Világ
Bejelentette lemondási szándékát az ukrán főügyész
Betűméret:             

Andrij Kosztyin ukrán főügyész bejelentette, hogy lemond tisztségéről kedden az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülése után, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök az állami tisztségviselőknek kiadott, a hadkötelezettség megkerülésére alkalmas, hamis rokkantsági igazolások miatt hívott össze.

Kosztyin a Telegramon közzétett bejegyzésében elismerte, hogy az ukrán ügyészek körében számos ilyen esetet rögzítettek. Hozzátette: az állam minden szintjén folynak az ellenőrzések, és indultak büntetőeljárások is.

"Teljes mértékben helyesnek tartom Volodimir Zelenszkij ukrán elnök álláspontját, miszerint nemcsak a rokkantság megállapításáról, az ennek megfelelő nyugdíj meghatározásáról és egyéb kedvezményekről szóló jogsértő határozatokat kell eltörölni, nemcsak egyértelmű jogszabályi és szervezeti változtatásokat kell végrehajtani, hanem vállalni kell érte a személyes felelősséget, beleértve a politikait is. Hálás vagyok Ukrajna elnökének és az ukrán parlamentnek a bizalmukért, de ebben a helyzetben helyesnek tartom, ha bejelentem lemondásomat a főügyészi posztról" - írta Kosztyin.

Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke az RNBO ülése után nyilvánosságra hozta, hogy adataik szerint idén az Orvosi és Szociális Szakértői Központok 64 tisztségviselőjét gyanúsítottak meg hamis rokkantsági igazolások kiadásával összefüggő bűncselekmény elkövetésével, további kilenc embert pedig már el is ítéltek.

Az SZBU hivatalos honlapján megjelent közlemény szerint emellett az ukrán szakszolgálat kezdeményezésére 4106, fogyatékosságra vonatkozó igazolást töröltek, amelyeket hamis dokumentumok alapján állítottak ki. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az izraeli légierő újabb légicsapásokat mért az Iránból támogatott Hezbollah síita szervezet infrastruktúrájára Bejrútban, de nem támadta a legnagyobb libanoni kórházat – közölte kedden az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, reagálva arra, hogy libanoni közlés szerint a kórház közelében izraeli légtámadásban sokan...
2024. OKTÓBER 22.
[ 13:12 ]
Különleges helyszínen tartják kedden a szlovák–magyar–szerb csúcstalálkozót. A szlovák, a magyar és a szerb delegáció is megérkezett Révkomáromba (Komárno) a keddi csúcstalálkozóra – számolt be a szlovák média. A csúcs központi témája az illegális migráció visszaszorítása. A tárgyalásokat követően a...
2024. OKTÓBER 22.
[ 11:33 ]
Az európai bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó uniós hiteltámogatás célja, hogy Oroszország mint agresszor fizesse ki az általa okozott károk költségeit Ukrajnának - jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden. Didier Reynders az...
2024. OKTÓBER 22.
[ 11:01 ]
Beolvasás folyamatban