Magyarország
Meghalt Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író
Betűméret:             

A Príma- és Széchenyi-díjas szerzetes 91 éves volt.

„A Piarista Rend Magyar Tartománya a feltámadásba vetett élő hittel tudatja, hogy az Úr Föltámadásáról nevezett Dr. Jelenits István piarista atya, nyugalmazott gimnáziumi, főiskolai és egyetemi tanár életének 92., szerzetességének 70., papságának 65. évében 2024. szeptember 26-án rendtársai körében szentségekkel megerősítve csendesen elhunyt. Temetéséről a későbbiekben adunk tájékoztatást” – közölte a Facebookon a Piarista Rend Magyar Tartománya.

Jelenits István 1932. december 16-án született Berettyóújfalun. A Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett.

1955-ben lépett a piarista rendbe, négy év múlva pappá szentelték. Hittant, magyar nyelvet és irodalmat tanított a kecskeméti és budapesti piarista gimnáziumban, valamint bibliai tárgyakat a Kalazantinumban és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

1985–1995 között a rend magyar tartományfőnöke volt. Számos kitüntetés birtokosa, valamint a Pilinszky János Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke.

Több felsőoktatási intézményben is oktatott, 1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának esztétikatanára, tanszékvezetője volt, 2015 óta professor emeritus, írja a hirado.hu.

1985 és 1995 között a piarista rend magyarországi tartományfőnöke volt. Számos írása jelent meg a Bibliáról, Janus Pannonius, Pilinszky János költészetéről, irodalomról, nevelési kérdésekről és más témákról, elsősorban a Vigilia és az Új Ember folyóiratok hasábjain. Összegyűjtött műveit az Új Ember Kiadó 1999 és 2001 között öt kötetben jelentette meg. Rendszeresen tartott pedagógiai, irodalmi és bibliai tárgyú előadásokat szerte az országban. Ő volt Esterházy Péter tanára, Pilinszky János, Antall József és Latinovits Zoltán lelkivezetője, gyóntatója. Írt verseket is Tótfalusy István álnéven, emlékeztet a hvg.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte fel helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy végre tárgyaljon egymással az Egyesült Államok és Oroszország. A tárca közleménye szerint a miniszter az ENSZ-főtitkárral folytatott...
2024. SZEPTEMBER 27.
[ 6:28 ]
Kínával való kapcsolatok kiszélesítése, együttműködésünk elmélyítése nem veszély, hanem lehetőség, amelynek sikeres kiaknázása mindkét ország fejlődését szolgálja – mondta az Országgyűlés elnöke csütörtökön, a Kínai Népköztársaság megalakulása, valamint Kína és Magyarország diplomáciai...
2024. SZEPTEMBER 26.
[ 21:10 ]
Vitnyéden semmilyen menekülttábor nem lesz, a kormánynak semmilyen ilyen terve nincs – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva. Gulyás Gergely kifejtette, hogy az osztrák belpolitikában elhangzott állításokkal ellentétben a magyar kormány álláspontja...
2024. SZEPTEMBER 26.
[ 20:55 ]
Beolvasás folyamatban