Kultúra
Székelykeve: Gálaműsorral zárul a dél-bánsági anyanyelvápoló, hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánctábor
Betűméret:             

Székelykevén vasárnap kezdődött és holnap, gálaműsorral zárul a dél-bánsági anyanyelvápoló, hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánctábor, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítségével a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közös szervezésében valósítanak meg.

Az idéntől a Magyar Nemzeti Tanács a kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági táborok közé felvette az eseményt, amelyet az MNT mellett a Tartományi Oktatási Titkárság is támogatja, de ugyanakkor a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül az anyaország támogatását is élvezi.

A foglalkozások két helyszínen, a Cyclo camping and hostel környékén, termeiben, illetve az iskolában tartották, a fiatalok étkeztetését a Dani étteremben biztosították.

A táborba a dél-bánsági régió minden tájáról érkeztek a fiatalok, a táborlakók száma meghaladta a hetvenet. Több szakcsoportban folyik a munka, így a kezdőkkel és a haladókkal külön-külön foglalkoztak. A táncosokat Raffai Anikó és Kiss Zselykó, valamint Kosnás Andrea és Árpád oktatta, a népzene terén több hangszerrel ismerkedhettek Szabó András jóvoltából, az énekoktatást a kicsiknek Kemény Mária, a haladóknak pedig Szabó Annamária vállalta. A kisgyermekeknek a foglalkozásokat Erdélyi Lenke, Lukács Valéria és Imre vezette, az anyanyelvápolást Zsámboki Tímea és Györfi Horváth Gizella tartotta, míg a kézműves foglalkozásokat Vass Krisztina és Torjai Zita vezette.

Esténként a táborba vendégek is érkeztek, a Duhaj zenekar is fellépett, a Talentum egyesület is bemutatkozott, a Flaman-Hézső citerakettős is fellépett, de táncház is volt.

A táborzárás holnap lesz, 18 órakor egy összesítő gálaműsort tartanak, amely keretében egy-egy kis produkciót mutatnak be a csoportok, utána pedig mindenki hazautazik.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért a Dombos Fest Kishegyesen - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:53 ]
A délutáni órákban a Fokos zenekar, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fogadta a vendégeket a Népzenei udvarban a Dombos Fest nyitónapján. A nagyszínpadon 20 órakor Szabó Balázs Bandájának koncertjével kezdődött meg hivatalosan is az idei fesztivál. Let’s dance!/Lëtsz dënsz! - ez az idei rendezvény mottója és valóban: sokan...
2024. JÚNIUS 28.
[ 9:43 ]
Csütörtök kora délután elkezdődött a 13. Ünnepi Kolozsvári Könyvhét, számolt be róla a transtelex.ro. Az alkalomból öten is beszédet mondtak, illetve két díjat is átadtak. A megnyitó főszónoka Markó Béla volt, akit most nem egykori politikusként, hanem költőként szólítottak színpadra. A szervezők nevében H....
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:34 ]
A székesfehérvári Vörösmarty Színház a hétvégén évadzáró ülésén hirdette ki az évad színészét, valamint átadták a Vörösmarty Gyűrű-díjat is. Az elismerést a szabadkai születésű Kovács Tamás kapta. Az évad színészét a művészeti vezetés választja meg, az elismerést idén Kovács Tamás vehette át, akit...
2024. JÚNIUS 25.
[ 18:49 ]
Beolvasás folyamatban