Kultúra
Bemutatták az Újvidéki Színház történetéről szóló új könyveket
Betűméret:             

Két új monográfia született a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Újvidéki Színházról, az egyik magyar, a másik pedig szerb nyelven.

Urbán András igazgató a könyvbemutatón elmondta, a színháznak két arca van, a magyar nézők mellett a szerb közönség is szereti az előadásait, az intézmény fontos szerepet tölt be a magyar kultúrtérben, de a szerbiai színházi közegben is. Ezért döntöttek úgy, hogy nem egy kötetet fordítanak le a másik nyelvre is, hanem két külön monográfia készül, mert így teljes a történet.

A Színház legyen! című, az Újvidéki Színház fél évszázada alcímű kötet szerzője dr. Góli Kornélia teatrológus, egyetemi tanár, dramaturg. A könyvbemutatón elmondta, hogy a felkéréskor szabad kezet kapott, maga határozhatott arról, hogy milyen formában mutatja be az intézményt. Munkája során kiindulópontként használta fel a két korábbi, Újvidéki Színházról szóló könyvet, amely Franyó Zsuzsa nevéhez fűződik, de a saját útján indult el.

- Azt kellett eldönteni, hogy ez egy adatközpontú, tudományos munka legyen-e, vagy valami könnyebben fogyasztható forma. Én olvasóbarát kötetben gondolkodtam és az interjúkötet mellet döntöttem, az elbeszélt történelemnek a tényfeltáró és történetet megőrző módszerével dolgoztam – mondta a szerző.

A könyvben a mélyinterjúk mellett egy tanulmány is olvasható a színház megalapításáról, benne van a teljes repertórium és a díjak listája is megtalálható, amelyeket a társulat az évek során kiérdemelt.

A szerb nyelvű kiadvány a Pola veka Novosadskog pozorišta címet viseli, szerzői Vladimir Kopicl költő, színházkritikus és Zoran Maksimović, a Vajdasági Színházmúzeum munkatársa. Kopicl a kezdetektől követte az Újvidéki Színház előadásait, így saját élményeiből és korábbi kritikáiból táplálkozott, Maksimović pedig a múzeumban őrzött és fellelhető kutatásokat felhasználva gazdagította tényanyaggal a könyvet.

A könyvbemutató résztvevői ajándékként haza is vihettek egy-egy példányt a kiadványokból.

A monográfiák kiadását a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. A magyar kötet szerkesztője Lovas Ildikó, a szerbé Branislav Filipović.

Madár Anikó
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Október 26-ára tervezi a Kosztolányi Dezső Színház társulata évadjának első bemutatóját, melyek címe: Angyalok a lombok között, Csábi Anna rendezésében. Az aktuális témát boncolgató előadás zenéjét Szerda Árpád jegyzi, szereplői pedig Hodik Annabella, Verebes Andrea, Mészáros Gábor, Kucsov Borisz, Ágyas Ádám,...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:32 ]
Elhunyt Sánta Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, prímás és a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője, a Nemzet Művésze. Ismét gyászol a muzsikustársadalom! Elhunyt ifj. Sánta Ferenc, a Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész barátunk, kollegánk....
2024. OKTÓBER 22.
[ 20:08 ]
Elhunyt Paul Di´Anno, az Iron Maiden egykori frontembere. Az énekes 66 évesen hétfőn halt meg otthonában, az angliai Salisbury-ben. A halálhírt a zenész kiadója, a Conquest Music közölte a család megbízásából. A halál oka egyelőre nem ismeretes, de az énekes hosszú évek óta betegségekkel küszködött, ami miatt...
2024. OKTÓBER 21.
[ 20:12 ]
Beolvasás folyamatban