Kultúra
Bemutatták a Bestiarium Hungaricum című könyvet Zentán
Betűméret:             

Pénteken a zentai kis zsinagógában megrendezett könyvbemutatón Magyar Zoltán Bestiarium Hungaricum - Csodás lények és teremtmények a magyar néphagyományban című, a Cser Kiadó gondozásában megjelent könyvéről Vörös András, a magyarországi kiadó munkatársa beszélgetett a szerzővel és P. Szathmáry Istvánnal, a kötet egyik illusztrátorával.

Az immár ötödik kiadást is megélt könyv olyan hiedelem és mondavilágbeli lényeket mutat be az olvasóknak, mint példának okán a csodaszarvas, a turul, a bányarém, a garabonciás, a prikulics, stb.

A könyv első ízben kísérli meg áttekinteni a magyar népi kultúra vonatkozó hagyományait, bemutatva annak legjellemzőbb szegmenseit. Az album 31 fejezete megannyi külön világ, sajátos, hiedelmekkel átszőtt népköltészeti univerzum.

A könyvbemutatón elhangzott, hogy a „magyar bestiárium” elkészítése egymástól függetlenül, az abban a pillanatban a világ két különböző pontján, Lengyelországban és Hong Kongban merült fel Németh Gyulában és P. Szathmáry Istvánban, a könyv illusztrátoraiban.

– Gyula képregényrajzolóként dolgozik, és már régóta ott forgott a fejében ez az ötlet, hogy tényleg milyen jók, milyen érdekesek ezek a lények és elkezdett ilyen grafikákon dolgozni, amelyet Hong Kongban egy kiállításon is bemutattak – mesélte P. Szathmáry István, majd elmondta, hogy ő pedig egy évet élt Lengyelországban, és ez alatt az időszak alatt jelent meg az országban egy Szláv Bestiárium című könyv, és találkoztak a szerzőikkel, kik elmesélték, hogy eleinte egy kis kiadó akarta megjelentetni a kiadványukat, azonban a könyv végül óriási siker lett az országban. A két magyarországi illusztrátor végül eldöntötte, hogy elkészítik a kiadvány magyar megfelelőjét és szerzőnek Magyar Zoltán néprajzkutatót kérték fel.

Az etnológus elmesélte, hogy ebben a témában is számos publikációt megjelentetett már, de igazából azért vállalta el a könyv megírását, mivel ilyen mű még nem született a magyar könyvpiacon.

– Emellett adott két fickó, aki mindezt valamilyen szinten vizuálisan is szerette volna értelmezni. Márpedig a legtöbb ilyen lényről még nem született ábrázolás. Tehát egy jó adag kreativitásra is szükség lesz részükről. Ezért kimondottan örömmel vágtam bele a közös munkába – mesélte a néprajzkutató.

A könyvbemutatót a belgrádi Collegium Hungaricum szervezésében rendezték meg.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László (*.*.44.120)
2024. OKTÓBER 19. [ 9:23 ]

Bachnak is van millióegy könnyűzenei feldolgozása, miért ne lehetne a szellemi néprajz figuráinak populáris kiadása? Elkerülhetetlen folyamat, mint a komló- és árpasör kínálatát bővítő málna, eper, áfonya és székláb ízű sörök feltűnése.


Szerda este a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában bemutatták Balogh István zentai irodalmár legújabb Mesebor című könyvét és Raffai Judit és Resócki Vázsonyi Csilla A Tisza - Vajdasági magyar néprajzi ismeretek gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak címet viselő foglalkoztató füzetet is. Mindkét...
2024. OKTÓBER 16.
[ 20:12 ]
Október 25- én 17 órától a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár Dunatáji Herceg János Nap elnevezésű rendezvénye keretében történik a Herceg János Irodalmi Díj ünnepélyes átadása a Városi Könyvtár termében ( I. Péter király utca 11.) - közölték a szervezők. A bírálóbizottság: dr. Silling István,...
2024. OKTÓBER 16.
[ 9:42 ]
A Szabadkai Városi Könyvtár és a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár között több évtizedre nyúlik vissza a szakmai együttműködés. A felek a közöttük 50 éve fennálló együttműködési megállapodás meghosszabbítását határozták el, melynek keretében ma ünnepélyes szerződésaláírásra került sor...
2024. OKTÓBER 15.
[ 16:16 ]
Beolvasás folyamatban