Kultúra
Kiállításmegnyitó Zentán: 15 éves a Nemzetközi Művészeti Műhely
Betűméret:             

Szombaton este a zentai Városi Múzeumban megnyílt a 15. Nemzetközi Művészeti Műhely kiállítása, amelynek látogatói válogatást tekinthetnek meg az alkotóműhely másfél évtizedes tevékenysége során született alkotásokból.

A jelenlévőket Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, a zentai múzeum munkatársa üdvözölte, a kiállítást pedig Mezei Erzsébet, a Nemzetközi Művészeti Műhely vezetője nyitotta meg, aki a jelenlévőknek felvázolta a művészeti műhely megalapításának körülményeit.

Mezei Erzsébet elmesélte, hogy az alkotóműhely története egészen a kilencvenes évekig vezethető vissza, amikor is rajztanár kollégáival kerámiatábort szervezett a zentai általános iskolás gyermekek számára.

- Tíz kerámiatábort tartottunk az egykori internátus épületében. Különböző témákat tűztünk ki a gyerekek elé, akik számára gazdag esti kísérő programokat szerveztünk: néptáncot, népdalokat tanítottunk a gyerekeknek, de előadásokat is szerveztünk, amelyekben a gyermekek is felléptek. – mesélte, majd pedig elmondta, hogy az épület egy bizonyos idő után használhatatlanná vált számukra, így a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központban találtak új helyszínt a táboruk számára. Itt pedig már sokkal jobb lehetőségek álltak a rendelkezésükre és a gyermekek mellett zentai és újvidéki képzőművészek számára is biztosítottak alkotási lehetőséget. Ekkor alapította meg a Zentai Képzőművészeti Műhely Polgári Társaságot is.

2009-ben egy újvidéki művésztelep résztvevőjeként meghívást kapott egy horvátországi raku-kerámia táborba és ez annyira megtetszett neki, hogy 2010-ben Zentán is szervezett egy kerámia telepet, ami a nemzetközi alkotóműhely közvetlen elődjének tekinthető, mert a tábor többi résztvevőjével felvetették, hogy jó lenne más művészeti ágak képviselőit is bevonni a műhely munkájába és így vált tevékenységük nemzetközivé.

- Célként azt tűztük ki, hogy a különféle művészeti területeket képviselő művészek találkozzanak egymással és egymással karöltve alkossanak, külön figyelmet szentelve a frissen végzett képzőművészekre, a középkorosztályra és az idősebbekre is, ugyanis amíg a fiatalok a frissességet és az újdonságokat, addig az idősebbek biztosítják a tapasztalatot, a kikísérletezett és jól bevált módszereket – ecsetelte a művészeti tábor vezetője.

A kiállításon hegedűjátékával közreműködött Mezei Szilárd és Mezei Bertalan.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért a Dombos Fest Kishegyesen - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:53 ]
Székelykevén vasárnap kezdődött és holnap, gálaműsorral zárul a dél-bánsági anyanyelvápoló, hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánctábor, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítségével a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közös szervezésében valósítanak meg. Az...
2024. JÚNIUS 27.
[ 22:18 ]
Csütörtök kora délután elkezdődött a 13. Ünnepi Kolozsvári Könyvhét, számolt be róla a transtelex.ro. Az alkalomból öten is beszédet mondtak, illetve két díjat is átadtak. A megnyitó főszónoka Markó Béla volt, akit most nem egykori politikusként, hanem költőként szólítottak színpadra. A szervezők nevében H....
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:34 ]
A székesfehérvári Vörösmarty Színház a hétvégén évadzáró ülésén hirdette ki az évad színészét, valamint átadták a Vörösmarty Gyűrű-díjat is. Az elismerést a szabadkai születésű Kovács Tamás kapta. Az évad színészét a művészeti vezetés választja meg, az elismerést idén Kovács Tamás vehette át, akit...
2024. JÚNIUS 25.
[ 18:49 ]
Beolvasás folyamatban