors javítással kapcsolatban a szigeten, amely már így is súlyos élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánytól szenved. Kuba elektromos hálózata először péntek dél körül...
2024. OKTÓBER 21.
[ 17:33 ]
Beolvasás folyamatban