Kultúra
Szombaton Fodrozik a Tisza vize Adorjánon
Betűméret:             

Szombaton tartják meg Adorjánon a XVII. Fodrozik a Tisza vize népzenei találkozót. A rendezvényről Bicskei Ibolyát, a Szőke Tisza Művelődési Egyesület elnökségi tagját kérdezzük.

- Milyen elképzeléssel indították el annak idején a találkozót?

- Az induláskor az elgondolás az volt, hogy miután az egyesület megalakult, minden évben legyen egy találkozó a község béli művelődési egyesületekkel, ahol nincs megmérettetés, csak találkozás és barátkozás. A rendezvényen többnyire népdalkórusok vesznek részt, azok, amelyekkel a mi egyesületünk kapcsolatokat tart fent. Kezdetben csupán a községből érkező művelődési egyesületek voltak a vendégek, később kiterjesztettük a meghívást a testvértelepülésekre is, akik szintén felléptek ezeken a rendezvényeken. Más községből is meghívást kapnak egyesületek, azok, akikkel jó kapcsolatokat tartunk fenn, például Csókával vagy Zentával. .

- Egy-egy ilyen találkozó alkalmat ad arra is, hogy elbeszélgessenek egymással a művelődési csoportok vezetői. Mi kerül ilyenkor szóba?

- Főként az kerül szóba, hogy hol tudunk pályázni. Az összefogás kérdése is gyakran felmerül, tagjaink az oromhegyesiekkel összefogva szoktak elmenni például a Durindóra. Egyébként a rendezvényünkre az együttesek általában a Durindón bemutatott népdalcsokrokat hozzák el.

- Mi lesz az idei program?

- A találkozó szombaton 17 órakor kezdődik a kultúrotthonban. Innen átvonulunk a templomba, ahol szentmisén veszünk részt, majd mindegyik csoport bemutatja a programját a kultúrházban. A találkozó közös vacsorával, barátkozással zárul.

- Hány résztvevő lesz az idén?

- A résztvevők száma általában mindig korlátozott, mert szűkös a termünk, a szabadban viszont nem tudjuk megtartani az eseményt a hőség miatt. Ezért van az, hogy minden évben másik együtteseket hívunk meg. Az idén nyolc egyesület jön el csoportjaival. Egy-egy egyesületnek akár több csoportja is eljöhet. Adorjánon is van a pici gyerekek csoportja, a Kispacsirták, a Dalospacsirták, van a Zengő citerazenekar, illetve a Szőke Tisza asszonykórus. A fiatalok figyelik az idősebbeket, s tanulhatnak is egymástól.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért a Dombos Fest Kishegyesen - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:53 ]
A délutáni órákban a Fokos zenekar, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fogadta a vendégeket a Népzenei udvarban a Dombos Fest nyitónapján. A nagyszínpadon 20 órakor Szabó Balázs Bandájának koncertjével kezdődött meg hivatalosan is az idei fesztivál. Let’s dance!/Lëtsz dënsz! - ez az idei rendezvény mottója és valóban: sokan...
2024. JÚNIUS 28.
[ 9:43 ]
Székelykevén vasárnap kezdődött és holnap, gálaműsorral zárul a dél-bánsági anyanyelvápoló, hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánctábor, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítségével a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közös szervezésében valósítanak meg. Az...
2024. JÚNIUS 27.
[ 22:18 ]
Csütörtök kora délután elkezdődött a 13. Ünnepi Kolozsvári Könyvhét, számolt be róla a transtelex.ro. Az alkalomból öten is beszédet mondtak, illetve két díjat is átadtak. A megnyitó főszónoka Markó Béla volt, akit most nem egykori politikusként, hanem költőként szólítottak színpadra. A szervezők nevében H....
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:34 ]
Beolvasás folyamatban