Sport
EURO-2024: Kikapott Svájctól és kiesett a címvédő olasz válogatott
Betűméret:             

A címvédő olasz válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a magyarok csoportjából továbbjutott Svájctól a németországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati nyolcaddöntőjében, ezzel búcsúzott a további küzdelemtől.

A berlini Olimpiai Stadionban rendezett mérkőzésen Olaszország nem találta az ellenszert a rivális játékára, a találkozó két gólját Remo Freuler és Ruben Vargas szerezte.

Svájc 11 mérkőzés, 1993. május 1. után először győzte le az olaszokat, és sorozatban másodszor jutott negyeddöntőbe az Eb-n. A 2021-ben - részben Budapesten - rendezett tornán az akkor világbajnoki címvédő franciákat ejtette ki tizenegyespárbajban.

Murat Yakin szövetségi kapitány tanítványainak sikerével folytatódott az a sorozat, ami 2016 óta, a kontinenstorna 24 csapatosra bővítése óta tart: a címvédő még egyszer sem jutott tovább a nyolcaddöntőből, 2016-ban a spanyolok, 2021-ben pedig a portugálok estek ki a 16 között.

Svájc a legjobb nyolc között a vasárnap sorra kerülő angol-szlovák nyolcaddöntő továbbjutójával találkozik majd jövő szombaton, Düsseldorfban.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Svájc-Olaszország 2-0 (1-0)
---------------------------
Berlin, Olimpiai Stadion, 68 172 néző, v.: Marciniak (lengyel)

gólszerzők: Freuler (37.), Vargas (46.)

sárga lapok: Barella (35.), El Shaarawy (45.), Mancini (57.)

Svájc:

------
Sommer - Schär, Akanji, Rodríguez - Aebischer (Steffen, 92.), Freuler, Xhaka, Rieder (Stergiou, 71.) - Vargas (Zuber, 71.), Embolo (Duah, 77.), Ndoye (Sierro, 77.)

Olaszország:

------------
Donnarumma - Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (Cambiaso, 75.) - Cristante (Pellegrini, 75.), Fagioli (Frattesi, 86.), Barella (Retegui, 64.) - Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (Zaccagni, a szünetben)

I. félidő:

----------

37. perc: Embolo tartott meg hatékonyan egy előre passzolt labdát, mellyel Ndoye remekül indította a bal szélen felfutó Vargast, akinek centerezése után a lendületből érkező Freuler előbb átvétel közben felpörgette magának a labdát, majd ballal kapásból lőtt hat méterről, a labda pedig a blokkolni igyekvő Mancini lábán megpattanva Donnarummáról vágódott a jobb alsó sarokba (1-0).

II. félidő:

-----------

46. perc: Aebischer passzolt bal oldalról a tizenhatoson belül helyezkedő Vargashoz, aki az elmélázó olasz védőktől egyáltalán nem zavartatva csavart gyönyörűen a kapu bal felső sarkába (2-0).

Luciano Spalletti olasz szövetségi kapitány hat helyen változtatott a horvátok elleni utolsó csoportmeccsen kezdő együttesen: Gianluca Mancini ezen a találkozón mutatkozott be az Eb-n, Stephan El Shaarawy pedig pályafutása során először lépett pályára kezdőként az olaszoknál nagy világversenyen. Svájci oldalon két változás történt a németek ellen játszott múlt vasárnapi csoportmérkőzéshez képest, Fabian Rieder ezúttal a középpályán kapott helyet az eltiltott Stefan Widmert pótolva, Ruben Vargas pedig ismét kezdő volt a támadótrióban.

A találkozót Svájc kezdte jobban, de nagyjából negyedóra elteltével feljavult az olaszok játéka és egy időre kiegyenlítetté vált a küzdelem. Az első kapura lövésig 24 percet kellett várniuk a szurkolóknak, akkor a magyarok elleni harmadik svájci gólt szerző Embolo lépett ki a leshatáron, bal felső sarokba tartó lövését azonban bravúrral védte Donnarumma. A félidő második felében jóformán a kapuja elé szorította Olaszországot Svájc, amelynek mezőnyfölénye hamarosan gólban is megmutatkozott, a rendre helyezkedési problémákkal küzdő olaszok egy nagyszerűen kivitelezett, gyors svájci támadás végén hátrányba kerültek. Spalletti tanítványai majdnem még nagyobb bajba kerültek közvetlenül a szünet előtt, amikor Rieder remek szabadrúgását Donnarumma óriási bravúrral tolta a bal kapufára.

A szünet után azonnal megduplázta az előnyét Svájc, amely az első támadásából kihasználta az olasz védők késlekedését Vargas szépségdíjas találatával. Rövidesen kapufáig jutott az olasz válogatott, de ezt nem önerőből tette, a menteni igyekvő Schär ugyanis szerencsétlenül fejelt bele a labdába, amely a bal kapufáról vágódott le. A svájciak letámadása változatlanul komoly feladat elé állította az olasz játékosokat, ugyanakkor a 60. perctől a kétgólos előnyt is figyelembe véve átadta a területet a riválisnak Svájc, amely ráadásul betömörült a saját kapuja elé. A 74. percben először sikerült igazán veszélyes helyzetet teremteniük az olaszoknak, Scamacca azonban közelről a kapufát találta csak el. A hajrában az egyre inkább kedvetlenné váló olaszok már nem tudtak meglepetést okozni az ellenfélnek, amely megérdemelten ejtette ki a címvédőt és jutott a nyolc közé. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Világos Adriana országos bajnok - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 21:58 ]
George Russell, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Osztrák Nagydíj vasárnapi futamát. A 71 körös viadalt sokáig magabiztosan vezette a címvédő Max Verstappen, ám a Red Bull holland pilótája legnagyobb riválisával, a brit Lando Norrisszal (McLaren) ütközött, amit Russell kihasznált és megszerezte pályafutása...
2024. JÚNIUS 30.
[ 17:39 ]
Sallói Dániel, az észak-amerikai profi labdarúgóligában (MLS) szereplő Sporting Kansas City négyszeres magyar válogatott balszélsője szombaton megkapta az amerikai állampolgárságot. "Amerika és Kansas City az új otthonom lett. Az elmúlt tíz évemet ebben az országban töltöttem, nagyon jól érzem magam, és nagyon...
2024. JÚNIUS 30.
[ 12:24 ]
A házigazda német válogatott 2-0-ra legyőzte a dán csapatot a labdarúgó Európa-bajnokság szombaton Dortmundban játszott és vihar miatt csaknem fél órára félbeszakított nyolcaddöntőjében, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. A magyar válogatottat is felvonultató A csoport győztese nagyot csatázott a riválissal, a...
2024. JÚNIUS 29.
[ 23:41 ]
Beolvasás folyamatban