Sport
A magyar sportolók 2024-ben is letették a névjegyüket
Betűméret:             

Annak ellenére, hogy Magyarország egy kifejezetten kis ország a világon, számtalan sportágban nagyszerű versenyzőket adott a világnak. Így volt ez 50 éve, 20 éve és így van ez napjainkban is. Persze változnak a trendek, hiszen egyes híres magyar sportolók olyan sportágakban szereztek hírnevet hazánkban, amelyekben már nem vagyunk a világ élvonalában. És mondjuk a labdarúgásban sem uraljuk a világot, ahogy egykoron - bár most már látszódik valamiféle visszaemelkedés.

A magyar sportolók 2024-ben is komoly eredményeket villantottak fel, gondoljunk akár csak a nyári olimpiai játékokra. A következőkben megnézzük azon híres sportolók listáját, akik 2024-ben a legjobb magyar sportolók listájára felkerülhetnek. A sportfogadás világában ismert MightyTips magyar sportrovatvezető dolga nem egyszerű egyébként egy ilyen lista összeállításában, ugyanis szinte minden sportban van egy-két olyan magyar név, akik ilyen-olyan okokból megérdemelnék a kiemelést.

Szoboszlai Dominik

Ő az, aki miatt ismét elkezdtek hinni az emberek a magyar labdarúgás visszaemelkedésében. Vendégszakértőnk, Kollár Aladár kiemeli, hogy amióta Szoboszlai feltűnt a pályákon és ma már a Liverpoolban bizonyít, a magyar válogatottnak is jobban megy, ráadásul egyre több kisgyerek tűnik el az ő mezében. Olyan kisgyerekek, akik korábban más focisták mezeit hordták. Szoboszlai ráadásul egy olyan generáció élén áll a felemelkedésben, akik egyáltalán nem akarnak lemaradni a legendás labdarúgó mögött:

  • Sallai,
  • Bolla vagy akár
  • Kerkez.

De kifejezetten pozitív, hogy egyre hosszabb a tehetséges magyar fiatal focisták listája.

Márton Viviána

Magyarország első női taekwondo olimpiai bajnok egyértelműen rajta kell, hogy legyen a magyar női sportolók legjobbjainak listáján 2024-ben. Valljuk be őszintén, a Spanyolországban nevelkedett lányról nagyon kevesen hallottak az olimpiai játékok előtt. De amikor 67 kilogrammos súlycsoportban behúzta az olimpiai aranyat, egyből megismerte és megszerette az ország. Pedig egyébként korábban is nagyon szép eredményei voltak, volt junior Európa-bajnok, ifjúsági és kadét Európa-bajnok is. Nyíltszívű, magyarságát büszkén vállaló lányról van szó, akinek köszönhetően hazánk felkerült taekwondóban is a térképre. Vivána testvére egyébként szintén kiemelkedő taekwondós, rá is érdemes figyelni.

Ez egyébként a taekwondónak is nagy lökést adhat, ahogy arra Galambos Bence vezetőedző is rámutatott:

„Ami kimondottan fontos lesz, hogy az utánpótlást miként fogjuk meg szövetségi és klubszinten. Mert az már most látszik, hogy Vivi példáját említsem: 18 évesen már olimpiát lehet nyerni!

Juhász Dorka

Ha már a legjobb magyar női sportolók kerülnek szóba, meg kell említeni Juhász Dorkát is, akiről szintén kevesebbet hallani a médiában, pedig érdemes lenne figyelni rá jobban. A 25 éves lány a 2023-as WNBA-drafton (az amerikai profi női kosárlabda-bajnokság) 16. helyen került kiválasztásra és így került a Minnesota Lynx csapatához. Az alapszakasz egyetlen újonca lett 2023. július 20-án, aki képes volt legalább 15 pontot, 10 lepattanót, három gólpasszt és két labdaszerzést felmutatni egy meccsen.

És ahogy az ismert sportfogadási blog, a MightyTips magyar sportrovatvezető rámutat, ez a jó teljesítmény a fogadóknak is jó pénzt hozott, tekintve, hogy a Minnesota képes volt bejutni a WNBA 2023-as playoffjába is. És jövőre is érdemes figyelembe venni Dorka teljesítményét a Lynxnél.

Rasovszky Kristóf

Olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és junior világbajnok magyar úszó, aki most már egyértelműen a híres magyar sportolók közé tartozik. Az ő Wikipedia szócikke olyan hosszú eredménylistát listáz, hogy nem is érdemes belevágni a sikerei felsorolásába. Amivel most igazán feltette magát a magyarok szívében egy előkelő helyre, az a tény, hogy megnyerte a 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyét az olimpiai játékokon 2024-ben. 2021-ben még ezüstérmes volt, de most olyan szintű dominanciát mutatott a versenyen, hogy nem fért kétség a győzelméhez. Az már csak hab a tortán, hogy ezen az olimpiai versenyen egy másik magyar, Betlehem Dávid végzett a harmadik helyen.

Valter Attila

A híres sportolók között sokszor esik szó Attiláról,aki ma már egyértelműen a legismertebb magyar országúti-kerékpárversenyző, a 2020-as Tour de Hongrie győztese, a 2024-es párizsi Olimpia országúti kerékpár versenyének 4. helyezettje. Jelenleg a Jumbo Visma csapatában kerekez és ő az első magyar versenyző, akin megkülönböztető trikó volt a legnagyobb versenyek valamelyikén. Egy végtelenül szerethető sportoló, aki még tovább öregbítheti a magyar kerékpársport hírnevét. Ahogy a legutóbbi Vuelta kapcsán elmondta:

"Úgy veszem észre, hogy minden egyes Grand Touron egyre jobban hozzászokom a terheléshez."

Azaz még számíthatunk tőle komoly eredményekre. Mert még mindig van annyira fiatal, hogy komoly lehetőségek állnak előtte – a legjobb csapatok között, a legjobb versenyeken tekerhet.

Konkluzió

Összességében nem egyszerű egy listát összeállítani a legjobb magyar sportolókról. Ha csak az adott sport ismertségét, népszerűségét nézzük, akkor elfeledkezhetünk olyan kincsekről, akiknek szintén sokat köszönhet a nemzet és akik hihetetlenül sok energiát tettek bele a pályafutásukba. Mert a labdarúgás vagy az úszás hazánkban nemzeti sport, de olyan sportágakban is vannak 2024-ben legendás sportolóink, amelyben hagyományos nem szoktunk a világ élvonalában lenni.

(A képek a pixabay.com és az unsplash.com oldalakról származnak.)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Inter Pingpong az iskolákban  - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 12:51 ]
Világos Adriana kishegyesi gerelyhajító ezüstérmet szerzett az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat brüsszeli döntőjében. Az első helyezett a japán Kitagucsi Haruka lett az idény legjobb eredményével. Világos az utolsó sorozatban érte el a legjobb eredményt, 65,23 méterre hajította a gerelyt, amivel rövid időre az első...
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 22:14 ]
Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Azeri Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az élről, írja az MTI. A 26 éves pilótának ez az idei harmadik és F1-es pályafutása 26. pole pozíciója, Bakuban sorozatban negyedszer végzett az élen az...
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 17:01 ]
Sallai Roland a török élvonalbeli Galatasaray labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását. Az isztambuli klub pénteken közösségi oldalán jelentette be, hogy megegyezett a magyar válogatott támadóval és eddigi klubjával, a Freiburggal az átigazolásról. A Galatasaray hatmillió eurót fizet négy részletben, négy...
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 10:07 ]
Beolvasás folyamatban