Kultúra
A 110 évvel ezelőtt született Csépe Imrére emlékeztek Kishegyesen
Betűméret:             

Kishegyesen a hegyesi LITERAtúra című rendezvényen a 110 évvel ezelőtt született Csépe Imre íróra és költőre emlékeztek. A könyvtár falán található emléktáblánál koszorút helyeztek el, egy kiállítás keretein belül bemutatták megjelent műveit is.

A hagyományokhoz híven Csépe Imre, egykori kishegyesi író és költő emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött a hegyesi LITERAtúra rendezvénysorozata. Csordás Katalin, a Csépe Imre nevét viselő kishegyesi könyvtár igazgatónője elmondta, hogy az irodalmár 1972-ben bekövetkezett halála óta folyamatosan megemlékezik a falu szülöttjéről. Kezdetben Csépe-emléknapok néven tartották meg, és a vajdasági irodalmárok egyfajta találkozóhelyévé nőtte ki magát gyorsan. Az utóbbi években hegyesi LITERAtúra néven zajlanak a programok.

Délelőtt megtartották a hagyományos Aranyeső vers- és prózamondó versenyt, ami Fehér Ferenc kezdeményezésére indult. Ebben az évben Csépe Imre verseit szavalták az általános iskolások. Az elmúlt ötven év folyamán rendszeresen megszervezték ezt a vers- és prózamondó versenyt is. Egy könyvbemutató is szerepelt a programok sorában. Dr. Várady Tibor: Házasság utáni házaságy című könyvét is bemutattak. A Várady család ügyvédi irodáját még a 19. század végén alapították. A fennmaradt ügyvédi iratokon keresztül a 19 és 20. század történelmi viszonyai is felsejlenek.

Dr. Várady Tibor elmondta, hogy az utóbbi tíz évben főleg azzal foglalkozik, hogy az iratok tartalmát böngészve úgynevezett dokumentumprózát alkot. A tényeket nem változtatja meg, viszont esetenként párhuzamokat von.

A hegyesi LITERAtúra eseménysorozata során felléptek a vers-és prózamondó verseny díjazottjai, valamint a Topolyai Alapfokú Zeneiskola diákjai is. A Dévics Imre Szabad Alkotóműhely és a Dévics Imre Művésztelep alkotónak munkáiból kiállítás nyílt meg.

A hegyesi LITERAtúra a Magyar nemzeti Tanács kiemelt kistérségi rendezvénye.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Csütörtökön, október 17-én, 19 órai kezdettel mutatják be a Faragó Kornélia szerkesztésében megjelent Alak a térben – Benes József művészetéről című kötet bemutatóját a Szekeres László Alapítvány és a Forum Könyvkiadó Intézet közös szervezésében. A Benes József Munkácsy Mihály-díjas magyar festő- és...
2024. OKTÓBER 14.
[ 16:06 ]
Nagy sikerrel zajlik a Munkácsy-kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Október 15-én, kedden délelőtt már a 30 ezredik látogatót fogják köszönteni a Kultúrpalotában. A sikeres nyári szezon után ősszel is sokan kíváncsiak a Munkácsy, a festőzseni című szegedi kiállításra. A tárlat hamarosan eléri a 30 ezres...
2024. OKTÓBER 14.
[ 11:32 ]
Szenteleky Kornél író, költő, műfordító, szerkesztő születésének 131. és halálának 91. évfordulójára emlékeztek ma Szivácon. Az emléknapon átadták a Szenteleky Irodalmi, valamint a Bazsalikom Műfordítói Díjat Verebes Ernő írónak, zeneszerzőnek és dramaturgnak, illetve Vujicsics Marietta műfordítónak,...
2024. OKTÓBER 12.
[ 22:02 ]
Beolvasás folyamatban