Sport
Hétfőn kezdődik Magyarkanizsán az egyhetes Lábtenisz bajnokság 
Betűméret:             

Szombaton tartják meg Magyarkanizsán a 42. Futó- és Úszómaratont, de a jövő héten is lesz egy sportesemény. Hétfőn kezdődik és szombatig tart majd a Lábtenisz bajnokság a Tisza Grundon.

A lábtenisz vagy közismert nevén lábtengó az 1920-as években terjedt el Közép-Európában. Eredetileg egy vízszintesen felfüggesztett kötél felett játszották, amit később hálóval helyettesítettek. A játékosok a kezükön kívül a test összes részével megjátszhatják a labdát, olvasható a Wikipédián.

A Tisza-parti kisvárosban is vannak lelkes hívei ennek a sportnak, akik már évtizedek óta nyaranta megszervezik a bajnokságukat. Dobó Rudolf főszervezőt kérdezzük az eseményről.

- A lábteniszt úgy mutatnám be, hogy egy lábbal játszott játék, amely hasonlít a páros teniszhez. A pontokat az asztalitenisz régi szabályai szerint számolják, tehát 21-ig megy a játék, felváltva ötöt-ötöt szerválnak a játékosok. Minimálisan egy, maximálisan három érintője van a két játékosnak.

Magyarkanizsán mekkora hagyománya van a lábtenisznek?

- Községünkben nagy hagyománya van ennek a sportnak. 1982-ben szervezték meg az első Lábtenisz bajnokságot. Nyaranta a kanizsai strand egyik várt eseménye, hisz ez az üdülőhely ilyenkor a fiatalok egyik gyűjtőhelye, s ‘82 óta majdnem minden évben megszervezték a bajnokságot. Emellett tavasztól őszig, amig tart a jó idő, lejárnak az emberek a strandra és játszanak.

Habár népszerű sport a lábtenisz Magyarkanizsán, saját klubja még nincs, de úgy tudom, tervben van az alapítása.

- Valóban, egy nonprofit szervezetet szeretnénk létrehozni, amellyel meg tudnánk támogatni ezt a sportot. Azt tudni kell, hogy nemzetközi szinten a lábteniszt más méretű pályán és más labdával játszák, s mi még a régi szabályokat alkalmazzuk. Úgyis mondhatjuk, hogy kanizsai szinten sajátságos ez a játék. Ez egy kicsit nehezíti a dolgunkat, de behatóbban még nem foglalkoztunk ezzel a témával. Legalábbis az utóbbi öt évben nem, amióta én szervezem a bajnokságot. Külföldön sem népszerűsítettük magunkat, s nem hívtunk olyan játékosokat sem, akik máshol, más szabályok szerint játszanak.

A jövő heti bajnokságon hány csapat vesz részt?

- A helybeliek mellett a csaptok elsősorban a környező községekből érkeznek, Zentáról, Adáról, Csókáról és Törökkanizsáról. Idén húsz+ felnőtt csapat lesz, a gyermekkategóriában pedig 12 és 16 közötti csapat várható idén.

Akinek megtetszik a lábtenisz, az hol játszhat, csatlakozhat-e hozzátok?

- Minden évben, amikor megérkezik a jó idő, de főleg nyáron, mi megtalálhatóak vagyunk a magyarkanizsai strandon, ott játszunk. Aki szeretné, az kipróbálhatja ezt a sportot. Minden évben augusztus harmadik hétvégéjén van a bajnokság, s az azt megelőző héten lehet nevezni. A nevezés a verseny megkezdése előtt egy órával fejeződik be. Azután sorsoljuk a csapatokat, s indul a játék.

Az idei bajnokságra tehát augusztus 12-én, hétfőn, 16.30 óráig lehet nevezni a magyarkanizsai strandon. Aki csak nézni szeretné a játékot, az is kijöhet a szabályokat megismerni, ellesni néhány trükköt, s a csapatoknak szurkolni.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rossi: Ez az alap, amit az este láttunk - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 11.
[ 7:01 ]
Világos Adriana kishegyesi gerelyhajító vasárnap a Zágrábban megrendezett Boris Hanžeković Emlékversenyen a 65,64 méteres dobással új országos csúcsot állított fel, ami négy centivel jobb eredmény a korábbi 65,60 méternél, amit a lengyelországi Chorzówban rendezett Gyémánt Ligában ért el augusztus végén. Ezzel az első...
2024. SZEPTEMBER 9.
[ 8:10 ]
A világelső Jannik Sinner nyerte meg a férfi egyest az amerikai nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben három szettben legyőzte a hazai kedvenc Taylor Fritzet, s ezzel begyűjtötte második Grand Slam-trófeáját. Az olaszok nemrég doppingügybe keveredett, majd pénzbírsággal sújtott kiválósága remek előjelekkel...
2024. SZEPTEMBER 9.
[ 7:43 ]
Vasárnap este kialudt a láng Párizsban, ezzel véget ért a XVII. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye. A múlt szerdán kezdődött viadalon a menekültek csapatával együtt rekordot jelentő 168 küldöttség mintegy 4400 versenyzője - köztük semlegesként 88...
2024. SZEPTEMBER 9.
[ 6:14 ]
Beolvasás folyamatban