Magyarország
Telex: Bolgár cég adta tovább a Hezbollahnak a személyhívókat, a magyar céget csak papíron használták
Betűméret:             

Egy szófiai székhelyű cég vásárolta Tajvanról azokat a személyhívókat, amelyeket végül a Hezbollahnak adtak el; az ügyben érintett magyar cég valójában semmit sem csinált, az eszközök soha nem is voltak Magyarországon – közölte a Telex szerda este, hozzátéve: ez utóbbi információt időközben hivatalosan is megerősítette a magyar kormány.

Felidézték, kedden a Hezbollah több száz tagja sérülhetett meg súlyosan Libanonban, amikor személyhívókba rejtett bombák robbantak fel. Ezeket a pagernek vagy a magyar szlengben csipogónak nevezett eszközöket a világ nagy részén már rég felváltották a mobiltelefonok, de sok helyen (például kórházakban) a mai napig alkalmazzák; a Hezbollah tagjai is ezt használták.

A Telex idézte Kovács Zoltánt, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárát, aki szerda délután azt közölte: "a magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon".

A készüléket forgalmazó Gold Apollo vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang szerdai sajtótájékoztatón azt közölte, a Hezbollah által rendelt AR-924-es csipogókat licenc alapján egy BAC nevű cég gyártotta.

Először csak annyit mondott, hogy egy európai cégről van szó, amelynek van irodája a tajvani Tajpejben, és a cég első hivatalos közleményében is ennyi szerepelt. Később viszont konkrétan megnevezték a budapesti BAC Consulting Kft.-t mint a csipogók gyártásáért és forgalmazásáért felelős céget - ismertette a hírportál.

A Telex értesülése szerint azonban a BAC Consulting Kft. egyszerű közvetítőként szerepelt az ügyletben. Maga a cég valójában semmilyen tevékenységet nem is végzett, irodája sincs, mindössze egy székhelyszolgáltatóhoz van bejelentve.

"Mint azt az ügyre rálátó forrásokból megtudtuk, a BAC Consulting ügyvezetője, Cristiana Bársony-Arcidiacono egy bolgár céggel, a szófiai székhelyű Norta Global Ltd.-vel állt kapcsolatban. Az ügylet hátterében valójában a Norta Global Ltd. állt, noha papíron tényleg a BAC Consulting kötött szerződést a Gold Apollóval" - írták.

Információik szerint a személyhívókat Tajvanról már nem is a BAC Consulting, hanem a bolgár cég hozta be. Ez végeztette a szállítást, és értékesítette a készülékeket a Hezbollahnak.

Kitértek arra, hogy a bolgár cégnek egy norvég tulajdonosa van. Hasonlóan a magyar céghez a bolgár cég is egy székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve. Egy olyan szolgáltatóhoz, ahol összesen 196 cég van bejegyezve. A bolgár céget 2022-ben áprilisában alapították. Papíron projektirányítással foglalkozik, de vélhetően nem gyártanak semmit.

A Telex úgy tudja, hogy Cristiana Bársony-Arcidiacono kizárólag közvetítőként lépett fel, a magyar cég eleve csak azért kellett, hogy a bolgár szálat elfedje.

A portál szerint a magyar nő az NBC Newsnak megerősítette, hogy cége együttműködött a Gold Apollóval, amikor azonban a csipogókról és a robbanásokról kérdezték, azt mondta: „Nem én gyártom a csipogókat. Én csak a közvetítő vagyok. Azt hiszem, félreértette a dolgot”.

Az Európai Unió szerint ki kell vizsgálni a Libanonban és Szíriában történt keddi robbanásokat, amelyek során legalább 12 ember meghalt és több ezren megsebesültek.

A hírportál idézte Peter Stanót, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivőjét, aki egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: „Egyelőre még ne siessünk a következtetések levonásával. Tudjuk, hogy mi történt, de az okait, és hogy hogyan történt, azt még ki kell vizsgálni. Ha már lesznek bizonyítékaink, akkor tudunk erről többet mondani”.

Arra a kérdésre, hogy összeegyeztethető-e az Európai Unió szankcióival az, hogy egy magyar cég csipogókat szállít a Hezbollahnak, a szóvivő azt válaszolta: a Hezbollah katonai szárnya rajta van az uniós szankciós listákon, de a kereskedő cégek és a tagállamok feladata annak ellenőrzése, hogy tiltólistás termékek ne juthassanak rossz kezekbe.

„Azt azonban hadd tisztázzam, hogy ha egy szervezetet terroristaként határoznak meg, az azt jelenti, hogy befagyasztják a vagyonát, nem lehet nekik pénzügyi eszközöket biztosítani, és tagjaival szemben utazási tilalom van életben” – tette hozzá Stano.

A Telex arra is kitért, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a Hvg.hu-nak küldött válaszában azt írta: „Magyarországon vállalkozási szabadság van. Az említett cég a magyar kormánytól semmilyen megbízást nem kapott semmire, és a kormánytól nem kért engedélyt semmire. A cég magánvállalkozásként működik.”

Vezető nemzetközi lapok értesülései szerint a Hezbollah által rendelt több ezer csipogót valószínűleg szállítás közben módosították: mindegyikben elhelyeztek egy kis méretű robbanótöltetet és egy azt működésbe hozó mechanizmust - közölte a hírportál az MTI összefoglalója szerint.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az illegális migráció megfékezése érdekében drasztikus lépésekre van szükség, ezért Magyarország, csatlakozva Hollandiához, mentességet fog kérni az európai uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól - jelentette be az európai uniós ügyekért felelős miniszter Strasbourgban szerdán. Bóka János...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 21:27 ]
Magyarország vonatkozásában nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az úgynevezett "csipogó-ügy" - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Facebook-oldalán a kormánynak az üggyel kapcsolatos álláspontját ismertetve. Kovács Zoltán azt...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 18:47 ]
Napjainkban hajtóvadászat folyik a migrációt elutasító politikusokkal és kormányokkal szemben, ennek része a határ védelme miatt Magyarországra kirótt gigabírság és a Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesre kért hatéves börtönbüntetés is - szögezte le a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 17:03 ]
Beolvasás folyamatban