Világ
Azonnal megtorolta Törökország a szerdai terrortámadást
Betűméret:             

Törökország Irakban és Szíriában is csapásokat mért a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) katonai csoportra, miután a szervezet szerdán este legkevesebb öt embert megölt Ankara mellett egy állami repülőgépgyártónál, írja a BBC.

A török hadsereg szerda éjszaka csapásokat mért Irakban és Szíriában olyan helyszínekre, amelyek kapcsolatban állnak a PKK nevű kurd militáns csoporttal, miután a csoportot okolták a tegnapi ankarai támadásért, amely legalább öt ember halálát okozta.

A támadásról készült videók legalább két fegyveres személyt mutatnak, akik a Török Légipari Ipar (TAI) bejárata körül lövöldöztek. A TAI központja a fővárostól, Ankarától mintegy 40 km-re található. A támadásban 22 ember megsérült, de egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget.

A török védelmi minisztérium közleménye szerint "összesen 32 terrorista célpontot sikeresen megsemmisítettek" a megtorló támadások során. Recep Tayyip Erdogan török elnök "gyalázatosnak" nevezte a TAI elleni támadást az X közösségi oldalon.

Ali Yerlikaya belügyminiszter megerősítette, hogy a támadók, egy férfi és egy nő, "semlegesítve" lettek, és hozzátette, hogy valószínűleg a PKK áll a támadás mögött.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Törökországban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban betiltott terrorszervezet, és az 1980-as évek óta harcol a török állam ellen nagyobb jogokért az ország jelentős kurd kisebbsége számára.

Cevdet Yilmaz török alelnök szerint a támadásban négy áldozat a TAI dolgozója volt, az ötödik pedig egy taxisofőr. Helyi média korábban arról számolt be, hogy a támadók megölték a sofőrt, mielőtt a járművét használták volna a támadás végrehajtására. A robbanás éppen a műszakváltás idején történt, ezért a dolgozókat menedékhelyekre kellett irányítani. Yerlikaya megerősítette, hogy a 22 sérült között hét különleges erőknél szolgáló katona is van.

Erdogan elnök, aki éppen Oroszországban tartózkodott a BRICS-csúcson, elítélte a támadást, és egy televízióműsorban "aljas terrortámadásnak" nevezte az esetet Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélése során.

A török hatóságok médiablokádot rendeltek el a támadással kapcsolatos részletekről, és az ország több részén a felhasználók nem tudták elérni a közösségi média oldalakat, mint például a YouTube-ot, az Instagramot, a Facebookot és az X-et.

A TAI a török légipar egyik kulcsszereplője, amely kereskedelmi és katonai repülőgépek tervezésével, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A vállalat a NATO-tagállamok által tervezett F-16 vadászgépek hivatalos gyártója, és részt vesz a régebbi repülőgépek korszerűsítésében a török hadsereg számára. A vállalat két fő tulajdonosa a Török Fegyveres Erők és a török kormány egy polgári ága, amely a védelmi képességek fejlesztéséért és a katonai beszerzésekért felelős. A robbanás idején Isztambulban éppen egy nagy védelmi és légipari kiállítást rendeztek, írja a BBC.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Négy ember meghalt és tizennégy megsebesült szerdán abban a terrortámadásban, amelyet a TUSAS török repülőgépgyártó vállalat székhelyénél követtek el Ankara külvárosában - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök Kazanyban a BRICS-országok csúcstalálkozóján. Előzőleg Ali Yerlikaya török belügyminiszter...
2024. OKTÓBER 23.
[ 17:05 ]
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ellenőrző látogatást tett több rakétabázison, ahol megszemlélte az ország legnagyobb hatóerejű interkontinentális rakétáit - jelentette szerdán az állami média. A KCNA hírügynökség beszámolója szerint Kim megvizsgálta "az ország biztonságával közvetlenül összefüggő...
2024. OKTÓBER 23.
[ 15:10 ]
Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy végzett Hasem Szefeiddínnel, a Hezbollah végrehajtó tanácsának elnökével, a libanoni síita milícia második emberével. Szefeiddín túlélte azt a szeptember végi izraeli légicsapást, amelyben a szervezetet 32 éve vezető Szajjed Haszan Naszrallah életét vesztette Bejrútban, ezután őt...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:03 ]
Beolvasás folyamatban