Kultúra
Nők tárlata Magyarkanizsán – egyáltalán nem csak nőknek!
Soha ennyi kiállító a Vajdasági Képzőművészeti Kör nőnapi tárlatán
Betűméret:             

A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban megnyílt a Nők tárlata elnevezésű képzőművészeti és kézimunka kiállítás, amelyen kevés híján 100 vajdasági hölgy különféle alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A képzőművészek és kézimunkázók tartományunk öt községének 11 településéről érkeztek. A magyarkanizsai székhelyű Vajdasági Képzőművészeti Kör a Nők tárlatát immár több mint másfél évtizede a nemzetközi nőnap tiszteletére szervezi meg.

„Mondhatom, hogy nagyon boldog vagyok. Ebben a három szóban minden benne van, mert eddig ez a legnagyobb kiállításunk. Örülök annak, hogy minden érdeklődő művészt fogadni tudtunk, hogy sikerült mindenkinek teret biztosítani a bemutatkozásra. Korábban a városháza előcsarnokában állítottunk ki, de azt a teret kinőttük. A Dobó Tihamér Képtár ideális helyszín a tárlatunk számára, hisz reprezentatív kiállítótérnek számít, szabadkai kiállítóink is nagyon örültek, amikor megtudták, hogy itt lesz a kiállítás. A szabadkaiak mellett vannak kiállítóink a törökkanizsai, a magyarkanizsai, sőt az újvidéki és rumai községből is. Nem véletlenül vagyunk mi Vajdasági Képzőművészeti Kör. A 98 kiállító mellett további 20 közreműködője van a megnyitónak, a kiállított munkák többsége valamilyen képzőművészeti alkotás, egy része pedig kézimunka illetve virágkompozíció. Mivel a tárlat még majdnem három hétig nyitva tart, remélem sokan eljönnek majd megnézni ezeket a csodás munkákat. Mi mindig örömmel állítunk ki, örülünk, ha minél többen megtekintik alkotásainkat, hiszen nem egy nő közülünk a munkája mellett foglalkozik képzőművészettel vagy éppen kézimunkázással, s közben még otthoni teendőinek is eleget tesz. Mondhatjuk, hogy számunkra ez hobbi, de áldozatvállalás is egyben, mert a munkahely, a háztartás vezetése, a gyerekek gondozása mellett kell rá időt találniuk a nőknek. Ezt a kiállítást minden művészetkedvelőnek látnia kell, de én annak örülnék legjobban, ha a pedagógusok is eljönnének, hisz közöttük is akadnak tehetséges képzőművészek, akik talán nem mernek megmutatkozni a nyilvánosság előtt, de legalább elhoznák ide az óvodás és általános iskolás gyerekeket is, hadd ismerkedjenek és barátkozzanak már kicsiny korukban a művészetekkel. Sok embernek kellene köszönetet mondanom a kiállítás létrejöttének segítéséért, hisz nélkülük nem sikerülhetett volna ilyenre, amilyen lett, Csobanov Mártát, a képtár vezetőjét azonban mindenképp ki kell emelnem, hiszen ő, mint képzőművész most is rengeteget segített a képek és kézimunkák esztétikus elrendezésében” – nyilatkozta boldogan Kenyeres Ivanka, a Vajdasági Képzőművészeti Kör elnöke, aki annak idején kiötlötte a Nők tárlatát és azóta is szívén viseli annak rendszeres megrendezését.

A megjelenteket elsőként Csobanov Márta köszöntötte, majd Körmendi Gyöngyi műsorvezető konferálta be a felszólalókat és közreműködőket. A magyarkanizsai Cifraszűr Népdalkör hangulatos nótacsokorral, Vadász Kornélia és Eleonora Bajić, a Szent Száva Szerb Amatőr Művelődési Egyesület tagjai pedig kedves és vidám szerb dalokkal köszöntötték a közönséget, míg Eleonora kisfia egy szép versikét mondott el. Saját szavalatával közönség elé lépett még Snežana Kujundžić, Kecskés Takács Éva és maga Kenyeres Ivanka is. A Cifraszűr férfitagjai egy önálló dalcsokrot adtak elő.

A kiállított festményeket, Kerekes Sándor szabadkai festőművész méltatta, aki nagy jelentőséget tulajdonított a nők alkotótevékenységének, hiszen kezeik alól kiváló, igazán nagyszerűnek mondható festmények kerülnek ki, amelyek sugározzák magukból a női lélek finomságát és érzékenységét, azt, ami a világunkat is szebbé teszi. Értékelése szerint a festőnők évről évre sokat fejlődnek és örömteli, hogy mindig vannak újak és fiatalok is közöttük, akik csak most vettek bátorságot a bemutatkozásra.

Ahogyan a képzőművészeknél, úgy a kézimunkázóknál is számtalan érdekes alkotást láthatott a közönség, a ruhából készül állatfiguráktól kezdve, a művészi kosárkákig, kispárnákig és takarókig, hogy a gyönyörű hímzésekről és szalmaképekről ne is beszéljünk, amelyek a virágkompozíciók ölelésében még szebbet mutattak, mint egyébként.

A Nők tárlatának alkotásait az érdeklődők március 12-ig tekinthetik meg a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért a Dombos Fest Kishegyesen - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:53 ]
A délutáni órákban a Fokos zenekar, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fogadta a vendégeket a Népzenei udvarban a Dombos Fest nyitónapján. A nagyszínpadon 20 órakor Szabó Balázs Bandájának koncertjével kezdődött meg hivatalosan is az idei fesztivál. Let’s dance!/Lëtsz dënsz! - ez az idei rendezvény mottója és valóban: sokan...
2024. JÚNIUS 28.
[ 9:43 ]
Székelykevén vasárnap kezdődött és holnap, gálaműsorral zárul a dél-bánsági anyanyelvápoló, hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánctábor, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítségével a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közös szervezésében valósítanak meg. Az...
2024. JÚNIUS 27.
[ 22:18 ]
Csütörtök kora délután elkezdődött a 13. Ünnepi Kolozsvári Könyvhét, számolt be róla a transtelex.ro. Az alkalomból öten is beszédet mondtak, illetve két díjat is átadtak. A megnyitó főszónoka Markó Béla volt, akit most nem egykori politikusként, hanem költőként szólítottak színpadra. A szervezők nevében H....
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:34 ]
Beolvasás folyamatban