Kultúra
Mátyás király története is megelevenedik a Magyar népmesék új évadában
Betűméret:             

A hungarikummá vált Magyar népmesék sorozat újabb évaddal tér vissza, és már most nagy várakozás övezi. Az ikonikus rajzfilmsorozat, amely több generáció kedvence lett, ezúttal is a Kecskemétfilm stúdiójában készül. Az évad sorozatrendezője, Csákovics Lajos osztott meg kulisszatitkokat a hirado.hu-val.

Az új évad célja, hogy friss mesékkel és vizuális megoldásokkal gazdagítsa a jól ismert hagyományokat, mindezt a rajongók örömére. Az évad sorozatrendezője, Csákovics Lajos arról mesélt a hirado.hu-nak, hogy milyen újdonságokra és hagyományőrző megoldásokra számíthatnak a nézők. Az új évad célja, hogy a régi mesék varázsát megőrizve, friss elemekkel és új rendezői megközelítésekkel gazdagítsa a sorozatot.

Hol volt, hol nem volt

Az új évad meséinek válogatását Mikulás Ferenc felkérésére még Jankovics Marcell kezdte meg, később csatlakozott Böszörményi Gyula író és Tóth Gábor néprajzkutató is. A sorozatrendezői posztot Csákovics Lajos vállalta, aki korábban, Jankovics mellett a Toldi-sorozat kivitelező- és társrendezője volt. A sorozat epizódrendezői Csákovics mellett Bogyó Péter, Király Krisztián és Maticska Zsolt lesznek.

Az időközben elhunyt Jankovics helyére Csákovics Lajos lépett, aki korábban a Toldi sorozatban is társrendező volt. A stáb több forgatókönyvíróval és rendezővel dolgozott együtt, mint például Bogyó Péter, Király Krisztián és Maticska Zsolt, akik szintén hozzájárultak az új epizódok elkészítéséhez.

A Magyar népmesék sorozat új évadának elkészítése egy izgalmas vállalkozás, amely a klasszikus meséket és a modern látványvilágot ötvözi.

A sorozat korábbi részei, amelyek 1976 és 2011 között készültek, hatalmas sikert arattak, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is. Az új évad 13 epizódot foglal magában, amelyeket 2025-ben terveznek bemutatni.

A Magyar népmesék rendezője elmondta, hogy a sorozat újraindítása azért történt, mert a régi epizódok is milliós nézettséget értek el havonta az interneten, és ez mutatja, hogy a közönség még mindig igényli a magyar népi kultúrát és meséket. „A sorozat az egész világon népszerű, különböző nyelveken is elérhető felirattal, így az új epizódok is nagy érdeklődésre számíthatnak” – hangsúlyozta.

Boldogan élnek tán ma is, ha meg nem haltak

Az új évadban a készítők egy Mátyás király történetet is feldolgoznak, mely a klasszikus mesék sorába illeszkedik, ugyanakkor friss megközelítéssel készül. „Ez egy élmény folytonosság a részemről, és rendkívül élvezem, hogy részt vehetek benne” – mondta a sorozat rendezője, utalva arra, hogy a korábbi epizódok kedvelt elemeit is felhasználják az új részekben.

Az új évad 2025-re várható, és bár még nem dőlt el, hogy milyen formában és platformon fog megjelenni, a nézők biztosak lehetnek abban, hogy ismét egy tartalmas és élvezetes évadot kapnak, amely a hagyományokat tiszteletben tartva, mégis új színt hoz a Magyar népmesék világába.

„Hangulatában mindenképpen hozni fogja azt a klasszikust, ami miatt mindenki szereti a Magyar népmesék sorozatot” – nyilatkozta Csákovics Lajos. Emellett a rendezők új meséket választottak, amelyek színesítik az új epizódokat, és a klasszikus toposzok mellett friss történetekkel is bővítik a repertoárt.

A nézők számára egyik legnagyobb kérdés, hogy ki fogja átvenni Szabó Gyula helyét, aki ikonikus, mély, magával ragadó hangjával mélyen összefonódott a sorozattal. Csákovics Lajos így fogalmazott: „Hagyjunk valamit meglepetésnek is.” Annyit azonban elárult, hogy minden epizódban más-más színész fogja elmondani a történeteket, ezzel is változatosságot hozva a sorozatba.

A Kaláka együttes továbbra is részt vesz a sorozat zenei aláfestésében, így a nézők a megszokott dallamok mellett élvezhetik az új epizódokat. A zenészek örömmel vállalták a felkérést, és várhatóan karácsony környékén kezdik el a zenei anyagok felvételét.

A rajongók számára tehát izgalmas időszak következik, és mindenki várja, hogyan sikerül az új évad, amely egyszerre ígér frissességet és hagyományőrzést a Magyar népmesék világában, írja a hirado.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerda este a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában bemutatták Balogh István zentai irodalmár legújabb Mesebor című könyvét és Raffai Judit és Resócki Vázsonyi Csilla A Tisza - Vajdasági magyar néprajzi ismeretek gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak címet viselő foglalkoztató füzetet is. Mindkét...
2024. OKTÓBER 16.
[ 20:12 ]
Október 25- én 17 órától a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár Dunatáji Herceg János Nap elnevezésű rendezvénye keretében történik a Herceg János Irodalmi Díj ünnepélyes átadása a Városi Könyvtár termében ( I. Péter király utca 11.) - közölték a szervezők. A bírálóbizottság: dr. Silling István,...
2024. OKTÓBER 16.
[ 9:42 ]
A Szabadkai Városi Könyvtár és a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár között több évtizedre nyúlik vissza a szakmai együttműködés. A felek a közöttük 50 éve fennálló együttműködési megállapodás meghosszabbítását határozták el, melynek keretében ma ünnepélyes szerződésaláírásra került sor...
2024. OKTÓBER 15.
[ 16:16 ]
Beolvasás folyamatban