Világ
A feszültség csökkentését célzó körutat kezd Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Közel-Keleten
Betűméret:             

A Közel-Keletre utazott hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy próbálja elősegíteni a gázai tűzszünetet a Hamász vezetőjének múlt heti halálát követőan előállt új helyzetben.

A külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint a miniszter egyhetes útja a tervek szerint Izrael mellett érinti Jordániát, Szaúd-Arábiát, Katart, és az Egyesült Arab Emirátusokat is.

Joe Biden elnök a múlt héten jelezte, hogy szeretné, ha külügyminisztere a térségbe utazna, miután izraeli katonai csapás végzett a Hamászt vezető Jahja esz-Szinvárral.

Az amerikai adminisztráció képviselői elmúlt napokban többször hangoztatták azt a véleményüket, hogy az október 7-i támadások értelmi szerzőjének tartott Szinvár halála lehetőséget ad elmozdulni a holtpontról és újraindítani az egyeztetéseket az Izrael és Hamász közötti háború lezárásáról, és a palesztin terrorszervezet kezében lévő több mint 100 túsz szabadon bocsátásáról, valamint lehetőség nyílhat a Hamász nélküli Gázai övezet jövőjéről szóló tárgyalások megnyitására.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő közleménye szerint a miniszter megbeszélésein a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek "drámai mértékű" növelését sürgeti majd.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn újságírók előtt arról beszélt, hogy információik szerint az elmúlt napokban több segélyszállítmány jutott be a palesztin területre, ami szerinte üdvözlendő, de nem elégséges.

Izraeli közlés szerint Antony Blinkent kedden fogadja Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Jichák Hercog, Izrael államelnöke.

Az amerikai külügyminiszter 2023. október 7-e, a Hamász Izraelt ért támadása óta tizenegyedik alkalommal utazik a Közel-Keletre, hogy ösztönözze a megállapodást a harcok beszüntetéséről, a túszok elengedéséről, valamint a próbálja megelőzni az eszkalációt.

John Kirby hétfőn arról is beszámolt, hogy az amerikai adminisztráció tovább folytatja az erőfeszítéseket Libanonban, hogy az Izrael és Hezbollah közötti fegyveres konfliktus eszkalációját megelőzze és a diplomáciai megoldást sürgesse. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az 55 éves Ilir Meta 2017 és 2022 között volt elnöke Albániának, jelenleg pedig az ellenzéki Szabadságpártot vezeti, a szomszédos Koszovóból tért vissza a fővárosba, Tiranába, amikor a fekete maszkos rendőrök megállították autóját. Az Albanian Press híre szerint, amit a FoNet idéz, Metát erőszakkal kellett elvinniük. A...
2024. OKTÓBER 21.
[ 21:59 ]
Róma a biztonságos országok listájának módosításáról szóló rendeleten dolgozik, hogy elhárítsa az olasz-albán migrációs modell végrehajtása előtt álló jogi akadályokat. Egy római bíróság ugyanis pénteken elrendelte, hogy az első 12 migránst vissza kell hozni Olaszországba. A menedékkérők albániai...
2024. OKTÓBER 21.
[ 20:07 ]
Oroszország "minden téren" a kapcsolatok továbbfejlesztésére készül Észak-Koreával (KNDK) - reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn arra az újságírói kérdésre, küldött-e a KNDK katonákat, hogy orosz oldalon harcoljanak az Ukrajnai háborúban. "A KNDK közeli szomszédunk, partnerünk,...
2024. OKTÓBER 21.
[ 19:28 ]
Beolvasás folyamatban