Kultúra
Magyar sikerfilmek Magyarkanizsán
Betűméret:             

Csütörtökön, a Magyar Film Napján indul Magyarkanizsán a Magyar sikerfilmek a Cnesában elnevezésű program. Havi rendszerességgel lesznek majd vetítések, s olyan filmeket hoznak majd el a Tisza-parti településre, amelyek méltán számíthatnak a nézők érdeklődésére, mondja Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény munkatársa.

“A Művészetek Háza mozitermében elsőként, a héten, csütörtökön, pont a Magyar Film Napján Gárdos Péter Hajnali láz című magyar-svéd-izraeli koprodukcióban készült játékfilmjét láthatják az érdeklődők 19 órától a Művészetek háza nagytermében. Gárdos Péter saját regénye alapján rendezte a filmet 2015-ben" - mondja Nadrljanski Tornai Erika.

A film cselekménye 1945-ben játszódik Svédországban. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. Ilyen a huszonöt éves Miklós, akit újra halálra ítélnek: az orvos hat hónapot ad neki betegsége miatt. De Miklós élni akar! Levelet ír hát 117 magyar lánynak, akiket szintén Svédországban rehabilitálnak, és feleséget keres, hogy új életet kezdhessen. Hamarosan rátalál az igazira. Mint aki megtáltosodott, úgy sodorja magával a tizenkilenc éves Lilit, hogy legyőzve szorongásait és kísértő álmait, nekiinduljon ő is új életük, az igazi élet felépítésének. Gárdos Péter valójában szülei életéről írta nagysikerű könyvét, s rendezte filmjét. Az alkotás főszereplői Piti Emőke és Schruff Milán.

A vetítésre a belépés díjtalan, ugyanakkor a járványintézkedések miatt korlátozott számú nézőt tudnak fogadni. Emiatt mindenkit arra kérnek, hogy részvételi szándékát jelezze a Cnesa 024/873-043-as telefonszámán.

A tervek szerint az idén nyolc sikerfilmet tudnak levetíteni Magyarkanizsán, havonta egyet. A második vetítés a tervek szerint május 14-én lesz, akkor Orosz Dénes 2019-ben készült Seveled című vígjátékát tűzik műsorra.

Nadrljanski Tornai Erika szerint a magyarkanizsaiak szeretik a magyar filmeket.

“Valamikor a Magyar Filmhétnek nagyon nagy sikere és közönsége volt Magyarkanizsán, de az a sorozat megszűnt, s utána már nagyon nehezen jutottunk hozzá magyar filmekhez. Tudni kell, hogy a filmeket csak legális módon lehet forgalmazni és vetíteni Szerbiában, tehát mindenképpen szükséges egy szerbiai filmforgalmazó, akitől megvásárolhatjuk a vetítés jogát, hacsak nem vagyunk mi magunk is filmforgalmazók. Sikeres próbálkozás volt, a Vajdasági Vándormozi is hozott magyar filmeket ide, újakat, régebbieket is, amik eljutottak a legkisebb vajdasági településekre is, de sajnos a járvány miatt ez a kezdeményezés is leállt” - mondja a Cnesa munkatársa.

A filmvetítési jog biztosítását a Nemzeti Filmintézetnek, valamint Magyarország Nagykövetsége Kulturális Szolgálatának, a Collegium Hungaricum Belgrádnak köszönhetik a magyarkanizsaiak.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért a Dombos Fest Kishegyesen - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:53 ]
A délutáni órákban a Fokos zenekar, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fogadta a vendégeket a Népzenei udvarban a Dombos Fest nyitónapján. A nagyszínpadon 20 órakor Szabó Balázs Bandájának koncertjével kezdődött meg hivatalosan is az idei fesztivál. Let’s dance!/Lëtsz dënsz! - ez az idei rendezvény mottója és valóban: sokan...
2024. JÚNIUS 28.
[ 9:43 ]
Székelykevén vasárnap kezdődött és holnap, gálaműsorral zárul a dél-bánsági anyanyelvápoló, hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánctábor, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítségével a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közös szervezésében valósítanak meg. Az...
2024. JÚNIUS 27.
[ 22:18 ]
Csütörtök kora délután elkezdődött a 13. Ünnepi Kolozsvári Könyvhét, számolt be róla a transtelex.ro. Az alkalomból öten is beszédet mondtak, illetve két díjat is átadtak. A megnyitó főszónoka Markó Béla volt, akit most nem egykori politikusként, hanem költőként szólítottak színpadra. A szervezők nevében H....
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:34 ]
Beolvasás folyamatban