Kultúra
Harlequin mosolya - Megkezdődött a 72. Kanizsai Írótábor 
Betűméret:             

Csütörtök délután, Magyarkanizsán, a Népkertben az írótábor emlékművének megkoszorúzásával megkezdődött a 72. Írótábor.

Ezt követően a városháza előtti parkban a Dobó–Koncz-szobornál tartották meg a hivatalos nyitóünnepséget, ahol a rendezvény résztvevőit Verebes Ernő, a szervezőbizottság elnöke köszöntötte, aki magyarázatot adott arra, hogy miért a Harlequin mosolya az idei tábor vezérmotívuma.

A többi közt ezt mondta:

- Ha már megidéztem saját előéletünket, hangozzanak is el az elmúlt három Kanizsai Írótábor meggondolásra ítélt vezérmotívumai. A 69-é.: A süket hallgató és a néma zenekar, A fenntarthatóság villanásai. A 70-é: Iránytű és tájszabászat, Fáklyával egy éghető világban. A 71-é: Eszmevilágok határán, Háború van a párbeszéddel. És végül az idei, a 72. írótáboré, Harlequin mosolya. Adta felüdülés. Az utolsó négy év fiktív pilléreken nyugvó gondolathídja nem kíván külön elemzést, mivel csak egy folyamatos közérzeti idő, közérzet időbeli látlelete. És most a bohócon, a bölcs bolondon lenne a sor, hogy diagnózisunkkal szembesítsen minket? Hisz a józan észnek is van határa. Van bizony, különösen akkor, amikor kénytelenek vagyunk elhinni, hogy a limesen túl, ahol a kurta farkú mangalica túr is létezik egy, talán még magasabb fokú józanság, amivel nem csak Harlequin, de a valódi rend ura, ha nincs szerencsénk: hadura, is megajándékozhat bennünket - mondta megnyitójában Verebes Ernő.

Az első hivatalos programként a Dobó Tihamér Képtárban Pengerajz címmel megnyílt Péter László tárlata, amelyet Mezei Erzsébet nyitott meg, közreműködött Mezei Szilárd. A megnyitó után Péter Lászlóval Gruik Ibolya beszélgetett.

Az Írótábor pénteki programja keretében délelőtt rendhagyó irodalmi-zenei órákat tartanak a község általános iskoláiban Jovánovity Patyerek Réka magyartanár és Szerda Balázs történész részvételével.

Délelőtt 10 órakor kezdődik majd a Harlequin mosolya elnevezésű irodalmi tanácskozás a József Attila Könyvtárban Verebes Ernő és Antalovics Péter vezetésével.

A péntek délutáni programok helyszíne az Art Café lesz. 15 órakor Egy kiadó, egy író címmel az Életjel, Forum, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Sziveri János Művészeti Színpad, valamint Horváth Júlia Borbála új könyveit mutatják be.

17 órától A mécsvirág kinyílik címmel összeállítást hallhatnak a 80 éve elhunyt Radnóti Miklós verseiből. Előadja: a Mécsvirág együttes.

18 órától Vasagyi Máriával, a 72. Kanizsai Írótábor díszvendégével Lennert Móger Tímea és Antalovics Péter beszélget.

19.30 órakor Sziveri-verskoncert kezdődik a Regionális Kreatív Műhely próbatermében. Fellépnek: Bakos Árpád (gitár, ének), Kovács Nemes Andor (színész), ifj. Kucsera Géza (klarinét, szaxofon) és Varga Iván (zongora).

Szombaton 10 órától a 70 éve született Sziveri Jánosra emlékeznek barátai és pályatársai: Balázs Attila, Zalán Tibor, Fenyvesi Ottó, Szügyi Zoltán. A beszélgetést Gruik Ibolya vezeti. 11 órakor átadják az írótábor vándorkulacsát, majd negyed 12-től HÍD /90/ és parttalanság címmel Bordás Győzővel Verebes Ernő beszélget.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Képregény Társaság negyedik alkalommal szervezi meg a Képregény Karavánt, amelynek ezúttal a szabadkai székhelyű Szekeres László Alapítvány ad otthont. A rendezvényt 2024. szeptember 21-én 17 órától tartják az alapítvány székházában. A VMKT korábban meghirdetett rajzpályázatának győztese...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 15:07 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idén is megszervezi Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok című rendezvénysorozatát. A nyitórendezvényt szeptember 22-én (vasárnap) 18 órai kezdettel tartják a Palicsi Vigadó emeleti dísztermében. Amiként az az évek során gyakorlattá vált, az ünnepi megnyitó ökumenikus...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 9:17 ]
Tito Jackson, a The Jackson 5 alapító gitárosa és Michael Jackson fivére, 70 éves korában, vezetés közben szívroham következtében elhunyt. Fiai, a 3T zenekar tagjai a közösségi médiában jelentették be halálát. "Meg vagyunk döbbenve, szomorúak vagyunk és összetört a szívünk. Apánk hihetetlen ember volt, aki...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 12:57 ]
Beolvasás folyamatban