Kultúra
Kortárs darabokkal koncertezik holnap Magyarkanizsán a Szegedi Szimfonikus Zenekar 
Betűméret:             

Kortárs zeneszerzők műveivel szerepel csütörtök este Magyarkanizsán a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Immár hatodik magyarkanizsai koncertje lesz ez a szegedi művészeknek. A komolyzenei együttműködésről Erdélyi Tóth Editet, a szervező magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely igazgatóját kérdeztük.

- A Szegedi Szimfonikus Zenekarral az együttműködésünk 2018-ban kezdődött. Akkor jártak itt első ízben Magyarkanizsán. Gyüdi Sándor vezényelte a zenekart, és akkor még az igazgatójuk az időközben megboldogult Lukácsházi Győző volt. Mivel ő korábban már járt itt egy másik programmal, így ismerte a helyszínt, s a Regionális Kreatív Műhelyt felkérte egy együttműködésre, egy befogadó nyilatkozat kiállítására a Nemzeti Kulturális Alaphoz, hogy pályázzuk le, hogy ellátogathassanak hozzánk. Nem hittük, hogy ez így megvalósulhat, ugyanis Magyarkanizsának, az intézménynek nincs pénze egy ilyen nagy zenekar tiszteletdíjának a kifizetésére. Végül 2018-ban jutottak el hozzánk először, és azóta minden évben lepályázzák a koncertet és ellátogatnak hozzánk. Csupán egy év kihagyás volt, 2020-ban a Covid miatt.

Kortárs magyar zeneszerzők alkotásait mutatják be minden évben, mondta Erdélyi Tóth Edit.

- Kortárs korzó a program neve, ugyanis az a célja a programnak, hogy találkozzon a közönség kortárs zeneszerzőkkel és műveikkel. Először mindig Szegeden van a bemutató, és utána érkeznek Magyarkanizsára. Szegeden általában A magyar klasszikus zene napjára, május végére szervezik ezt a programot, Magyarkanizsára pedig mindig szeptemberben látogatnak el. Idén is három kortárs zeneszerző műveivel érkeznek, mégpedig Brandenburg Ádám Esti imádságok című művével. Ő egy fiatal zeneszerző, akinek a művei szakrális tematikájúak. A most bemutatásra kerülő az egyik legnagyobb léptékű műve, amit eddig írt. A második zeneszerzőt nem kell különösebben bemutatni, az itteni közönség igen jól ismeri, ő a zentai Mezei Szilárd. Ő zeneszerző és improvizatív zenész is, aki már több mint 20 éve ír színpadi műveket. Ismét sótól kásás a hó a címe a programon szereplő művének, amit szoprán hangra és szimfonikus zenekarra írt. A harmadik zeneszerző pedig a 86 éves Csíky Boldizsár. Neki a Hegy című szimfonikus költeménye kerül közönség elé. Ezt a művét még 1979-ben írta, és Marosvásárhelyen mutatták be először, és most itt Magyarkanizsán is bemutatásra kerül.

Az érdekessége a csütörtök esti koncertnek, hogy egy szólista is közönség elé lép.

- Somogyvári Tímea Zita szoprán énekesről van szó, aki a bécsi Zeneakadémián is tanult, és a Szegedi Nemzeti Színház tagja. És ami még érdekesebb, hogy januárban a magyarkanizsai közönség is láthatta a Kabaré-opera bemutatóján, ugyanis a Magyar Kultúra Napjára mi szerveztünk műsort, és abban ő is szerepelt. Ami még érdekes, hogy egy új karmester érkezik, ugyanis eddig minden egyes Szegedi Szimfonikus Zenekar koncerten Gyüdi Sándor vezényelt, ő most a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak az igazgatója, a karmesterpálcát helyette pedig Dubóczky Gergely veszi a kezébe.

A komolyzenei koncertek iránt Magyarkanizsán általában nagy az érdeklődés, a szervezők bíznak abban, hogy ezúttal is így lesz.

- A közönség száma mindig száz fő fölött van, de változó annak függvényében, hogy mely zeneszerzők darabjai szerepelnek műsoron, hogy ismertebbek vagy kevésbé ismertek. Gondolom az időzítésen is sok múlik, hogy hét közben vagy hétvégére sikerül szerveznünk a koncertet, de a teltház érzetet mindig sikerül elérni.

Vajdasági művészek darabjai is rendszeresen szerepelnek a Szegedi Szimfonikus zenekar repertoárjában.

- A Szegedi Szimfonikus Zenekar célja, hogy határon túli zeneszerzőket is bevegyen ebbe a programba. Például Mezei Szilárd-mű már nem első ízben szerepel a programjukban, 2018-ban is hallhattuk már az egyik szerzeményét, és ugyanúgy erdélyi zeneszerzőket is bevesznek a programba, persze anyaországiakat is. Például Madarász Iván is már többször szerepelt nálunk a programban, és már többször személyesen is megjelent itt, Magyarkanizsán.

A csütörtöki koncert Magyarkanizsán, a Főtér 9-es szám alatt, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény nagyszínpadán lesz hallható 19 órától. A belépés pedig mint mindig, úgy most is díjtalan, ugyanis a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg a hangverseny, amelyre helybelieket és vidékieket is várnak.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Harangozo Iren (*.*.4.104)
2024. SZEPTEMBER 19. [ 7:47 ]

Örvendetes a hir


Képregény karaván Szabadkán - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 15:07 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idén is megszervezi Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok című rendezvénysorozatát. A nyitórendezvényt szeptember 22-én (vasárnap) 18 órai kezdettel tartják a Palicsi Vigadó emeleti dísztermében. Amiként az az évek során gyakorlattá vált, az ünnepi megnyitó ökumenikus...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 9:17 ]
Tito Jackson, a The Jackson 5 alapító gitárosa és Michael Jackson fivére, 70 éves korában, vezetés közben szívroham következtében elhunyt. Fiai, a 3T zenekar tagjai a közösségi médiában jelentették be halálát. "Meg vagyunk döbbenve, szomorúak vagyunk és összetört a szívünk. Apánk hihetetlen ember volt, aki...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 12:57 ]
Vasárnap hajnalban kiosztották a legfontosabb televíziós díjakat, vagyis az Emmy-t Los Angelesben. Több kategóriában már korábban eredményt hirdettek, de a legfontosabbakat csak most osztották ki. Tavalyhoz hasonlóan A mackó megint tarolt, az este másik nagy győztese a Sógun és a Szarvasbébi volt. A gálát egy apa-fia páros,...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 12:44 ]
Beolvasás folyamatban