Magyarország
Publicus: A magyar választók többsége ellenzi, hogy a külhoni magyarok képviselőket küldhessenek az Országyűlésbe
Betűméret:             

Még a Fidesz szavazóinak 44 százaléka sem ért egyet azzal, hogy a külhoni magyarok képviselőket küldhessenek a magyar parlamentbe – derült ki a Publicusnak a Népszava megbízásából készült kutatásából.

A kormánypárt hívei körében 45 százalékos támogatottságot élvez ez az ötlet, míg a teljes népesség körében csupán 20 százalék értene egyet egy ilyen választójogi törvénymódosítással. Az állítólagos terv elutasítottsága összességében 70 százalékos a megkérdezettek körében.

Korábban Magyar Péter beszélt először arról, hogy a hozzá eljutott információk szerint a Fidesz hét egyéni választói körzetet alakítana ki Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken és Délvidéken, később Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő is hasonló értesülést osztott meg a nyilvánossággal. Nemrég a Népszava, hétfőn pedig a Válasz Online írt cikket arról, hogy a Fidesz valóban vizsgálja a határon túli egyéni választókörzetek kialakításának lehetőségét. Úgy tudják, a francia mintát vennék át, ahol 2012 óta vannak saját képviselői a külföldön élő állampolgároknak. A lap szerint a választási törvény ilyen módon való átírásával akár egy minden eddiginél gyengébb választási eredménnyel is megőrizhetné kétharmados többségét a kormánypárt, írja a baloldali ellenzéki újság. Értesülését - sem az övét, sem pedig más ellenzéki médiumét - hivatalosan nem erősítették meg.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kőműves Zoltán (*.*.174.64)
2024. SZEPTEMBER 1. [ 14:13 ]

Ahhoz, hogy a csonka hon magyar egyéni választókörzeteket alakíthasson ki a Trianonban elszakított nemzettestvérek bejuttatásához a Magyar Országgyűlésbe Erdélyben, a Délvidéken, a Felvidéken és Kárpátalján, előbb megegyezésre kell, hogy jusson Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna kormányával. Ilyen megállapodásra viszont nagyobb esélye lenne Anglia, Ausztria, Hollandia vagy Németország kormányával a Londonban, Bécsben, Amszterdamban és Münchenben élő magyar kisebbség csoportok számára létre hozandó magyar választókörzetek ügyében! Maradjon csak meg a mostani listás szavazás lehetősége és elégedettek lehetünk: a magyar parlament az összmagyarság érdekeit képviseli.


Pad (*.*.197.221)
2024. SZEPTEMBER 1. [ 12:47 ]

Yoga, ne nyavalyogjon már ennyit! Mondtam, hogy nem a barlang mélyén élünk. Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy valóban lesznek határon túli egyéni választókerületek (én magam se tudom pillanatnyilag eldönteni, hogy kellenek-e, lehet érvet felsorakoztatni mellette és ellene is), de ha tényleg lesznek, akkor oda magas végzettségű, tájékozott képviselőket fognak jelölni. Azt már meg sem merem említeni, hogy az anyaországi ellenzéki pártok is folytathatnának olyan politikát, hogy az itteniek rájuk szavazzanak, de attól még nagyon messze vagyunk. Nincs több mondani valóm a témában, így is túl lett tárgyalva!


Yoga11 (*.*.160.9)
2024. SZEPTEMBER 1. [ 8:13 ]

😲Pad! Én arról a KÉPVISELŐRÖL beszélek, akit a hét körzet BÁRMELYIKÉBŐL delegál valamely határon túli körzet. Egy országgyűlési képviselő a saját körzetét, pártját tudja képviselni, ahol "képben van", ismeri választói akaratát. Tehát kizárólag a határon túli körzetet tudná képviselni. Az anyaországi ügyeket érintő témákban pedig dönt olyasmiröl, ami a határon túli körzetét egyáltalán nem érinti. Félő, hogy csak szavazógépnek ke


Pad (*.*.191.101)
2024. AUGUSZTUS 31. [ 15:46 ]

Yoga, értem, szóval Magyarországról akar bennünket kioktatni, mintha mi egy barlang mélyén élnénk. Látom felkapta Magyar Péter kedvenc témáit, amelyekre a szeretett ellenzék is rászállt évek óta. Szerintem a családi kedvezmények nagyon is rendben vannak, az oktatásegészségügy pedig 2002-2010 között sem virágzott, csak akkor azzal a baloldali (bocsánat, függetlenobjektív) média nem foglalkozott érdemben, nehogy már támadják a sajátjaikat. Most az a helyzet, hogy aki akar az dolgozik és meg tud élni így vagy úgy. Maga azt mondja meg, hogy nekünk miért kellene támogatnunk olyan pártokat, akikkel sem ideológiailag nem értünk egyet, emellett kormányozni sem tudnak, pl. ilyen böszmeséget még senki nem csinált, amit mi csináltunk. Most Magyar Pétertől várják a kánaánt, majd ő, az egyszemélyes párt atyaúristene, a nagypofájú asszonyverő minden problémát megold seperc alatt, ha kormányra kerül. Lehet hinni a mesékben, csak nem érdemes.


