Magyarország
Szijjártó Péter Párizsban: Kiemelt jelentősége van a Fidesz és a Nemzeti Tömörülés együttműködésének
Betűméret:             

A Patrióták Európáért képviselőcsoportja igen komoly jelentőséggel bír az Európai Parlamentben, és a frakción belül is kiemelt jelentősége van a Fidesz és a francia Nemzeti Tömörülés együttműködésének - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nemzeti Tömörülés elnökével, Jordan Bardellával tervezett tárgyalása előtt leszögezte, hogy a párt a magyar kormány szövetségese, együtt ül a Fidesszel és a KDNP-vel a harmadik legnagyobb európai parlamenti frakcióban.

Tudatta, hogy a találkozón alapvetően Európa-politikai kérdéseket fognak áttekinteni, ugyanis számos, egymással egybecsengő elem van a felek megközelítésében a kontinens előtt álló problémákat illetően.

"A határok védelme és a bevándorlási szabályok szigorítása egy olyan közös pont, amelyik gyógyír lehet az Európát sújtó egyik legnagyobb bajra, a migrációs válságra. Európa külső határait meg kell védeni, s világossá kell tenni, hogy ide csakis jogszerűen és szabályosan lehet bejönni, a bevándorlást pedig nem menedzselni, hanem megállítani kell" - szögezte le.

"Emellett mindketten a ´nemzetek Európájában´ hiszünk, védjük a szuverenitásunkat. Sajnos az elmúlt időben Brüsszelből sok támadást kellett átélni a szuverenitásunkkal kapcsolatban. A szuverenitásunkat egyértelműen sértené az is, ha azokban a döntési folyamatokban, amelyekben Európában jelenleg az egyhangúság szükséges, ezt megszüntetnék" - tette hozzá.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy az EU ez esetben átalakulna pár nagy tagállam érdekszövetségévé, kiszolgálójává, a közepes és kisméretű országoknak nem maradna más, mint egyetérteni a nagyokkal".

"Nyilvánvalóan ezt nem akarjuk. Mi a saját érdekeinket képviselni akarjuk az Európai Unióban, s a saját hangunkat hallatni akarjuk ebben a tekintetben" - húzta alá.

"A Patrióták csoportja nagyon komoly jelentőséggel bír az Európai Parlamentben, és a Nemzeti Tömörülés, amely a legnagyobb csoportot adja a Patrióta képviselőcsoportban, illetve a Fidesz, amely pedig az egyetlen miniszterelnököt adja ebben a képviselőcsoportban, a Nemzeti Tömörülés és a Fidesz együttműködése ebből a szempontból kiemelt jelentőséggel bír" - jelentette ki a miniszter.

"Ugyanígy van ez külügyi kérdésekben is. Az európai uniós külügyminiszterek tanácsában egyedül képviselem a Patriótákat, úgyhogy a Patrióta képviselőcsoporttal való együttműködés az Európai Parlament és Európai Tanácsi működés tekintetében is különös jelentőséggel bír" - fűzte hozzá. (MTI)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a francia energiaügyi miniszterrel, Agnes Pannier-Runacher-vel folytatott megbeszélését követően aláhúzta, hogy a kétoldalú együttműködés legsikeresebb területe jelenleg épp az energetika, ugyanis az európai energiatermelés jövőjét meghatározó legfontosabb kérdésben, a nukleáris energia használatában teljes egyetértés van Magyarország és Franciaország között.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Csütörtök hajnalban elhunyt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke. Életének 85. évében elhunyt Kozma Imre atya, katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend korábbi magyarországi vezetője. A hírt a Szeretetszolgálat csütörtök kora reggel...
2024. OKTÓBER 17.
[ 8:44 ]
A kormány a keddi ülésén a költségvetés előkészítéseként 21 intézkedést tartalmazó gazdaságpolitikai akciótervet fogadott el, amely három pilléren nyugszik: a jövedelmek vásárlóerejének növelésén, a megfizethető lakhatás biztosításán és a kis- és közepes vállalkozások támogatásán - közölte a...
2024. OKTÓBER 16.
[ 12:10 ]
Magyarország kész kivenni a részét a további illegális migrációs hullámok megelőzéséből, illetve ezzel párhuzamosan a menekültek megfelelő ellátásának biztosításából is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ...
2024. OKTÓBER 16.
[ 11:32 ]
Beolvasás folyamatban