Média
Mesterséges intelligenciával működő közszolgálati rádiócsatorna miatt indult tiltakozás Lengyelországban
Betűméret:             

Lengyelországban aláírásgyűjtés indult tiltakozásul amiatt, hogy mesterséges intelligenciával (AI) készül a közszolgálati rádió krakkói szerkesztőségének egyik, interneten fogható csatornájának műsora, és emiatt szerkesztőket bocsátottak el – közölte kedden a DoRzeczy lengyel konzervatív hírportál.

Az Off Radio Kraków nevű rádió műsorát kedd reggeltől az AI eszközeivel szerkesztik, a program három műsorvezetője az AI által kreált személy: a 20 éves Emi, akit médiaszakos hallgatóként, a popkultúra szakértőjeként mutattak be, a 22 éves Kuba, „a technológia és a zene szakértője”, valamint a 23 éves Alex, aki „az indentitás és a queer (a nemi határokat elmosó) kultúra témáival foglalkozik”.

Az Off Radio Kraków új arculata egy „kutatói-mediális kísérlet”, amely arra keres választ, hogy az AI milyen hatással lehet a kultúrára, a médiára, az újságírásra, a társadalomra – írta hétfőn a wirtualnemedia.pl szakportál.

Az AI által alkotott műsort az úgynevezett Z-generációnak (a digitalizáció korában felnőtt huszonéveseknek) szánják, az új formátum az ő szükségleteikre válaszol – idézi a szakportál Marcin Pulitot, a lengyel közszolgálati rádió krakkói szerkesztőségének vezetőjét. Pulit a Donald Tusk vezette kormány által a közszolgálati médiában tavaly ősszel végrehajtott átalakítás nyomán vette át a krakkói rádió irányítását.

A DoRzeczy kedden közzétette Mateusz Demski, az Off Radio Kraków egyik elbocsátott szerkesztőjének Facebook-bejegyzését. A több kormánypárti médiával (köztük a Gazeta Wyborcza napilappal, a Newsweek hetilappal és az onet.pl hírportállal) is együttműködő Demski azzal vádolta Marcin Pulitot, hogy a közmédiát „kísérleti gyakorlótereppé” alakította át, az új technológiával a csatorna több mint tíz tapasztalt szerkesztőjét helyettesítette, és az érintetteket elbocsátotta.

Az Off Radio Kraków csatornánál megvalósuló kísérlet az egész újságírói közeget veszélyezteti, utat nyit „egy olyan világba, ahol a médiaszakmában sokéves tapasztalattal rendelkező munkatársakat (…) gépek helyettesítik”. Ez az út egyúttal „a látszatok és a manipuláció világába vezet” – figyelmeztetett Demski az MTI híre szerint.

Marcin Pulit kedden a PAP hírügynökségnek elmondta: a krakkói rádióból az AI felhasználása miatt senkit sem bocsátottak el, az érintettek külső munkatársak voltak, akiknek szerződéseit azért nem hosszabbították meg, mert az eddigi műsor „nem vált be”. Az Off Radio Krakówban három hónapra tervezik az AI-t felhasználó kísérletet, közben a fiatal közönségnek szánt új, élő műsorvezetőket is alkalmazó programon dolgoznak – közölte Pulit.

A Demski által megfogalmazott, a lengyel Országos Rádió- és Televíziótanácsnak és a lengyel ombudsmannak is címzett nyílt levelet egy nap alatt, kedd délutánig több mint 8 ezren írták alá.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 42. számunk tartalmából kiemeljük: * A gyüttmönt. Martinek Imre heti jegyzete * VILÁGKÉP: Az atomfegyver nélküli világért. A Nihon Hidankjo mozgalom Nobel-békedíja * Semmi sem az, aminek látszik....
2024. OKTÓBER 15.
[ 14:12 ]
A zújvidéki lány esete Pesten: Egyik nap itt élsz, másik nap meg már amott A jövő a lányoké is Krimi, amit nektek írtak – Petra Soukupová: Hová tűnt Hópihe? Japanology – A hajad is milyen? A Kosztolányi gimi szelleme – Farkas Írisszel beszélgettünk Szólt a holló, sohazöld – Három évtizede nyergeli...
2024. OKTÓBER 14.
[ 16:07 ]
Dejan Ristić tájékoztatási és telekommunikációs miniszter ma elmondta, hogy idén először bonyolított le minden önkormányzat médiapályázatot, ami egyébként törvényes kötelezettségük is, majd rámutatott, hogy ezek a média és az illetékes minisztérium közötti párbeszéd első eredményei. Ristić kijelentette, hogy a...
2024. OKTÓBER 10.
[ 15:14 ]
Beolvasás folyamatban