Magazin
Az űrből is lehet szavazni az amerikai elnökválasztáson
Betűméret:             

A két amerikai űrhajós, Barry Wilmore és Sunita Williams, akiknek 2025-ig a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kell tartózkodniuk, különleges módon vehetnek részt az idei novemberi amerikai elnökválasztáson. A NASA lehetővé teszi számukra, hogy a világűrből voksoljanak, így biztosítva, hogy élhessenek szavazati jogukkal, írja a BBC nyomán a hirado.hu.

Ha az űrben ragadsz, akkor is tudsz szavazni? Ez a kérdés vetődött fel két amerikai űrhajósban, akiknek 2025-ig a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kell maradniuk az űrhajójuk műszaki problémái miatt. A NASA azonban módot talált arra, hogy a két asztronauta szavazhasson az idei novemberi amerikai választásokon, mégpedig úgy, hogy kérvényeznek egy úgynevezett levélszavazatot.

A levélszavazat egy módja annak, hogy azok is szavazhassanak, akik nem tudnak elmenni a szokásos szavazóhelyiségekbe. Barry Wilmore és Sunita Williams asztronauták már október 18-án elküldték az igényüket ez ügyben. Hogy is néz ki ez a folyamat gyakorlatban?

A küldetésirányítás titkosított e-mailben elküldi a szavazólapokat az ISS-re. Az űrhajósok kitöltik azokat a számítógépükön, és biztonságosan visszaküldik a Földre. Miután a NASA megkapta a szavazólapokat, továbbítják azokat az űrhajósok lakhelyén a megyei jegyzőknek, ahol azokat ugyanúgy megszámolják, mint minden más szavazatot.

A választás napján közép-európai idő szerint este 7 óráig kell leadniuk szavazatukat, és a címüknek „alacsony Föld körüli pályán”-t kell megadniuk.

1997-ben David Wolf volt az első amerikai, aki az űrből szavazott, legutóbb pedig Kate Rubbins tette ugyanezt 2016-ban és 2020-ban is.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az óbecsei rendőrség letartóztatta a 26 éves A. I.-t, akit lopással gyanúsítanak. A rendőrök nem sokkal azután tartóztatták le, hogy a gyanú szerint a helyi katolikus temetőben ellopta egy 73 éves nő táskáját a kerékpárjáról. A táskában pénz, mobiltelefon és személyes iratok voltak. Az ellopott tárgyakat...
2024. OKTÓBER 18.
[ 13:42 ]
A vámhatóság munkatársai egy autóbuszban be nem jelentett árut találtak, melynek értékét 54.000 euróra becsülték. A szokásos ellenőrzés során először a busz hátsó részében, a sofőr holmijainak tárolására szolgáló térben találtak 264 liter Volvo márkájú motorolajat. A további vizsgálat során dobozokat is...
2024. OKTÓBER 18.
[ 12:41 ]
Idén az októberi szuperhold került a legközelebb a Földhöz, amely ma teljesedik ki. Egy üstökössel párban jelenik meg és nyújt ritka látványt mindazoknak, akik szeretik kémlelni a csillagokat és az űrt, közölte a NASA. Az idei négy szuperhold közül a mostani a harmadik, amely 357.364 kilométerre van a Földtől, ennek...
2024. OKTÓBER 17.
[ 19:11 ]
Beolvasás folyamatban