Magazin
Japánban 95 ezer felett a 100 évnél idősebbek száma, 90 százalékuk nő
Betűméret:             

Soha ennyi 100 évesnél idősebb ember nem élt még Japánban. A legfrisebb demográfiai adatok szerint számuk meghaladta a 95 ezret, és csaknem 90 százalékuk nő.

Szeptember 1-jén Japánban 95.119 százéves élt, ami 2 980-zal több, mint az előző évben. Közülük 83.958 nő és 11.161 férfi – áll az egészségügyi minisztérium közleményében. Kiderült az is, hogy a 65 év felettiek száma is rekordot döntött, 36,25 millió emelkedett, ami Japán lakosságának 29,3 százalékát teszi ki, írja a Fena.

Az adatokból is kiviláglik, amire évek óta figyelmeztetnek a demográfusok: Japán folyamatosan súlyosbodó népesedési válsággal küzd. Az idősek számának növekedése az egészségügyi és szociális rendszer növekvő terheléséhez is vezet, ráadásul mindezt a csökkenő munkaerővel kell megfizetni. Az ország összlakossága 124 millió fő, a korábbi mérésekhez képest 595 ezerrel csökkent.

A kormány egyelőre nem tudta érdemben lassítani az elöregedést, de fokozatosan meghosszabbította a nyugdíjkorhatárt: a 2025-ös költségvetési évtől minden munkáltató számára bevezetik a 65 éves nyugdíjkorhatárt, írja a telex.hu.

A világ jelenlegi legidősebb embere is Japánban él. A 116 éves Tomiko Itooka is, aki 1908. május 23-án született, egy idősek otthonában lakik. A korábbi rekordtartó, Maria Branyas Morera a múlt hónapban halt meg Spanyolországban 117 éves korában. Japán legidősebb férfija, a 110 éves Kiyotaka Mizuno, aki családjával lakik, hobbija az élő sportok, köztük a szumó birkózás hallgatása.

Ha száz év fölött nem is, de sok idős japán fordul a sportok felé. Az aktívan sportoló nyugdíjasokról is híres országban 80 év feletti focistákat, de 70 év körüli nőkből álló bréktánc-csapatot is találni.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Karmelitában látogatta meg Orbán Viktort Arnold Schwarzenegger, egykori kaliforniai kormányzó, színészlegenda, akit rögtön be is ültettek a kormányfő székébe. A miniszterelnök közösségi oldalain megosztott képre azt a szöveget írták, hogy hamarosan, és az is kiderült, hogy „ez még csak a kezdet!” Nem egészen egy...
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 22:51 ]
Tamara Vučić, a szerb elnök felesége Kijevben találkozott a kétszeres Oscar-díjas Michael Douglasszal és fiával, a most zajló First Ladies and Gentlemen negyedik csúcstalálkozóján, amelynek idén Ukrajna ad otthont. A Tanjug híre szerint Douglas érdeklődést mutatott Szerbia iránt, fia pedig kifejezte azon óhaját, hogy a...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 16:39 ]
A Lego elkészítette a 916 lóerős hibrid hipersportkocsi, a McLaren P1 egy speciális változatát, amivel Lando Norris tett pár kört a silverstone-i versenypályán. Az egész autót 342.817 darab Lego Technic elemből rakták össze, ami nem kis munka, és még különleges, rugalmas elemeket is készítettek hozzá, hogy az autó szép,...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 7:41 ]
Beolvasás folyamatban