Kultúra
Megújították a szabadkai és a szegedi könyvtárak közötti fél évszázados együttműködési megállapodást
Betűméret:             

A Szabadkai Városi Könyvtár és a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár között több évtizedre nyúlik vissza a szakmai együttműködés. A felek a közöttük 50 éve fennálló együttműködési megállapodás meghosszabbítását határozták el, melynek keretében ma ünnepélyes szerződésaláírásra került sor Szabadkán.

Az együttműködés célja a felek társadalomban betöltött szerepének erősítése, a magyar könyvtári rendszer és a hazai könyvtári ellátás fejlesztése, a könyvtárakban dolgozó szakemberek tudásának megújítása, továbbképzésük, a szakmai eljárások kidolgozása, minősítése, széles körű információközvetítés, valamint a határon túli magyar közösségek könyvtári ellátásának fejlesztése, támogatása.

Elsőként a házigazda, Berényi Eszter, a Szabadkai Városi könyvtár megbízott igazgatója mondta el gondolatait:

"A mai napon intézményünk és a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár között fennálló 50 éves együttműködés ünnepélyes meghosszabbítására kerül sor. Ez a jeles alkalom nem csupán múltunkat idézi fel, hanem a jövőre is rávilágít, arra, hogy a közös munka, a szakmai együttműködés milyen jelentős szerepet játszik, nem csak a két intézmény, de a magyar olvasói közösség életében is. Öt évtizeddel ezelőtt indult el ez a kapcsolat, amely nemcsak a kölcsönös szakmai támogatásról szól, hanem az olvasás, a tudás, a kultúra népszerűsítéséről is. Szakmai együttműködésünk lehetővé tette, hogy megosszuk tudásunkat, tapasztalatainkat, és közösen valósítsunk meg programokat. A Szabadkai Városi Könyvtár és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár közötti együttműködés nem csupán a könyvek kölcsönzésére terjed ki, hanem magában foglalja a szakmai fejlődést, a tapasztalatcserét és az innovációt is. A jövőre tekintve fontos, hogy továbbra is építsük a két intézmény közötti kapcsolatot.”

Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatónője köszöntőbeszédében visszatekintett a két intézmény közötti kapcsolat történetére, és elmondta hogy a két könyvtár között az első megállapodást 1975-ben írták alá. A mai eseményről szólva örömét fejezte ki, hogy immár az 50 éve fennálló együttműködést ünnepelheti a két intézmény.

Az eseményen megjelent a Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében Juhász-Döme Andrea első beosztott, Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke, Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának kultúrával megbízott tagja, Maté Hajnalka és Magosi Zsuzsanna, a szabadkai polgármester tanácsosai, Ercsi Hargita, és Tóth Róbert a városi tanács tagjai.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagy sikerrel zajlik a Munkácsy-kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Október 15-én, kedden délelőtt már a 30 ezredik látogatót fogják köszönteni a Kultúrpalotában. A sikeres nyári szezon után ősszel is sokan kíváncsiak a Munkácsy, a festőzseni című szegedi kiállításra. A tárlat hamarosan eléri a 30 ezres...
2024. OKTÓBER 14.
[ 11:32 ]
Szenteleky Kornél író, költő, műfordító, szerkesztő születésének 131. és halálának 91. évfordulójára emlékeztek ma Szivácon. Az emléknapon átadták a Szenteleky Irodalmi, valamint a Bazsalikom Műfordítói Díjat Verebes Ernő írónak, zeneszerzőnek és dramaturgnak, illetve Vujicsics Marietta műfordítónak,...
2024. OKTÓBER 12.
[ 22:02 ]
Az év novellái 2024 antológiából huszonöt szerző olvassa fel műveit az idei Prózamaratonon, amely péntek délelőtt kezdődött el a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az olvasás kreatívabbá és empatikusabbá teszi az embert, és aki rendszeresen olvas, az jobban helyt áll a munkában, magánéletben egyaránt - mondta el kutatásokra...
2024. OKTÓBER 11.
[ 14:05 ]
Beolvasás folyamatban