Világ
Szlovák-magyar-szerb csúcs: Az EU migrációs paktuma a probléma maga

(Hírösszefoglalónk)

Betűméret:             

A szlovákiai Révkomáromban tárgyalt kedden Szlovákia, Magyarország és Szerbia, kormány- illetve államfője. A háromoldalú tárgyalás fő témája az illegális migráció elleni küzdelem és az EU külső határainak védelme volt.

Robert Fico szlovák kormányfő baráti körben zajló kivételes találkozóként értékelte a magyar kollégájával, Orbán Viktorral és Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytatott megbeszélését. Az ezt követő közös sajtótájékoztatójukon megköszönte a szerb elnöknek az illegális migráció megfékezése terén tett intézkedéseket és megjegyezte: Szlovákia támogatja Szerbia “jogos ambícióját” az EU-tagságra. Fico Orbán Viktornak is megköszönte a “kivételesen jó” együttműködést az illegális migráció elleni harcban, és azt mondta, mindhárman azon lesznek, hogy e téren közösen befolyásolják az EU álláspontját.

Robert Fico bejelentette, a tárgyalásokat követően közös, a migrációt érintő nyilatkozatot fogadtak el.

Aleksandar Vučić szerb elnök kifejtette, közös munka eredményének tekinthető, hogy 80 százalékkal kevesebb a migráns, mint tavaly.

„Közösen dolgozva eredményeket értünk el, nem volt egyszerű, de ebben az évben 80 százalékkal kevesebb migráns érkezett, mint tavaly. Folytatni fogjuk az együttműködést, és hiszem, hogy a jövőbeni eredmények is jók lesznek. Jelenleg mindössze 477 migráns tartózkodik a Szerb Köztársaság befogadó központjaiban”, állította a szerb elnök, aki elmondta azt is, hogy a migránsok kérdése mellett a mai nap folyamán számos egyéb témáról is tárgyaltak, írja az N1.

“A nyugati vezetők pánikban vannak az illegális migráció miatt” - jelentette ki Orbán Viktor a magyar, a szlovák és a szerb kormányfő részvételével rendezett találkozót követő sajtótájékoztatón.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, a pánikból csak rossz döntések születnek, ilyen például Schengen felfüggesztése és a határellenőrzések visszaállítása is, így az illegális migráció valójában az Európai Unió legnagyobb vívmányát, a határokon keresztül történő szabad mozgást rombolja le.

A hirado.hu összefoglalója szerint előre lehetett látni, hogy a bűnözés megnő, és a migrációs paktum nem megoldani fogja a problémát, hanem fokozni fogja a bajt, ez a paktum tehát maga a probléma - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint azt is előre lehetett látni, hogy a migráció miatt a bűnözés is meg fog növekedni. A miniszterelnök továbbá sérelmezte Magyarország EU-s büntetését, mivel nem engedi be az illegális migránsokat, miközben szerinte Magyarország az, aki megvédi Európát.

“Egyetlen modell működött az illegális migrációval szemben, ez a magyar modell” – szögezte le a miniszterelnök. Orbán Viktor is egyértelműen támogatta Szerbia EU-s csatlakozását. A két állammal kapcsolatban elmondta, hogy Szlovákia a tíz legfontosabb gazdasági partnere között van Magyarországnak, Szerbiával pedig hatszorosára növelték a kereskedelmet Vučić elnök ideje alatt.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az európai bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó uniós hiteltámogatás célja, hogy Oroszország mint agresszor fizesse ki az általa okozott károk költségeit Ukrajnának - jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden. Didier Reynders az...
2024. OKTÓBER 22.
[ 11:01 ]
A Közel-Keletre utazott hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy próbálja elősegíteni a gázai tűzszünetet a Hamász vezetőjének múlt heti halálát követőan előállt új helyzetben. A külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint a miniszter egyhetes útja a tervek szerint Izrael mellett érinti...
2024. OKTÓBER 22.
[ 8:39 ]
Az Európai Bizottság és az uniós külügyi szolgálat (EEAS) is üdvözölte a moldovai elnökválasztás és az európai uniós csatlakozásról tartott népszavazás eredményét, amelyen a moldovai nép kifejezte azon szándékát, hogy országa jövőjét az Európai Unióban képzeli el - jelentette ki az Európai Bizottság, valamint az...
2024. OKTÓBER 22.
[ 6:37 ]
Beolvasás folyamatban