Eumaiosz (*.*.177.69)
2024. AUGUSZTUS 31. [ 8:52 ]

Éket verni a határon túliak és anyaországiak közé, ez egy régi vágyálma a neoliberális (ott vannak a leghangosabbak, de a pénz meg az ötletek is jobbára onnan jönnek a médiakreálmányokra) köröknek. Churchill óta (bevallottan) statisztikákat lehet szerkeszteni, attól függően mit akar elérni a megrendelő, agyafúrt szofisztikált technikákat alkalmaznak, hogy hihetőnek/ valósnak,…nézzen ki. Itt például anyaországiak forint érzékenységét ugrasztották neki a határon túliak makacs büszkeségükre (nem permetezőért meg locsolóért csinálják). Nálam, száznál több család (nem rokon) látogatóban volt. Élőben látják, nem könnyű itt magyarságunkat megélni (ami nekik mindennapi). A Magyar Parlament elsősorban az egyetemes magyarságé, és az is fog maradni! (Nekik kifizető kft helyre lezüllesztett, így jól leszopható emlőként marcangolják, eme jogukat, trágár megnyilvánulásai megcsapnak azért bennünket is)


Yoga11 (*.*.160.9)
2024. AUGUSZTUS 31. [ 8:04 ]

Pad! Válaszolja meg a kérdést, nyugtassa meg lelkiismeretét, ha van.🙏 Határon túlról hogyan lehet ismerni a Magyarországon élők napi élethelyzeteit: egészségügyi ellátás, oktatás, adózás, család támogatás, környezetvédelem, jövedelmi viszonyok, pályázat elbírálások, szociális támogatások, biztonságérzet, és sok minden más, ami befolyásolja az életszínvonalt... 🤔


Garai László (*.*.39.2)
2024. AUGUSZTUS 30. [ 21:35 ]

István István - Ha háromszor elismétled ezt a marhaságot, még majd beveszi valaki, legalább a felét, mert az sem igaz, a negyedét - mert az sem áll és még mehetünk lefelé. Régi, már letünt Soros-féle mese - nyomásgyakorlás, riogatás amit egész nyugodtan felmelegíthetsz , mint mondod, örömest.


Pad (*.*.197.148)
2024. AUGUSZTUS 30. [ 17:50 ]

Tehát ifjú szerint az teljesen normális, hogy az anyaországiak ellenszenvvel tekintenek a külhoniakra. Hát nem, ez egyáltalán nem normális dolog! Mire fel, kérdem újra? Azért az megállapítható, hogy személyes tapasztalatom alapján egy kivételtől eltekintve nem történt ilyen ellenszenv kinyilvánítás. És a "kormánypropaganda" soha nem uszít a határon túliak ellen, az a másik oldalon található meg időnként. Olvasó, meg vannak ám jegyezve a belföldi kommentek rólunk. Most idézek párat: "a határon túli magyarok az ellenségeink". Amikor meglett az egymilliomodik külhoni állampolgár, ez jött ránk: "élősködő férgek", "egymillió sz@rkupac". Köszönöm, de nem kérek belőle, hogy az ilyen ellenséges emberek által támogatott pártok kerüljenek hatalomra. Yoga, maga vagy Magyarországon él, és ki akarja oktatni az itteni magyarokat, vagy itt él, és olyasmivel foglalkozik, ami az ellenzék propagandáját köpi ránk vissza. Ne fáradjon vele, nem vagyunk rá vevők!


István István (*.*.99.69)
2024. AUGUSZTUS 30. [ 16:18 ]

Drága Véreim! Mért gondoljátok hogy a magyarországi szavazóbázisnak még mindig több mint a fele magyar? Megállapítom hogy ha ezt komolyan gondoljátok, akkor katasztrofálisan tájékozatlanok vagytok. Örömest leírnám az állapotokat, de őszintén kétlem hogy egy ilyen tényfeltáró írás eljutna hozzátok.


Karcsi Karcsi (*.*.106.156)
2024. AUGUSZTUS 30. [ 15:53 ]

Minden magyar allampolgarnak joga van szavazni a magyar valasztasokon. De apszurdum hogy letezzenek Mo.-n kivuli valasztokeruletek...


