Világ
Kim Dzsong Un rakétabázisokra látogatott, a szöuli hírszerzés szerint észak-koreai katonák vannak Oroszországban
Betűméret:             

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ellenőrző látogatást tett több rakétabázison, ahol megszemlélte az ország legnagyobb hatóerejű interkontinentális rakétáit - jelentette szerdán az állami média.

A KCNA hírügynökség beszámolója szerint Kim megvizsgálta "az ország biztonságával közvetlenül összefüggő stratégiai elrettentési műveletekhez szükséges eszközök készültségi állapotát", különösen a rakétaindító létesítményeket a több bázison tett látogatása során.

A hivatalos média által közzétett fotókon az látható, hogy a fekete bőrkabátot viselő vezető a Hvaszong-18 típusú, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéták mellett áll, amelyek a legfejlettebbek Phenjan birtokában, és amelyeket az Egyesült Államok elérésére alkalmasnak tartanak.

A tájékoztatás szerint Kim Dzsong Un méltatta a rakéták "kulcsszerepét" a nemzeti elrettentésben, mondván, hogy az amerikai atomfegyverek "egyre nagyobb fenyegetést jelentenek országa biztonságára", írja az MTI.

Szöul: Tízezer észak-koreai katona érkezhet Oroszországba

Észak-Korea 3000 katonát küldött Oroszországba, hogy támogassa Moszkvát az Ukrajna elleni háborúban, és később további ezrek csatlakozhatnak hozzájuk – számolt be róla szerdán a dél-koreai kormány, miután a nemzeti hírszerző ügynökség tájékoztatta őket erről. Ez a korábban becsült létszám duplája.

A Reuters híre szerint Phenjan összesen körülbelül tízezer katonát ígért Oroszországnak, akiknek az áthelyezése a tervek szerint decemberre fejeződik be. A dél-koreai hírszerzés úgy tudja, hogy az észak-koreai katonákat hajóval szállították az oroszokhoz. Park Szun-von, a parlamenti hírszerzési bizottság egyik tagja arról számolt be a sajtónak, hogy szeptemberben és októberben is észleltek szomszédjuknál olyan jeleket, hogy a csapatok kiképzés alatt állhatnak. Hozzátette: információik szerint ezeket az észak-koreai katonákat több oroszországi létesítménybe osztották szét, és most alkalmazkodnak a környezethez.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is azzal vádolta Phenjant, hogy tízezer katona Oroszországba küldésére készül, és kedden felszólította a szövetségeseket, reagáljanak az észak-koreai részvételre vonatkozó bizonyítékokra.

Moszkva és Phenjan a háború korábbi fázisában következetesen tagadta az esetleges fegyverszállításokat, azonban a júniusi vezetői szintű találkozón kölcsönös védelmi szerződést írtak alá, emlékeztet a vg.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A brit védelmi miniszter szerint Oroszország és Észak-Korea szélesedő katonai együttműködése Európa biztonságát is veszélyezteti. John Healey, aki a londoni alsóház képviselőinek tartott kedd este tájékoztatást az ukrajnai háború fejleményeiről, úgy fogalmazott: nagyon valószínű, hogy megkezdődött több száz...
2024. OKTÓBER 23.
[ 6:42 ]
Megölték az Iszlám Állam terrorszervezet iraki vezetőjét – jelentette be kedden Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök. A kormányfő hősies bevetésről beszélt a Hamrin-hegységben. A terroristák válija (kormányzója) mellett a szélsőségesek másik nyolc vezetőjét is megölték az akcióban. „A terroristáknak nincs...
2024. OKTÓBER 22.
[ 22:05 ]
Észak-Korea tagadta hétfőn, hogy csapatokat küld Oroszországnak az ukrajnai háborúban való részvételre, sőt, Phenjan egyik képviselője az ENSZ-ben „alaptalan pletykának” nevezte Szöul állítását. „Ami az Oroszországgal való úgynevezett katonai együttműködést illeti, küldöttségem nem érzi szükségét, hogy...
2024. OKTÓBER 22.
[ 21:39 ]
Beolvasás folyamatban