Világ
Szlovák–magyar–szerb csúcstalálkozó: A révkomáromi erődben tárgyal Fico, Orbán és Vučić
Betűméret:             

Különleges helyszínen tartják kedden a szlovák–magyar–szerb csúcstalálkozót.

A szlovák, a magyar és a szerb delegáció is megérkezett Révkomáromba (Komárno) a keddi csúcstalálkozóra – számolt be a szlovák média. A csúcs központi témája az illegális migráció visszaszorítása. A tárgyalásokat követően a csúcson résztvevő vezetők várhatóan 13 óra után sajtótájékoztatót tartanak.

Megerősítették a biztonsági készültséget Révkomárom környékén. A komáromi erőd és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ közötti részt lezárták, rendőrök és városi rendőrök irányítják a forgalmat. A Pravda.sk megjegyezte, hogy drónok is figyelik a helyszínt, az objektumot pedig a hivatásosok mellett biztonsági őrök is pásztázzák.

Nem csak a miniszterelnökök és a szerb elnök van jelen, hanem a szlovák, a magyar és a szerb belügyminiszterek is. A révkomáromi helyszín különleges és stratégiailag is fontos: Szlovákia egyik legrégebbi állandóan lakott helysége, amely a Duna és a Vág összefolyásánál fekszik. Itt épült meg az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb erődrendszere.

A vezetők az Európai Unió külső határai védelmének szükségességéről és a regionális együttműködés erősítéséről is beszélnek. Az Európai Uniónak a nyugat-balkáni országokkal, és különösen Szerbiával való együttműködése az egyik kulcsfontosságú tényező az európai migrációs helyzet javításában. Ennek az együttműködésnek a lényege a határvédelem erősítését célzó intézkedések a migrációs útvonal mentén, a nyugat-balkáni országok menekültügyi és visszatérési eljárási kapacitásának támogatása, valamint a vízumpolitika Európai Unióval való harmonizálása, szögezték le a felek.

Emellett a csúcstalálkozó témáját képezik az Európába irányuló illegális migráció megállítására szolgáló "innovatív megoldások" is. Szlovákiának régóta az az álláspontja, hogy az illegális migrációval már az Európai Unió határai előtt is foglalkozni kell, amiben Magyarország és Szerbia képviselői is egyetértenek, írja a vg.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az 55 éves Ilir Meta 2017 és 2022 között volt elnöke Albániának, jelenleg pedig az ellenzéki Szabadságpártot vezeti, a szomszédos Koszovóból tért vissza a fővárosba, Tiranába, amikor a fekete maszkos rendőrök megállították autóját. Az Albanian Press híre szerint, amit a FoNet idéz, Metát erőszakkal kellett elvinniük. A...
2024. OKTÓBER 21.
[ 21:59 ]
Róma a biztonságos országok listájának módosításáról szóló rendeleten dolgozik, hogy elhárítsa az olasz-albán migrációs modell végrehajtása előtt álló jogi akadályokat. Egy római bíróság ugyanis pénteken elrendelte, hogy az első 12 migránst vissza kell hozni Olaszországba. A menedékkérők albániai...
2024. OKTÓBER 21.
[ 20:07 ]
Oroszország "minden téren" a kapcsolatok továbbfejlesztésére készül Észak-Koreával (KNDK) - reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn arra az újságírói kérdésre, küldött-e a KNDK katonákat, hogy orosz oldalon harcoljanak az Ukrajnai háborúban. "A KNDK közeli szomszédunk, partnerünk,...
2024. OKTÓBER 21.
[ 19:28 ]
Beolvasás folyamatban