Yoga11 (*.*.160.9)
2024. AUGUSZTUS 30. [ 12:08 ]

Hét képviselőről van szó, nem kettőről Károly! Hogy hányan akarnak kormányváltást, az csak a következő választáson derül ki! Nagy kérdés, határon túlról hogyan lehet ismerni a Magyarországon élők napi élethelyzeteit: egészségügyi ellátás, oktatás, adózás, család támogatás, környezetvédelem, jövedelmi viszonyok, pályázat elbírálások, szociális támogatások, biztonságérzet, és sok minden más, ami befolyásolja az életszínvonalt... 🤔


olvasó (*.*.156.20)
2024. AUGUSZTUS 30. [ 11:53 ]

Pad: "Aki belföldön emiatt gyűlölködésbe kezd, az eleve egy irigy proli, aki emberileg is a társadalom alja." Aki itt ítélkezik, az maga, és nem más.


Érett Ifjú (*.*.184.120)
2024. AUGUSZTUS 30. [ 11:18 ]

Pad, ne túlozzon, igen messze van Ön a "teljesen finom úriember" - től. A hozzászólása további részét nem tartom kommentálásra méltónak. N B Károly, igenis, az anyaországiak túlnyomó többsége komoly ellenszenvvel tekint a külhoniakra, ideértve a fideszpártiakat is. Hozzáállásuk akkor változik látványosan ha közelebbi kapcsolatba kerülnek velünk valamilyen oknál fogva. Ennek alapját én inkább a tudatlanságban és a vele járó szűklátókörűségben látom, nem pedig az ellenzéki propagandában. Az idegenekkel való riogatás része a magyar kormánypropagandának, már pedig mi is idegenek vagyunk a számukra, így aztán a helyzet jobbrafordulása aligha várható a közeljövőben. Sajnos, ez a valóság, aki nem hiszi járjon utánna.


Nagy Bata Károly (*.*.167.1)
2024. AUGUSZTUS 29. [ 22:10 ]

"Pad"-nak ismételten igaza van! A szövegéből látszik, hogy tájékozott, józan parasztlogikával megáldott ember. (Sajnos) Orbánt lehet szidni, csak az a bökkenő, hogy nincs miért - nagyszerűen vezeti az országot. Az nem igaz, hogy a választók több mint fele kormányváltást szeretne, annyian nem akarják tönkrevágni Magyarországot. A külhoni magyarok 1-2 képviselőt juttatnak be a parlamentbe - az az 1-2 se nem oszt, se nem szoroz! Sok más ország is ismeri a kettős állampolgárság intézményét, de azokban nem gyűlölködnek, fröcsögnek lépten-nyomon a külhoniak ellen. . . Apám 1911-ben Magyarországon született Ókanizsa (ma Magyarkanizsa) területén. Én attól a tanyától 400 méterre jöttem 1952-ben a világra valamiféle FNR Jugoszláviában. Apám 9 éves volt, mikor az országhatárt "átdobták" a feje fölött. Ezt tudva, mi jogon szidnak engem valamiféle zakkant magyarok, szerbeznek le?! Magyar vagyok testestől, lelkestől! Meg még magyar állampolgár is, ez a minimum, ami jár nekem, kárpótlásul.


Pad (*.*.197.32)
2024. AUGUSZTUS 29. [ 19:00 ]

Yoga, a határon túli egyéni választókerületek létrehozásának van logikai alapja, mivel így a szavazatunk legfeljebb 1 mandátumot ér. Hogy be lesz-e vezetve, az a jövő zenéje. Gondolom a kormánypárt is látja a felmérések eredményét, ők majd eldöntik, mi legyen. Azt már néhányszor leírtam, hogy Magyarországon működik a világ legócskább, legaljasabb ellenzéke, kiharcolták maguknak, hogy ne szeressem őket. Papíron ellenzék, valójában ellenségként működnek, mindent megtesznek az ország lejáratásáért. septimus, ha valami nem tetszik, lehet visszamenni a hvg-re. Ott például az én hozzászólásom meg se jelenhet, ezzel szemben nézzen csak körül itt, ahhoz képest, hogy olcsó propagandaoldal, általában bárki bármit beírhat. Meg aztán körül lehet nézni, hogy az ellenzéki portálok felhergelt kommentelői hogyan viszonyulnak a tőlük eltérő véleményekhez. Hozzájuk képest én teljesen finom úriember vagyok!


