Olvasók rovata
Betlehemezés a Than Emlékházban
Betűméret:             

A hétvégi találka utolsó előadása: a betlehemezés. Ezt a játékot eredetileg templomokban, majd később házakhoz járva adták elő a gyerekek. Gyakran állatok is szerepeltek benne, a gyermek Jézust pedig kisbabával jelenítették meg. A szereplők – pásztorok, angyalok, Mária, József – ma is eljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, majd átadják ajándékaikat, jókívánságaikat. Ezután a háziak megvendégelik őket.

Így történt ez Óbecsén is, december 13-án is a Than Emlékházban is. Felléptek a péterrévei, az óbecsei és a törökbecsei betlehemezők.

Kollár Karolina szervező köszöntötte a nagyszámú közönséget, majd a Petőfi Sándor iskola csoportja Ég a gyertya, ég kezdetű énekkel nyitotta meg az előadást:

- Ég a gyertya ég,
el ne aludjék,
szíveinkből a szeretet
ki ne aludjék…

Majd Benák Erzsébet magyartanárnő és Tallós Boglárka hitoktató csoportja Szöllősy Vágó László forgatókönyve alapján mutatta be a betlehemi játékokat. Elénekelték a szép karácsonyi énekeket: a Mennyből az angyal, Csorda pásztorok, Ó, boldog Betlehem kezedetűeket.

A péterrévei diákok vezetője Madarász Kulcsár Sarolta csoportja volt a legtömegesebb A karácsonyi énekek mellett hallhattuk József Attila a Betlehemi királyok c. versét is.

A törökbecsei csoport Micsik Béla hitoktató, népzenész Kálmány Lajos gyűjteménye alapján játszotta el Jézus születéséről szóló bibliai történetet. Az ízes beszéd mindannyiunk tetszését elnyerte.

A Than Emlékház minden játékost megajándékozott és megvendégelt, mint ahogyan illik.

Koncz Erzsébet

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Adakozók, mecénások Zentán - illusztráció
2017. DECEMBER 21.
[ 23:19 ]
Szavalóverseny Péterrévén - illusztráció
2017. NOVEMBER 7.
[ 17:45 ]
Ismét egy csodás, gyermekkacajtól hangos hetet zárt a Hunyadi János Általános Iskola, ugyanis október első hetében került megrendezésre a gyermekhét.Ezen a héten minden a gyerekekért van. Nincs felelés, és házi feladat is csak módjával. Ami még ennél is fontosabb, a programot is maguknak állíthatják össze. Így...
2017. OKTÓBER 7.
[ 11:32 ]
Szeptember elsején a Hunyadi János Általános Iskola újra megnyitotta színes kapuit tanulni vágyó diákjai előtt. A gyerekek kis csoportokban állva beszélgettek a nyaralásról, a táborokról, megannyi életre szóló élményről. Ezen a napon hivatalosan is véget ért a hosszú nyári szünidő, kezdetét vette egy új, másféle...
2017. SZEPTEMBER 2.
[ 7:12 ]
A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében a hetedik Gion-tábort tartották az elmúlt hét folyamán az újvidéki Apáczai Fiúkollégiumban. A Gion Nándorról elnevezett egyhetes ingyenes táborba a tavalyi olvasási verseny döntőjében elért eredmények alapján juthattak be az általános iskolák tanulói. Az első...
2017. JÚLIUS 30.
[ 18:14 ]
Beolvasás folyamatban