Magyarország
Európai Bizottság: Magyarország is kaphat az árvíz sújtotta országoknak szánt uniós támogatásból
Betűméret:             

Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből - jelentette ki az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn.

A testület szokásos napi sajtótájékoztatóján a szóvivő kérdésre válaszolva elmondta: bármely árvízkárt szenvedett tagállam kérhet EU-s támogatást, amennyiben elvégzi a szükséges kárfelméréseket és benyújtja az erről szóló adatokat a bizottsághoz. Hozzátette: a testület az adatok tükrében dönt a támogatás összegéről.

Azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten öt országot említett, amelyek ilyen támogatást kapnak, s amelyek között Magyarország nem szerepelt, a szóvivő leszögezte: a szóban forgó nyilatkozat idején csupán ezen öt országból - Ausztriából, Csehországból, Romániából, Lengyelországból és Szlovákiából - érkeztek adatok a károkról.

"Az EU-s támogatás természetesen minden érintett tagállamot megillet, Magyarországot is beleértve" - húzta alá a szóvivő.

Von der Leyen csütörtökön jelentette be, hogy Brüsszel - az uniós kohéziós alapokból - 10 milliárd euróval segíti az árvíz sújtotta országokat, hozzátéve, hogy az árvíz okozta károk helyreállítására az uniós eszközöket önrész befizetése nélkül lehet felhasználni, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarország megvédte magát és sokadik alkalommal bizonyítottuk be saját magunknak, hogy Magyarország ezt meg tudja csinálni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények című műsorában kedden este. A miniszterelnök - aki a dunaszekcsői védekezés megtekintése után érkezett az interjúra - azt közölte, végeredmény...
2024. SZEPTEMBER 24.
[ 22:50 ]
Az európai uniós tanács magyar elnökségének prioritásai - a többi között a versenyképesség, valamint a bővítéspolitika - általános támogatást élveznek az Európai Unión belül - szögezte le Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden Brüsszelben. A tagországok általános uniós ügyekkel...
2024. SZEPTEMBER 24.
[ 21:43 ]
A nemzetközi közösségnek meg kell előznie a közel-keleti válság további eszkalációját, ez ugyanis igen súlyos kihatással lenne a világ biztonságára - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról...
2024. SZEPTEMBER 24.
[ 19:31 ]
Beolvasás folyamatban