Kultúra
A Kanizsai Írótábor próbál visszatalálni régi eszmeiségéhez 
Betűméret:             

Idén újra szárba szökkent és az elkövetkező években három-négy évnyi megszakadás után visszatalálhat egykori eszmeiségéhez a Kanizsai Írótábor. Legalábbis erre lehet következtetni a 72. táborban elhangzott félmondatokból, melyeket elsősorban a szervezőbizottság tagjai mondtak ki. Megújulásra, a fiatalok nagyobb szerepvállalására van szükség. Talán nem véletlenül választották az idei találkozó vezérmotívumául azt, hogy Harlequin mosolya, hisz a bolond bohóc büntetlenül kimondhatja azt, amit gondol.

A 72. Kanizsai Írótábor pénteki napján, délelőtt, a József Attila Könyvtárban megtartották a szokásos irodalmi tanácskozást, azaz a résztvevők felolvasták a tábor vezérmotívumához, a Harlequin mosolyához kapcsolódó gondolataikat.

Délután, azt Art Cafeban sor került az Egy kiadó, egy író című bemutatóra, amelyen a vajdasági magyar könyvkiadók új kiadványaikat hozták el.

Dévavári Beszédes Valéria kivételesen az Életjel Kiadó három új kötetét is elhozta. Ezek: Magyar László Szabadka történeti helyneveinek adattára, Pekár Tibor Lányi Ernőről szóló kiadványa és Károly Adrienn Csáth-Kosztolányi-Milkó kötete.

Virág Gábor, a Forum igazgatója Balázs Attilával beszélgetett, aki Bori Imre két kötetét “egybegyúrva” készített egy regényes irodalomtörténetet a vajdasági magyar irodalomról.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet képviseletében Beszédes István Balogh István Mesebor című drámakötetéről beszélt időnként saját nevében, majd az író bőrébe bújva.

A Sziveri János Művészeti Színpad kiadványa Sisakos Fanni Méhcsöppek című verseskötete, amit Kovács Jolánka felelős szerkesztő és Lennert Móger Tímea recenzens méltatott.

Elkészült a Magyar Írószövetség Szociográfiai Szakosztálya Do you speak magyar? címet viselő sorozatának első két kötete. A délvidéki kötet Kispiacot mutatja be és a ma már nem létező Ustorkát. A kiadvány szerkesztőivel, Horváth Júlia Borbálával és Domonkos Lászlóval Hajnal Jenő, a kötet olvasószerkesztője beszélgetett.

A 72. Kanizsai Írótábor idei díszvendége Vasagyi Mária zombori írónő volt, akivel Lennert Móger Tímea és Antalovics Péter költők beszélgettek a nyugat-bácskaiságról, létről, útkeresésről.

A beszélgetések között két koncertre is sor került. A Mécsvirág együttes Radnóti Miklós költeményeiből készült verses-zenés összeállítását adta elő, majd Sziveri-verskoncertet adott Bakos Árpád, Kovács Nemes Andor, ifj. Kucsera Géza és Varga Iván.

A tábor szombati zárónapján a 70 éve született Sziveri János költőre emlékeztek. Balázs Attilával, Fenyvesi Ottóval és Zalán Tiborral Gruik Ibolya újságíró beszélgetett, akik felelevenítették az Új Symposion fiatalon elhunyt, leváltott főszerkesztőjéhez fűződő emlékeiket.

HÍD /90/ és parttalanság volt a címe a záróeseménynek. Bordás Győző szerkesztő és Verebes Ernő a folyóirat szerepéről és küldetéséről mondta el gondolatait.

A 72. Kanizsai Írótáborban új gazdára talált a rendezvény vándorkulacsa is, amit Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író, drámaíró, dramaturg kapott meg.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László (*.*.39.2)
2024. SZEPTEMBER 7. [ 20:34 ]

Nem az Írótábor, csak a záróeseménye: a Híd folyóirat kapcsán huszon-harmincéves kiesést követően ránéztem a honlapjára. A főmunkatársak között Böndör Pál, Jung Károly, Vickó Árpád - a többit nem ismerem. Ök viszont már jobb létre szenderültek. Nem kéne levenni őket, vagy kerettel, kereszttel jelezni, hogy jelenlétük virtuális? A legutóbbi Híd szám a 2023 szept.-októberi. Ezek szerint megszűnt, szünetel vagy nem módosították a honlapot? Bocs a tájékozatlanságért.


Tarolt a Sógun az idei Emmy-gálán - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 12:44 ]
Tanévkezdő táncházat szervezett Magyarkanizsán a Tisza Néptáncegyesület. Négy zenekar húzta a talpalávalót a művelődési ház udvarán, s olyan jó hangulatot teremtettek, hogy egyetlenegy táncost sem kellett nógatni, hogy a tánctérre lépjen. Résztvevőkkel és az egyik szervezővel beszélgettünk még a rendezvény kezdete...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 10:07 ]
Öt fiatal művésznek ítélték oda 2024-ben a Junior Prima díjat színház-, film- és táncművészet kategóriában Budapesten. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese adta át a csaknem ötven jelölt közül kiválasztott tehetségeknek...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 7:26 ]
92 éves korában elhunyt a 60-as évek egyik legismertebb énekesnője, Caterina Valente - jelentették be a szomorú hírt az énekesnő honlapján egy közleményben: „Caterina Valente, olasz-francia Grammy-díjra jelölt olasz énekesnő, gitáros és táncos békésen, természetes halállal hunyt el a svájci Luganóban lévő...
2024. SZEPTEMBER 12.
[ 12:27 ]
Beolvasás folyamatban