Yoga11 (*.*.160.9)
2024. AUGUSZTUS 29. [ 15:18 ]

Pad! Önnek erős dührohamai vannak, kommentjei gyakran útálatot sugallnak és útálatra buzdítanak a magyarországi azon választók irányába, akik kormányváltást szeretnének. Tehát a választók több mint fele célkeresztjébentben van. Ezért ön épp megértőbb lehetne, hisz az ilyen irányú törekvés a képviselő küldésre csak a regnáló kormány hatalmának megtartását célozná. Többször kérkedett már azzal, hogy a vajdasági választók kire szavaztak...


Pad (*.*.197.32)
2024. AUGUSZTUS 29. [ 12:32 ]

olvasó, akkor megint csak elmondanám, én hogyan látom. Magyarországon senkit nem fognak azért támogatni anyagilag, mert magyar nyelvű iskolába íratja a gyerekét. A költségvetés egy kis százaléka (nem tudom pontosan mennyi) a határon túlra megy. Ennek szintén Trianon a oka. Aki belföldön emiatt gyűlölködésbe kezd, az eleve egy irigy proli, aki emberileg is a társadalom alja. Nem vagyok szerb, a szerbeket kell megkérdezni, hogy a boszniaiak buszoztatásáról mi a véleményük, de szerintem sokkal toleránsabbak a sajátjaikkal szemben, mint egyes anyaországi magyarok a külhoniakkal.


septimus (*.*.167.124)
2024. AUGUSZTUS 29. [ 12:30 ]

csak tudnám hogy a "faszért" lehet így hozzászólni, kultúrákat "hülyézni". Csak Orbánt nem lehet szidni, ugye, kedves VajMa szerkesztők? olcsó orosz propagandaoldal..


Garai László (*.*.39.2)
2024. AUGUSZTUS 29. [ 7:35 ]

A Népszava (pesti zsargonban: Népfasza) által rendelt "közvéleménykutatások" tegnap-ma-holnap ultraliberális elvárásokat tükröznek.


olvasó (*.*.50.55)
2024. AUGUSZTUS 29. [ 7:33 ]

Pad. igaza van, de azért ez összetett. nem ott lakunk, nem ott adózunk, csak küldi a pénzt Vajdaságba a kormány. nekem se tetszik. mikor Vucsity buszoztatja a boszniai szerbeket


Pad (*.*.197.221)
2024. AUGUSZTUS 28. [ 19:51 ]

Yoga, engem az szomorít el a legjobban, hogy Magyarországon vannak olyanok, akik határon túli magyar ellenesek. Mégis mire fel? Csak azért, mert meghúztak egy igazságtalan határvonalat, és akik kívül maradtak, azokat utálni kell???? Milyen ember az ilyen?


Yoga11 (*.*.160.9)
2024. AUGUSZTUS 28. [ 17:38 ]

István István! Kinek lenne jó, ha a magyarországi választók jóval több mint felénél utálatot váltana ki a határon túliakkal szemben egy ilyen változtatás? Nem ártana erre is gondolnia, mielőtt jelzőket osztogat😡


István István (*.*.99.69)
2024. AUGUSZTUS 28. [ 8:35 ]

Szerencsétlen Vajdasági. Vedd már észre magad.


Yoga11 (*.*.160.9)
2024. AUGUSZTUS 28. [ 8:18 ]

Ez lenne igazi "árok ásás"!


Vajdasági (*.*.190.200)
2024. AUGUSZTUS 27. [ 13:48 ]

Igazuk is van, más sem szeretné, ha külföldiek beleszólnának a dolgaikba.


Semmilyen megbízást nem kapott a magyar kormánytól az a Budapesten működő cég, a BAC Consulting Kft., amely a Hezbollah fegyveresei által használt, kedden Libanon-szerte felrobbantott személyi hívókat gyárthatta – közölte a magyar kormány a 24.hu-val. Magyarországon vállalkozási szabadság van. Az említett cég a magyar...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 16:36 ]
A Hezbollah libanoni terrorszervezet tagjai által használt csipogók kedden délután szinte teljesen egyszerre robbantak fel, egy feltehetően izraeli támadásban. A tajvani Gold Apollo nevű cég közlése szerint Magyarországon gyártották azokat a csipogókat, amikből több ezer szinte teljesen egyszerre robbant fel Libanonban és...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 16:25 ]
Az Európai Bizottság megkezdi levonni a Magyarországnak szánt esedékes uniós kifizetésekből az EU bírósága által az országra kiszabott 200 millió eurós bírságot, miután a magyar kormány a határidőig nem fizette be az összeget - jelentette be a bizottság szóvivője szerdán. A bíróság által június 13-án kirótt,...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 16:04 ]
Beolvasás folyamatban