Kultúra
Évadnyitó az Újvidéki Színházban: Mit járkálsz itt meztelenül?
Betűméret:             

Az Újvidéki Színház társulata a Mit járkálsz itt meztelenül? című előadás bemutatójával nyitotta meg az évadot. A darabot Miloš Lolić innovatív rendezésében láthatja a közönség.

Miloš Lolić 2008-ban az Álmodozók rendezésével került be a köztudatba a BITEF fesztiválon. Az Újvidéki Színházban Georges Feydeau francia drámaíró ritkán játszott komédiáját, a Mit járkálsz itt meztelenül? címűt állította színpadra.

Mint mondja, minél több tapasztalata van, annál inkább látja a komédia műfajában a lehetőséget arra, hogy komoly témákkal foglalkozzon és közben a nevetés terápiás hatása is érvényesüljön.

- Ez előtt egy Nušić darabot rendeztem és más komédiákat is színpadra állítottam már, ez az egyik legigényesebb műfaj a színészi játékot és a beállításokat illetően is. Vígjátékként azonosítjuk Feydeau darabját, de amikor megkapargatjuk a felszínt és egyre mélyebbre ásunk, akkor észrevesszük, hogy többről szól, mint egy házaspár civódása. Akkor el kell dönteni, hogy mindenáron meg akarjuk-e nevettetni a közönséget vagy bemutatni valamit, amiről majd ők eldöntik, hogy vicces-e vagy nem – mondta a rendező.

A darab a francia polgári élet mindennapjait és nevetséges helyzeteit, a morált és annak fonákjait állítja a középpontba. A Lolić féle változat különlegessége az, hogy a férfi szerepeket a nők játszák, de a mindegyiküket árnyékként követő, olykor irányító férfi társuk hangján szólalnak meg.

- Az elején még nem volt teljesen világos, hogy ki mit fog játszani, nem ismertem minden színészt a társulatból, ezért az első két hétben mindenki olvasott minden szerepet és lassan kikristályosodott, hogy mivel a darab a férfi-női kapcsolatokról (is) szól, ezt a formát fogjuk választani. Abban, hogy ki kivel álljon párba, egyrészt az ösztöneimre hagyatkoztam, másrészt improvizációk is segítettek dönteni. Nem tudok elég hálás lenni a társulatnak, akik motorként hajtották tovább az elképzeléseimet és többet kihoztak ebből a koncepcióból, mint amit el tudtam volna képzelni – magyarázta a rendező a főpróba után.

A társulat számára ez a színpadi megoldás új kihívást jelentett.

- Lehet, hogy könnyűnek tűnik lekövetni egy hangot – mondja Crnkovity Gabriella – de igazából elég komplikált, a test figyel a hangra, a hang figyel a testre, amely nagyon komoly koncentrációt igényel. Nagyon sokat gyakoroltuk, még a mai napig is megtörténik, hogy valamit az egyikünk ösztönösen másként csinál és ha nem követjük le egymást, akkor szétcsúszik az egész. Izgalmas volt, ilyet még nem csináltunk.

Német Attila izgalmas utazásként jellemezte az előadás készítésének folyamatát, amibe az egész társulat beleadta szívét-lelkét. Egy házaspár problémáin túl, a darab a férfi-női szerepeket, alá és fölérendeltségi viszonyt is boncolgatja, de a politikai rendszerek működésével is foglalkozik.

- Minden korosztálynak ajánlanom, mindenkit szeretettel várunk erre a könnyed, szórakoztató kis előadásra – invitálja a nézőket Német.

A Mit járkálsz itt meztelenül? című darabot legközelebb 23-án, hétfőn tekinthetik meg, szombaton viszont már a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyre várják az érdeklődőket, amikor is a három szerző tollából született, egy-egy vadonatúj szöveget három rendező állít színpadra, ennek eredményeképpen pedig 3 ősbemutatót láthat a közönség.

Madár Anikó
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Képregény karaván Szabadkán - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 15:07 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idén is megszervezi Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok című rendezvénysorozatát. A nyitórendezvényt szeptember 22-én (vasárnap) 18 órai kezdettel tartják a Palicsi Vigadó emeleti dísztermében. Amiként az az évek során gyakorlattá vált, az ünnepi megnyitó ökumenikus...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 9:17 ]
Tito Jackson, a The Jackson 5 alapító gitárosa és Michael Jackson fivére, 70 éves korában, vezetés közben szívroham következtében elhunyt. Fiai, a 3T zenekar tagjai a közösségi médiában jelentették be halálát. "Meg vagyunk döbbenve, szomorúak vagyunk és összetört a szívünk. Apánk hihetetlen ember volt, aki...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 12:57 ]
Vasárnap hajnalban kiosztották a legfontosabb televíziós díjakat, vagyis az Emmy-t Los Angelesben. Több kategóriában már korábban eredményt hirdettek, de a legfontosabbakat csak most osztották ki. Tavalyhoz hasonlóan A mackó megint tarolt, az este másik nagy győztese a Sógun és a Szarvasbébi volt. A gálát egy apa-fia páros,...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 12:44 ]
Beolvasás folyamatban