Magyarország
Nemzeti Vágta: Ünnepélyes megnyitóval és eskütétellel kezdődött a lovasverseny
Betűméret:             

Ünnepélyes megnyitóval, a versenyzők eskütételével és felvonulással kezdődött meg hivatalosan szombaton az idén háromnapossá bővült 17. Nemzeti Vágta a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

A Nemzeti Vágta a magyarországi és határon túli magyarság legnagyobb lovasversenye, találkozója és közös ünnepe, amelynek idei jelszava a "Becsülettel és bátorsággal" - hangsúlyozta az ünnepélyes megnyitón a Nemzeti Vágta főkapitánya.

Székely Tibor emlékeztetett arra, hogy tavaly és idén ünnepeljük az 1848-1849-es szabadságharc 175. évfordulóját. A Nemzeti Vágta az egykori és mindenkori magyar honvédség tagjai, huszárjai, az aradi vértanúk előtt is tiszteleg.

A Nemzeti Vágta döntőjét október 6-án, vasárnap, a nemzeti gyásznapon tartják - mondta a főkapitány, majd kiemelte, hogy az aradi hősök a magyar szabadságért küzdöttek és a vállalták a halált is 175 éve.

"Ma a hon védelme azt is jelenti, hogy megőrizzük kultúránkat, szokásainkat, így a 17 éves Nemzeti Vágtát is, amely évről évre közösségbe forrasztja az egész Kárpát-medence lovas társadalmát" - mondta Székely Tibor.

Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy szombaton tizenöt előfutamban a 60 esküt tett település lovasai versengenek: a tizenöt győztes és a legjobb időeredményt elérő lovasok jutnak a vasárnapi futamba.

Az előfutamok szombaton a Kishuszár Vágtával kezdődnek, ezen 24-en indulnak hat négyfős futamban, az első és második helyezettek jutnak a középfutamba, a táv két és fél kör lesz.

A Fogatvágtán kilenc ménes kettes fogatai mérkőznek meg egymással - ismertette Szotyori Nagy Kristóf.

Az esemény új kategóriája a Huszárgyerek Vágta, amelyben 10 és 13 év közötti gyerekek pónikon szállnak versenybe saját településeket képviselve - mondta a versenyigazgató.

A vasárnapi programok elsőként a Kishuszár Vágtával kezdődőnek, idén a Nemzetközi Lovas Díszegységek futamában Szlovénia, Olaszország, Bahrein, Csehország, Magyarország, Szerbia képviselői, valamint az Angol Királyi Testőrség lovasa vesz részt.

Tavalyhoz képest a nemzetközi futamban egy körrel kevesebb távot kell megtenniük a versenyzőknek - tette hozzá Szotyori Nagy Kristóf.

A Nemzeti Vágtán Erdélyből, Vajdaságból, Muravidékről, Felvidékről érkeznek résztvevők, a versenyzők nem egyénileg, hanem településenként indulnak.

A vasárnapi zárónapon a HaZám Lovasudvar gyermeklovas bemutatója, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület programja mellett 1848-49-es csatajelenet, a Győri Ördöglovasok bemutatója, a Hagyományőrző Lovas Betyárok Egyesület puszta ötös és csikósbemutatója, történelmi lovasfelvonulás és méneshajtás is várja az érdeklődőket.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének hétvégi futamai és programjai élőben követhetők az m4sport.hu-n és a médiaklikk.hu oldalon. A döntő futamokat vasárnap 15 órától élőben közvetíti a Duna tévécsatorna is.

A rendezvény részletes programja és további információk a www.vagta.hu oldalon elérhetők.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három helyszínen több mint kétszáz újonc, többségükben később szerződéses szolgálatot vállaló katona vonult be alapkiképzésre Tatán, Kecskeméten és Várpalotán; egyre több elkötelezett fiatal választja a haza szolgálatát – jelentette be a honvédelmi miniszter. A Honvédelmi Minisztérium szombati, az MTI-hez...
2024. OKTÓBER 19.
[ 13:32 ]
A magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztéséről, a vitás kérdések megoldásáról tárgyalt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ukrán kollégájával Kijevben. Magyar Levente az MTI-nek pénteken elmondta: 2022 februárja, az orosz-ukrán háború kitörése óta harmadszor járt Ukrajnában....
2024. OKTÓBER 18.
[ 20:31 ]
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervével nem lehet nyerni, ezzel csak veszíteni lehet, ezért mi ebben nem veszünk részt – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Két csoport van az ukrajnai háború ügyében az unióban: a többiek és mi –...
2024. OKTÓBER 18.
[ 8:48 ]
Beolvasás folyamatban