Magyarország
Szijjártó Péter: A soros magyar elnökséggel komoly lendületet vesz az EU nyugat-balkáni bővítése
Betűméret:             

A soros magyar elnökséggel komoly lendületet vesz az Európai Unió nyugat-balkáni bővítési folyamata, újabb nagy siker, hogy decemberben várhatóan sor kerül négy csatlakozási tárgyalási fejezet lezárására Montenegróval - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Salzburgban.

A minisztérium a közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be a Facebookon a montenegrói Európai Uniós ügyekért felelős miniszterrel, Maida Gorčevićtyel folytatott egyeztetését követően, hogy az idei soros magyar elnökség egyik legfontosabb célkitűzése a nyugat-balkáni bővítés felgyorsítása.

"Most újabb siker küszöbén állunk, a várakozások szerint decemberben négy tárgyalási fejezetet is le tudunk zárni Montenegróval, ami azért nagy dolog, mert legutóbb hét éve került sor fejezetlezárásra" - írta.

"A nyugat-balkáni bővítés felgyorsítása hitelességi kérdés is az Európai Unió szempontjából, hiszen a nyugat-balkáni országok immáron átlagosan több mint 15 éve várakoznak a tagság lehetőségére" - tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: "Az elmúlt években mindig azt hallgattuk a nyugat-európai barátainktól, hogy az uniós tagságnak az egyes tagjelöltek érdemein kell alapulnia. A valóság azonban az, hogy a nyugat-balkáni országok érdemeit rendre figyelmen kívül hagyják."

"Most, a magyar elnökséggel, egy komoly lendületet vesz a bővítés. Jó lenne, ha mindenki belátná, hogy az Európai Uniónak új lendületre, frissességre, új energiákra van szüksége és mindezeket a Nyugat-Balkán tudja biztosítani számunkra" - hangsúlyozta az MTI híre szerint.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztéséről, a vitás kérdések megoldásáról tárgyalt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ukrán kollégájával Kijevben. Magyar Levente az MTI-nek pénteken elmondta: 2022 februárja, az orosz-ukrán háború kitörése óta harmadszor járt Ukrajnában....
2024. OKTÓBER 18.
[ 20:31 ]
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervével nem lehet nyerni, ezzel csak veszíteni lehet, ezért mi ebben nem veszünk részt – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Két csoport van az ukrajnai háború ügyében az unióban: a többiek és mi –...
2024. OKTÓBER 18.
[ 8:48 ]
Ellenzéki pártok is részvétüket fejezték ki a csütörtökön váratlanul elhunyt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hozzátartozóinak, politikai közösségének. Az LMP az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: Potápi Árpád János közszolgálati tevékenysége és a nemzetpolitika terén végzett...
2024. OKTÓBER 17.
[ 22:58 ]
Beolvasás folyamatban