Média
Az EU elítélte, hogy Oroszország korlátozta európai médiaszolgáltatók elérhetőségét
Betűméret:             

- Az Európai Unió elítéli az orosz hatóságok "teljesen megalapozatlan" döntését, amellyel több mint nyolcvan európai médiaszolgáltató elérhetőségét tették lehetetlenné Oroszországban - jelentette ki a Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Az orosz külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy - válaszul az Európai Unió szankciós csomagjaiban szerepló orosz médiaszolgáltatók európai sugárzásának betiltására - korlátozásokat léptetett életbe számos, "az ukrajnai különleges hadművelet menetéről nem hiteles információkat terjesztő", EU-tagállamokbeli médium és páneurópai médiaszolgáltató műsorszolgáltató forrásaihoz való hozzáférés tekintetében.

Josep Borrell közleményében hangsúlyozta, hogy az orosz döntés tovább korlátozza a szabad és független információhoz való hozzáférést, és "kiterjeszti a már amúgy is súlyos médiacenzúrát" Oroszországban. A betiltott európai médiumok a nemzetközileg elfogadott újságírói elvek és normák szerint működnek. Tényszerű információkat szolgáltatnak az orosz közönségnek is, egyebek között Oroszország Ukrajna elleni jogellenes agressziós háborújáról - írta.

Ezzel szemben az orosz dezinformációs és propagandaorgánumok, amelyekkel szemben az EU korlátozó intézkedéseket vezetett be, nem képviselik a szabad és független médiát. Műsorszóró tevékenységüket az EU-ban felfüggesztették, mert ezek az orgánumok az orosz hatóságok ellenőrzése alatt állnak, és "fontos szerepet játszanak az Ukrajna elleni agressziós háború támogatásában" - emelte ki a főképviselő.

Aláhúzta: a véleménynyilvánítás és a média szabadságának tiszteletben tartása az EU egyik alapértéke. Az unió továbbra is támogatni fogja a tényszerű információk elérhetőségét az oroszországi közönség számára is - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Nagy Bata Károly
2024. JÚNIUS 26. [ 17:59 ]

"Úgy kezdődött a verekedés, hogy a Pista visszaütött!" - Aztaaa! Borell elvtárs, úgy tűnik, nem a legélesebb kés a fiókban! Betiltják az orosz "médiaszolgáltatók" európai sugárzását, aztán ha jön a válaszlépés, fölháborodnak. Édes Istenem, mennyi idióta ül felelős posztokon - és még nyilatkozik is! Szégyen!


Yoga11
2024. JÚNIUS 26. [ 17:24 ]

@Ljubisa. Magyarország vétóval élt a közös nyilatkozat ellen! A 444 érintett az orosz tiltólistán, az meg örvendetes a magyar kormánynak. Nincs miért bekéretni senkit, esetleg tanácsolná a lista bővítését🤠


Ljubisa
2024. JÚNIUS 26. [ 15:27 ]

Syijjarto Peter behivja az orosz kulugyminsztert?


A Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) szakszervezetei arra kérték a tartományi közszolgálati tájékoztatás vezetőségét, hogy ne adjanak felmondást Zorana Nikoletić újságírónak a Dnevnik hírműsor keretében június 17-én, az időjárás-előrejelzés során elkövetett hibája miatt. Június 17-én Zorana Nikoletić az...
2024. JÚNIUS 24.
[ 11:52 ]
Nemcsak a szárazság, az alacsony felvásárlási árak, hanem a vaddisznók okozta kár is sújtja az idén a gazdákat – Kétszáz liternyi eső hiányzik az észak-bácskai földnek – Tómó Margaréta riportja A jókat „levadásszák” Az óbecsei Szőke Zita teljes sportösztöndíjat nyert az athensi Ohio Egyetemre –...
2024. JÚNIUS 19.
[ 8:37 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 25. számunk tartalmából kiemeljük: * A sport örömei. Hodolik Boglárka heti jegyzete * VILÁGKÉP: Békefeltétel vagy ultimátum? Putyin ismertette Moszkva békejavaslatát * Munkácsy-kiállítás és Múzeumok...
2024. JÚNIUS 18.
[ 13:06 ]
Beolvasás folyamatban