Magazin
Népi kalendárium: Péter-Pál napján szakad a búza gyökere, kezdődhet az aratás
Betűméret:             

A hiedelem szerint ezen a napon szakad meg a búza töve. Péter napjához kötődik továbbá a halászok ünnepe, mellyel védőszentjük előtt tisztelegnek. A két szent képe a magyar koronán is szerepel.

Június 29-e a hagyomány szerint az aratás kezdete. Hagyományosan a legkorábban érő kalászosok – az őszi meg a tavaszi árpa – betakarításával kezdődik az aratás Szent Iván nap környékén, ám a rozs, majd a búza Péter-Pál nap környékén válik vágáséretté. A zab aratásával zárul a sor.

Ki volt Péter és Pál? Péter apostol Róma első püspöke volt (az első pápa). Az apostolok között a legjelentősebb alak, nevét minden írás először említi a tizenkét tanítvány közül, már csak azért is, mert a katolikus hagyomány szerint Jézus neki adta a mennyország kulcsait. Pál apostol a korai kereszténység jelentős alakja, a katolikus vallás elterjesztésében volt kiemelkedő szerepe. Névnapjuk azért van június 29-én, mert a legendai hagyomány szerint mindkettőjüket ezen a napon végezték ki i.sz. 67-ben Rómában.

A hiedelem úgy tartja, ezen a napon a “a búza töve megszakad” és elkezdődhet a betakarítás. A Mura-vidéken ekkor kezdik aratni a rozsot. Topolyán kimentek megnézni a búzát, és egy-két kaszasuhintást tettek próbaképpen, mert ez a nap egyébként dologtiltó nap volt.

Nincs nagy ünnep az aratás kezdetén, hiszen sok a munka a földeken, bezzeg utána! A munka végeztével kezdődik meg ugyanis az aratóünnep.

Aratási szokások

Az aratók mindig fohásszal kezdik a napot.

A hagyományok szerint az aratást meglátogató gazdát az aratók megkötözték az első lekaszált szalmaszálakkal és szabadságát borral vagy pénzzel vásárolhatta meg.

A hagyományok szerint ekkor kezdték meg az aratást még akkor is, ha az időjárás nem volt megfelelő ehhez, ugyanis a Péter-Pál napján lekaszált első búzaszálaknak és az első kévének gyógyító-egészségmegérző jelentőséget tulajdonítottak. Több helyütt hagyomány az aratók miséje is.

Az a leány vagy legény, aki ezen a napon először hallja meg a harangszót, még abban az évben megházasodik.

Ezen a napon a halászok is ünnepeltek régen, hisz Pétert patrónusukként tisztelték (korábban halász volt, Jézus utasítására kezdett el halak helyett lelkeket halászni). A katolikus egyház szerint ezért Péter a pápák, a halászok és Róma védőszentje. Péter maga is halászember volt, így a népi szokások is az ő nevéhez fűződnek. Szent Pétert a halászok, a halászcéhek patrónusukként tisztelték. A hagyományok szerint Péter napjának előestéjén halvacsorákat rendeztek és ezeken az összejöveteleken volt a legény- és mesteravatás. Dunaszekcsőn Péter-Pál előestéjén a halászok rúdra kötött ponttyal járták végig a falut és köszöntötték vásárlóikat, akik kaláccsal, borral vendégelték meg őket. Másnap a halászok rendeztek vendégséget halpaprikással, túrós csuszával.

Érdekesség továbbá, hogy Szent Péter és Szent Pál képe a magyar szent koronán is szerepel.

Régen és ma

Régen talán még fontosabb volt az időjárás, mint a mostani, gépiesített világban. Az aratás korábban nagy összefogást igényelt, és kézi erővel történt a munkálatok majdnem teljes egésze. A betakarítás idején használt eszközöket, mindenek előtt a sarlót és a kaszát, megáldatták, a munka megkezdése előtt kinn a földön imádkoztak a bőséges termésért.

A sarlóval való aratás kifejezetten asszonyi munkának számított, míg kaszával csak férfiak dolgoztak. A marokszedés szintén a nők feladata volt, míg a kévék bekötése és összehordása már megint csak férfimunkának számított.

Általában a családok, rokonok összefogtak, és egymásnak segítve takarították be az éppen aktuális gabonát.

Azután ezeket a kévéket lovaskocsin behordták a gazda házához, ahol a falu cséplőgépén kiverették a szemet. Mindenkinek megvolt a feladata, ki adagolt, ki elszedett. A kihulló szalmát kazalba rakták. A munka végeztével következett az aratóünnep, amely már a középkorban is szokás volt.

Manapság, teljesen gépesített a termény betakarítása. Hatékonyabb, gyorsabb, és kevesebb ember munkáját veszi igénybe. A modern aratógépek képesek mérni szemveszteséget, nedvességtartalmat, a GPS pedig segít a táblatartásban. A munka könnyebb ugyan, de a sok munkával sok szokás is odaveszett.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megváltoztatta a végrendeletét a világ egyik leggazdagabb embere, a 93 éves befektetési guru, Warren Buffett – írja a CNN hírét szemlézve a telex.hu. Buffett a Berkshire Hathaway nevű befektetési holding vezetője és egyben legnagyobb résztulajdonosa, a vállalatnak gyakorlatilag minden fontosabb iparág nagyobb szereplőjében van...
2024. JÚNIUS 30.
[ 16:04 ]
A szélsőségesen magas hőmérséklet miatt az autósoknak azt tanácsolja a Szerbiai Autó-Motoros Szövetség (AMSS), hogy ha nem feltétlenül szükséges, akkor a déli, koradélutáni órákban ne induljanak útnak. Embernek, gépnek sem jó a magas hőmérséklet, hiszen a nagy melegben a gépkocsik is gyakrabban hibásodnak meg....
2024. JÚNIUS 30.
[ 8:16 ]
A vámügyőrök, a rendőrséggel együttműködve, ma több mint 430 ezer pszichoaktív tablettát foglaltak le a bezdáni határátkelőn. A tablettákra egy teherautó rakományában bukkantak, a végállomás Németország lett volna, tájékoztatott a Vámhivatal. Az esetet akkor tárták fel, amikor az országból történő kilépéskor...
2024. JÚNIUS 29.
[ 16:08 ]
Beolvasás folyamatban