Kultúra
Meghalt James Earl Jones, Darth Vader és Mufasa szinkronhangja
Betűméret:             

Hétfőn 93 éves korában meghalt James Earl Jones amerikai színész, Darth Vader eredeti hangja, aki páratlan karriert tudhat maga mögött.

Karrierje alatt számos filmben, színpadi előadásban, illetve tévéfilmben szerepelt. Orgánuma miatt sokat foglalkoztatott szinkronszínész is volt, többek között ő kölcsönözte a Csillagok háborújában Darth Vader, valamint Az oroszlánkirály című rajzfilmben Mufasa hangját is – írja a Variety cikkét szemlézve az index.hu.

A lap beszámolójában azt írja, hogy a színész otthonában, a New York állambeli Dutchess megyében hunyt el. A hírt képviselője megerősítette.

James Earl Jones 1931. január 17-én született a Missisipiben lévő Arkabutlában. 1953 óta szerepelt filmekben, első ismertebb alakítása az 1964-es Dr. Strangelove-ban volt. Hosszú pályafutása alatt kétszer nyert Tony- és Primetime Emmy-díjat, emellett a Grammy- és a Golden Globe-díjjal is elismerték. Oscar-díjra 1971-ben jelölték a legjobb férfi alakítás kategóriában, a Jefferson utolsó menete című filmben nyújtott alakításáért. Munkásságát végül tiszteletbeli aranyszoborral ismerte el az Amerikai Filmakadémia 2012-ben.

Számos filmes és színpadi szerep fűződik a nevéhez, játszott többek között az Amerikába jöttem, a Conan, a barbár, illetve a Vadászat a Vörös Októberre című alkotásokban is. Legismertebb szerepei közé azonban a jellegzetes hangjának köszönhető szinkronszerepek mondhatók: ő adta ugyanis valamennyi Csillagok háborúja-filmben Darth Vader hangját, a maszk alatt az eredeti trilógiában David Prowse, míg az előzményfilmekben és a 2022-es Obi-Wan Kenobi-sorozatban Hayden Christensen formálta meg a karaktert.

James Earl Jones másik ikonikus szinkronszerepe az 1994-es Az oroszlánkirály című rajzfilmben Mufasa király hangjának kölcsönzése volt.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Képregény Társaság negyedik alkalommal szervezi meg a Képregény Karavánt, amelynek ezúttal a szabadkai székhelyű Szekeres László Alapítvány ad otthont. A rendezvényt 2024. szeptember 21-én 17 órától tartják az alapítvány székházában. A VMKT korábban meghirdetett rajzpályázatának győztese...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 15:07 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idén is megszervezi Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok című rendezvénysorozatát. A nyitórendezvényt szeptember 22-én (vasárnap) 18 órai kezdettel tartják a Palicsi Vigadó emeleti dísztermében. Amiként az az évek során gyakorlattá vált, az ünnepi megnyitó ökumenikus...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 9:17 ]
Tito Jackson, a The Jackson 5 alapító gitárosa és Michael Jackson fivére, 70 éves korában, vezetés közben szívroham következtében elhunyt. Fiai, a 3T zenekar tagjai a közösségi médiában jelentették be halálát. "Meg vagyunk döbbenve, szomorúak vagyunk és összetört a szívünk. Apánk hihetetlen ember volt, aki...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 12:57 ]
Beolvasás folyamatban