Kultúra
Tanévkezdő táncházat tartottak Magyarkanizsán 
Betűméret:             

Tanévkezdő táncházat szervezett Magyarkanizsán a Tisza Néptáncegyesület. Négy zenekar húzta a talpalávalót a művelődési ház udvarán, s olyan jó hangulatot teremtettek, hogy egyetlenegy táncost sem kellett nógatni, hogy a tánctérre lépjen. Résztvevőkkel és az egyik szervezővel beszélgettünk még a rendezvény kezdete előtt.

Gulyás Botond és Raffai Dávid 13 évesek, s mindketten 7-8 éve táncolnak, azaz óvodás korukban kezdték. Nem számolják, hogy hány táncházban voltak már, de húszban már biztosan, mondja Dávid.

Táncházba azért jó menni, mert nagyon felszabadul tánc közben az ember, véli Botond. Igaz, hogy egyébként is táncolnak, de a táncháznak a hangulata egészen más, s ott sokkal többen vannak, a zene is változatosabb. Moldvai, felcsíki táncokat táncolnak leginkább, szólót és párosat is.

A páros az mégis jobb, mert ott csak a lány meg én vagyunk és ketten táncolunk, ismeri be Dávid.

Elég nagy hagyománya volt Magyarkanizsán is a táncházaknak, s ismét egyre nagyobb lesz, legalábbis ez a cél, mondja Habonyi Tamás, a Tanévkezdő táncház egyik szervezője. A fiatal generációk részvételével is szeretnék olyan kedveltté tenni a táncházat, amilyen régen volt és amiről ők már csak hallomásból tudnak.

- Ezekkel az ifjú táncosokkal és zenészekkel első alkalommal szerveztük meg a táncházat. A Kamrás, a Csermely, a Forrás banda, a Bodros tamburazenekar tagjai muzsikálnak. Mind fiatal zenekar, középiskolások, lassan egyetemisták, akik zenélnek bennük. A kanizsai zenekarokkal Cseszák Zsombor hegedűtanár foglalkozik, a Kamrás zenekarral Csonka Ferenc, a Bodrosékkal, ha jól tudom, most Zombori Péter.

Fiatal zenészekről van szó, de van remény arra, hogy felnőttként is tovább muzsikálnak majd, s folytatják a táncházak hagyományát. Ebben Tamás is bízik.

- A zenekarok összeállításánál is úgy próbáltunk válogatni, hogy ilyen ambíciójú fiatalokat szedjünk össze. A táncházi repertoár összeállítása pedig úgy készül, hogy alkalmazkodunk a táncosokhoz, olyan zenét válogatunk, mailyen táncokat ismernek. Most vajdasági Tisza-menti táncokat muzsikálnak a Bodros tagjai, mi Felcsíkról muzsikálunk egy kicsit, a kamrás tagjai Szatmárról, Szilágyságról hoznak zenét és különböző erdélyi tájakról.

A táncház résztvevői egyrészt olyan fiatalok, akik a Tisza Néptáncegyesület tagjai, de szép számban jönnek “civilek” is, mondja Tamás.

- Eljönnek a táncosok testvérei, a környező településekről is érkeznek vendégek, de vannak felnőttek is. Kanizsán nemrégiben indult egy felnőtt tánccsoport, akik hétről-hétre rendszeresen összejárnak. Jönnek a táncházba ők is és az ő barátaik is.

A hangulat kiváló volt, a táncház jól sikerült, valószínűleg a szervezőknek ismét sikerül hagyományt teremteni Magyarkanizsán.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Képregény Társaság negyedik alkalommal szervezi meg a Képregény Karavánt, amelynek ezúttal a szabadkai székhelyű Szekeres László Alapítvány ad otthont. A rendezvényt 2024. szeptember 21-én 17 órától tartják az alapítvány székházában. A VMKT korábban meghirdetett rajzpályázatának győztese...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 15:07 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idén is megszervezi Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok című rendezvénysorozatát. A nyitórendezvényt szeptember 22-én (vasárnap) 18 órai kezdettel tartják a Palicsi Vigadó emeleti dísztermében. Amiként az az évek során gyakorlattá vált, az ünnepi megnyitó ökumenikus...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 9:17 ]
Tito Jackson, a The Jackson 5 alapító gitárosa és Michael Jackson fivére, 70 éves korában, vezetés közben szívroham következtében elhunyt. Fiai, a 3T zenekar tagjai a közösségi médiában jelentették be halálát. "Meg vagyunk döbbenve, szomorúak vagyunk és összetört a szívünk. Apánk hihetetlen ember volt, aki...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 12:57 ]
Beolvasás folyamatban