Magazin
Vajdaságból is látható a Tsuchinshan-ATLAS üstökös
Betűméret:             

Pompás felvételek készülnek világszerte a tudománytörténeti ritkaságról, a Földről megfigyelhető Tsuchinshan-ATLAS üstökösről, ami szabad szemmel is megfigyelhető lesz ezekben a napokban. Igaz, az elmúlt napokban a felhők miatt nem sokat lehetett látni a szárazabb nevén C/2023 A3-nek hívott égi jelenségből, de múlt éjjel végre kiderült az ég.

Ha meg akarjuk figyelni az üstököst, a nyugati égbolt felé kell tekintenünk. Az első néhány napban különösen fontos, hogy kitakarástól mentes, teljesen sík látóhatárunk legyen. Október 15-én, kedden kényelmes magasságban, 14 fok magasan lesz este 19 órakor a Kígyó csillagképben. Szabad szemmel is jó esélyünk lesz megpillantani, mert nem sokat veszít fényességéből az előző napok után, írja a telex.hu.

Október 18-án, pénteken még magasabbra jut az üstökös a nyugati égen, 19 órakor már 21 fokos magasságba ér. A kométa előreláthatólag 4 magnitúdós fényességű lesz, így az égbolt pontosan túloldalán levő 97 százalékos Hold ellenére is van esély, hogy szabad szemmel is észlelhetjük.

Észlelés szempontjából az október 20-a, vasárnap este ígérkezik a legjobbnak több szempontból is. Este hétkor kitűnően megfigyelhető, megtalálását segíti, hogy együttáll a Kígyótartó csillagkép Marfik csillagával. A 24 fokos magasságban lévő üstökös kevesebb, mint 1 fok távolságra lesz a csillagtól fölfelé, így egy binokulárral egyszerre láthatjuk a fehér színű csillagot és fölötte a csóvás üstököst. A páros egészen 21.30-ig jól megfigyelhető marad, mielőtt elmerülne a látóhatár közeli párákban.

A kométát elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték. Az üstökös szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. Utána, október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. A déli féltekéről észlelő csillagászok hosszú, szabad szemmel is 25 fokos csóvát figyeltek meg a kométa mögött. Október 11-étől az esti égen bukkan fel, ami már az északi féltekei megfigyelőknek, azaz éppen nekünk kedvez.

Az üstököst Vajdaság egész területéről láthatjuk. Kiemelt képünkön Ispánovics József fotója látható arról, hogyan is fest az ATLAS Bezdán felett.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ognjen Božović ügyvéd, a sértettek családjainak jogi képviselője kijelentette, hogy befejeződött K. K., a belgrádi Ribnikar iskolai kiskorú gyilkos kihallgatása, a következő tárgyalást pedig november 1-jére tűzték ki. Božović a mai tárgyalás után elmondta, hogy az eljárás érzelmileg megrázó volt, és számos...
2024. OKTÓBER 17.
[ 16:14 ]
Egy sofőr életét vesztette, amikor két teherautó ütközött össze frontálisan az ibari főúton a Čačak és Gornji Milanovac közötti szakaszon. A másik sofőr súlyos testi sérüléseket szenvedett. A szemtanúk szerint az egyik kamion egyelőre ismeretlen okokból áttért a szembejövő sávba, ahol frontálisan ütközött a...
2024. OKTÓBER 17.
[ 9:41 ]
A Tisza-parti község önkormányzata a Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalattal karöltve az élhetőbb környezet jegyében felszólította a lakosságot, hogy a családi házak tulajdonosai, akik előtt az utcafront rendezetlen, pótolják mulasztásukat és tegyék azt rendbe, mivel ellenkező esetben büntetést is kiszabhatnak...
2024. OKTÓBER 16.
[ 20:16 ]
Beolvasás folyamatban