Magyarország
A spanyol kormány nem engedélyezi a Talgo vonatgyártó vállalat eladását a magyar Ganz-MaVag Europe Zrt-nek
Betűméret:             

A spanyol kormány nem engedélyezi a spanyol Talgo vonatgyártó vállalat eladását a magyar Ganz-MaVag Europe Zrt-nek - közölte a kabinet keddi ülésén született döntést a spanyol gazdasági tárca.

"Az elvégzett részletes elemzés megállapította, hogy ennek a műveletnek az engedélyezése leküzdhetetlen nemzetbiztonsági és közrendi kockázatokkal járna" - fogalmazott közleményében a minisztérium.

Hangsúlyozta: a Talgo stratégiai vállalat a gazdaság biztonsága, a területi kohézió és Spanyolország ipari fejlődése szempontjából kulcsfontosságú ágazatban.

A közlemény szerint a spanyol kormány a tárcaközi Külföldi Beruházási Tanács véleménye alapján hozta meg döntését. Hozzátette: a kormány az erről szóló jelentést minősített információnak nyilvánította.

A spanyol gazdasági tárca kiemelte, hogy az engedély megtagadása a külföldi befektetések ellenőrzésére vonatkozó hatályos spanyol szabályozások alkalmazásával történik, tiszteletben tartva a közösségi jogot, valamint az Európai Unió közvetlen külföldi befektetésekre, a belső piac védelmére és a tőke szabad mozgására vonatkozó hatásköreit.

Mint írta, a spanyol szabályozási keret kiegyensúlyozott, és nemzetközi referenciaként szolgál azáltal, hogy összeegyeztethetővé teszi a befektetések vonzását és a nemzeti érdekek védelmét.

A magyar Ganz-MaVag Europe Zrt. március elején tett hivatalos, 619 millió euró értékű nyilvános vételi ajánlatot a spanyol Talgóra, részvényenként 5 euróért, cserébe legalább 50 százalék plusz 1 részvényarány megszerzésével a cégben. A vállalat részvényesei támogatták az ajánlat elfogadását.

Az El Correo című baszk napilap már kedd reggel megszellőztette a várható kormányzati döntést, aminek hatására a spanyol tőzsdefelügyelet (CNMV) órákra felfüggesztette a Talgo részvényeinek kereskedését, tekintettel a bizonytalan helyzetre. (MTI)

A kisrészvényesek spanyol szövetsége kiakadt a Talgo magyar felvásárlását megakadályozó spanyol kormányzati döntésen. Az ügy a bíróságon folytatódik, és még az is lehet, hogy elviszik az Európai Unió elé is.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Semmilyen megbízást nem kapott a magyar kormánytól az a Budapesten működő cég, a BAC Consulting Kft., amely a Hezbollah fegyveresei által használt, kedden Libanon-szerte felrobbantott személyi hívókat gyárthatta – közölte a magyar kormány a 24.hu-val. Magyarországon vállalkozási szabadság van. Az említett cég a magyar...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 16:36 ]
A Hezbollah libanoni terrorszervezet tagjai által használt csipogók kedden délután szinte teljesen egyszerre robbantak fel, egy feltehetően izraeli támadásban. A tajvani Gold Apollo nevű cég közlése szerint Magyarországon gyártották azokat a csipogókat, amikből több ezer szinte teljesen egyszerre robbant fel Libanonban és...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 16:25 ]
Az Európai Bizottság megkezdi levonni a Magyarországnak szánt esedékes uniós kifizetésekből az EU bírósága által az országra kiszabott 200 millió eurós bírságot, miután a magyar kormány a határidőig nem fizette be az összeget - jelentette be a bizottság szóvivője szerdán. A bíróság által június 13-án kirótt,...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 16:04 ]
Beolvasás folyamatban