Kultúra
Szombaton rendezik meg Horgoson a XV. Vajdasági Szólótáncfesztivált 
Betűméret:             

Szombaton tartják meg Horgoson a XV. Vajdasági Szólótánc Fesztivált, ami a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Folklór Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai védnöksége alatt kerül megszervezésre.

A fesztivál elsődleges célja hagyományaink megőrzése és széles körű népszerűsítése, valamint a magyar néptánckincs minél több táncának improvizatív elsajátítása mellett a hagyományos értékrend mélyebb megismerése és a tánc tiszteletére való nevelés, mondja Szécsi Zsolt szervező, akit a rendezvényről kérdeztünk.

- Vajdaságban korábban nem volt még olyan minősítő, ahol nem a tánccsoportokat, kamaracsoportokat minősítik, hanem az egyént, ezért indult el a fesztivál. Tehát itt a táncosnak, táncospárnak kell egymagának kiállnia, s versenyezni egymással. Természetesen ott van egy szakmai zsűri, amely értékel, szakmai tanáccsal látja el a fiatalokat, hogy fejlődjenek. A célunkat azt hiszem, hogy elértük ebben a 15 évben, hisz a fiatalok visszajárnak Horgosra, a zsűri tanácsát megfogadva, még jobb táncosokká próbálnak válni. Amikor ezek a gyerekek hazamennek, otthon, a saját közösségükben hatalmas húzóerővel dolgoznak, ők is tanítanak, segítik egymást, tehát az egész csapat ezáltal jobbá válik. Minden páros évben szervezzük meg a szólótáncfesztivált, annak keretében pedig a kamara-táncegyüttesek mérettetnek meg. Az idén az egyéni táncosoké és a párosoké a főszerep.

A rendezvény már nemzetközivé nőtte ki magát, mondja Zsolt.

- Nemcsak a Vajdaságból érkeznek versenyzők, hanem az anyaországból is, Békésről, Szegedről, de itt lesznek a szabadkai táncosok is, s természetesen a horgosiak is. Lesz kispiaci versenyző, királyhalmi is egyéni és páros kategóriában. A versenyzőket a kötelező és szabadon választható táncokban egy szakmai zsűri értékeli, ők pedig Kiss Zselykó és Takács Zsuzsanna újvidéki néptáncpedagógusok, akik a Gyöngyösbokréta és Durindó állandó zsűricsapatának a tagjai.

A verseny 17 órakor kezdődik, amit egy gálaműsor követ, amiben néptáncegyüttesek is fellépnek, például a szabadkai Népkör Róna táncegyüttese, a horgosi Bartók Béla MME-ből a Cibere és a Bartók Ifjúsági Táncegyüttes.

- Itt lesz a Királyka leánykórus, amelynek az érdekessége, hogy horgosi és szabadkai énekes lányokból alakultak. Szokásunkhoz híven egy össznépi tánccal zárjuk majd a gálaműsort, s ezt követi majd az eredményhirdetés és szakmai értékelés. Az egész rendezvény táncházzal zárul a szabadkai Juhász zenekar és a horgosi Kamrás zenekar részvételével.

Aki szeretné a versenyt végig követni, az megtekintheti a horgosi művelődési ház színháztermében november 5-én, szombaton 17 órától. A gálaműsor pedig ugyanott 18 órakor kezdődik.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért a Dombos Fest Kishegyesen - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:53 ]
A délutáni órákban a Fokos zenekar, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fogadta a vendégeket a Népzenei udvarban a Dombos Fest nyitónapján. A nagyszínpadon 20 órakor Szabó Balázs Bandájának koncertjével kezdődött meg hivatalosan is az idei fesztivál. Let’s dance!/Lëtsz dënsz! - ez az idei rendezvény mottója és valóban: sokan...
2024. JÚNIUS 28.
[ 9:43 ]
Székelykevén vasárnap kezdődött és holnap, gálaműsorral zárul a dél-bánsági anyanyelvápoló, hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánctábor, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítségével a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közös szervezésében valósítanak meg. Az...
2024. JÚNIUS 27.
[ 22:18 ]
Csütörtök kora délután elkezdődött a 13. Ünnepi Kolozsvári Könyvhét, számolt be róla a transtelex.ro. Az alkalomból öten is beszédet mondtak, illetve két díjat is átadtak. A megnyitó főszónoka Markó Béla volt, akit most nem egykori politikusként, hanem költőként szólítottak színpadra. A szervezők nevében H....
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:34 ]
Beolvasás folyamatban