Magyarország
Orbán Viktor: A Nyugat-Balkán népei és országai többet érdemelnek, mint amit kapnak Brüsszelből
Betűméret:             

A Nyugat-Balkán népei és országai többet érdemelnek, mint amit kapnak Brüsszelből, ezeknek az országoknak már bent kellene lenniük az Európai Unióban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ohridban, a magyar-északmacedón közös kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

A magyar kormányfő a közös kormányülés legfontosabb témájaként Észak-Macedónia európai uniós csatlakozását emelte ki.

Az ebben a félévben az uniós elnökséget adó Magyarország álláspontja ismert: az egész nyugat-balkáni térség stabilitása és az európai térbe való integrálása nemcsak Magyarországnak, hanem az egész Európai Uniónak érdeke - közölte.

Szavai szerint a bővítés nem probléma, nem kihívás, hanem óriási lehetőség a már az EU-ban lévő országok számára is. Az unió elvesztette a gazdasági fejlődés dinamikáját, ennek visszanyerésére pedig az egyik leginkább kézenfekvő eszköz a bővítés - érvelt.

Nem örülünk annak, hogy Ukrajna és Moldova csupán geopolitikai megfontolásokból "gyorsítópályás" megközelítést kapott és az érdemalapú megközelítés teljesen háttérbe szorult - jegyezte meg.

Orbán Viktor méltánytalannak és igazságtalannak nevezte, hogy azok az országok, amelyek évek óta dolgoznak azon, hogy érdemalapon tudjanak bekerülni az EU-ba, most hátrasorolást szenvednek el.

A magyar elnökség azt tartja a legfontosabbnak, hogy a Nyugat-Balkán uniós integrálása napirenden maradjon - szögezte le, hozzátéve: szeretné Észak-Macedónia integrációs folyamatát is felgyorsítani.

Ennek érdekében Orbán Viktor fejezetnyitó kormányközi konferenciát, vagy ennek hiányában politikai kormányközi konferenciát javasolt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte fel helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy végre tárgyaljon egymással az Egyesült Államok és Oroszország. A tárca közleménye szerint a miniszter az ENSZ-főtitkárral folytatott...
2024. SZEPTEMBER 27.
[ 6:28 ]
Kínával való kapcsolatok kiszélesítése, együttműködésünk elmélyítése nem veszély, hanem lehetőség, amelynek sikeres kiaknázása mindkét ország fejlődését szolgálja – mondta az Országgyűlés elnöke csütörtökön, a Kínai Népköztársaság megalakulása, valamint Kína és Magyarország diplomáciai...
2024. SZEPTEMBER 26.
[ 21:10 ]
Vitnyéden semmilyen menekülttábor nem lesz, a kormánynak semmilyen ilyen terve nincs – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva. Gulyás Gergely kifejtette, hogy az osztrák belpolitikában elhangzott állításokkal ellentétben a magyar kormány álláspontja...
2024. SZEPTEMBER 26.
[ 20:55 ]
Beolvasás folyamatban