Kultúra
Elstartolt a Dombos Fest, sokan táncra perdültek
Betűméret:             

A délutáni órákban a Fokos zenekar, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fogadta a vendégeket a Népzenei udvarban a Dombos Fest nyitónapján. A nagyszínpadon 20 órakor Szabó Balázs Bandájának koncertjével kezdődött meg hivatalosan is az idei fesztivál. Let’s dance!/Lëtsz dënsz! - ez az idei rendezvény mottója és valóban: sokan perdültek táncra.

Horváth László, a rendezvény fő szervezője és művészeti vezetője elmondta, hogy ez már egyfajta előkészítője a jövő évi jubiláris 25. Dombos Festnek, ezért könnyedebbre, pergősebbre tervezték. A nagyszínpadon a szabadkai Contra Bayandot, valamint a rockabilly műfaj képviselőit, a Tom White & Mad Circust hallhatta és láthatta a népes közönség. Az Dombos Wine Clubban ismét a Fokos zenekaré volt a főszerep.

Szabó Balázs, egy igazi modern polihisztor, dalszerző-énekes, multiinstrumentalista zenész, bábszínész és mesemondó jelenlegi formációjával fergeteges koncertet adott a Hegyalja utca nagyszínpadán. A magyar népzenéből táplálkozó, popos, rockos, funkos elemekkel tarkított, egyedi megszólalásukkal sokakat valóban táncra perdítettek. A Fokos zenekart pedig nem kell külön bemutatni a vajdasági közönségnek. Sokat koncerteznek, muzsikálnak táncházakban, tánccsoportokat kísérnek Vajdaságban és Magyarországon, de a Kárpát-Medencén kívül is. Hangoztatott céljuk a magyar népzene, ezen belül különösen a dél-alföldi magyar tamburamuzsika lehető legszélesebb körben való megismertetése.

A rendezvénnyel párhuzamosan csütörtökön délelőtt megkezdődött az irodalmi tábor, Dombosi történetek – remix I. névvel a Dombos Wine Klubban. Szabad felolvasások, irodalmi beszélgetések zajlottak Borsik Miklós, Benedek Miklós, Balázs Attila, Orovec Krisztina, Nagy Gabriella, Bíró Timea és mások részvételével.

Pénteken utcaszínház és térzene a program, 20 órától a Trapptop Flotta A nap és a hold elrablása című produkciót mutatja be. Azt követően a Fanfare Complexa népzenei összeállítására táncolhatnak a vendégek. A nagyszínpadon az Aurevoir, a kisszínpadon pedig az Új Gereben zenekar muzsikál az este folyamán.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért a Dombos Fest Kishegyesen - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:53 ]
Székelykevén vasárnap kezdődött és holnap, gálaműsorral zárul a dél-bánsági anyanyelvápoló, hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánctábor, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítségével a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közös szervezésében valósítanak meg. Az...
2024. JÚNIUS 27.
[ 22:18 ]
Csütörtök kora délután elkezdődött a 13. Ünnepi Kolozsvári Könyvhét, számolt be róla a transtelex.ro. Az alkalomból öten is beszédet mondtak, illetve két díjat is átadtak. A megnyitó főszónoka Markó Béla volt, akit most nem egykori politikusként, hanem költőként szólítottak színpadra. A szervezők nevében H....
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:34 ]
A székesfehérvári Vörösmarty Színház a hétvégén évadzáró ülésén hirdette ki az évad színészét, valamint átadták a Vörösmarty Gyűrű-díjat is. Az elismerést a szabadkai születésű Kovács Tamás kapta. Az évad színészét a művészeti vezetés választja meg, az elismerést idén Kovács Tamás vehette át, akit...
2024. JÚNIUS 25.
[ 18:49 ]
Beolvasás folyamatban